Een beetje fotograaf loopt met een cameraset rond, die goed is voor honderden, zo niet duizenden euro’s. Diezelfde fotograaf moet er niet aan denken dat tijdens een moment van onachtzaamheid of pech de cameraspullen verloren gaan. Of nog beter opletten of je materiaal verzekeren. Hoe pak je dat laatste aan?
Het fototoestel is nog steeds een van de meest geclaimde voorwerpen bij reisverzekeraars. Recent onderzoek van Europeesche Verzekeringen wijst uit dat twaalf procent van de vakantiepechvogels hun camera is kwijtgeraakt, doorgaans als gevolg van een diefstal.
Het risico op diefstal of verlies, maar ook schade is af te kopen door je camera apparatuur te verzekeren. Mocht er tijdens een fotografietrip onverhoopt iets vervelends gebeuren, dan kan je verzekeringsmaatschappij bijspringen bij de aanschaf van nieuwe spullen.
Stap 1: Lopende verzekeringen
Controleer welke verzekering(en) je hebt lopen en wat daaronder precies valt. Niet zelden biedt een bestaande inboedel- of kostbaarhedenverzekering voldoende dekking. Zo bestaan er bijvoorbeeld inboedelverzekeringen met een aanvulling voor buitenshuis. Andere verzekeringen in dit verband luisteren naar namen als kostbaarheden-, hobby-, sportartikelen- of (mobiele)apparatuurverzekering.
En hoe zit het met die doorlopende reisverzekering? Valt daar ook fotografieapparatuur onder, tot welk bedrag is het materiaal dan verzekerd (is de dekking voldoende om de apparatuur te kunnen vervangen?) en onder welke omstandigheden en op welke voorwaarden wordt er uitgekeerd (alleen tijdens een meerdaagse vakantie of ook tijdens een middag fotograferen in de stad?)?
Stap 2: Waarde
Om de juiste cameraverzekering af te sluiten, is het nodig een goed beeld te hebben van de waarde van de apparatuur, inclusief de mogelijke notebook die je op locatie inzet. (Overigens zijn nu ook de in stap 1 genoemde verzekeringen beter in perspectief te plaatsen.)
Bij het bepalen van de waarde is rekening te houden met het bedrag dat nodig is om al je apparatuur te vervangen. Immers, zou je door het noodlot getroffen worden, dan kun je weer redelijk snel op de been zijn en verder fotograferen.
Stap 3: Voorbereiding
Voordat je overgaat tot het afsluiten van een verzekering, verdiep je je eerst in de voorwaarden en doe je er verstandig aan de kandidaat-maatschappijen telefonisch te benaderen om een paar (van tevoren geformuleerde) vragen te stellen.
Veel misverstand bijvoorbeeld bestaat er over de termen hobbyist, amateur en (semi)professional. Wat ben je als je zo nu en dan tegen betaling een huwelijksreportage schiet? En wanneer precies is er sprake van inkomsten en wanneer heb je een bijverdienste?
Andere zaken waarover je via de telefoon duidelijkheid wilt hebben, is of de verzekering uitkeert in geval van schade door eigen schuld. Want krijg je iets terug nadat je de camera tijdens een rotsklauterpartij laat vallen of achterlaat in een niet goed afgesloten auto (waarna deze wordt gestolen)?
Informeer verder naar de hoogte van je eigen risico, wat zoveel betekent dat een bepaald deel van het schadebedrag voor eigen rekening is. Wel geldt weer hoe hoger dit risico, hoe lager de premie die je moet betalen. Ben je een reislustige fotograaf? Bij het afsluiten van een buitenshuisverzekering dan ook vragen of de dekking wereldwijd is of alleen voor Europa (of alleen Nederland) geldt.
Tot slot: wordt de dag- of nieuwwaarde vergoed? Een detail dat vooral interessant is voor fotografen die voor hun inkomsten afhankelijk zijn van hun apparatuur en dus meteen weer alles moeten aanschaffen.