Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Focus op fotografie - Analoge fotografie

Focus op fotografie - Analoge fotografie - Jan Willem Hage

Het echte verschil tussen analoog en digitaal is volgens Eduard de Kam in Analoge Fotografie, dat bij het opnemen op film de eigenschappen van het opnamemateriaal zelf een onderdeel van de foto worden. De korrel is daarvan het duidelijkste voorbeeld. Een digitale foto is echt alleen maar het beeld zelf, vastgelegd in getallen. Een analoog gemaakte foto levert een geheel eigen bijdrage aan het eindresultaat. Ook het opnemen op de echt grote filmformaten levert foto's met een speciale sfeer en een bijzonder karakter.

En analoog fotograferen is weer helemaal terug! Of eigenlijk is het nooit helemaal weggeweest. Het leek er even op dat de digitale fotografie al de oude technieken om foto’s te maken overbodig had gemaakt. Maar de charme van het werken met oude camera’s, film, chemie en een donkere kamer waar de spanning van het wachten op het resultaat deel van uit maakt is duidelijk weer in populariteit gestegen.

Dit boek biedt aan fotografen die deze vroegere manier van werken niet of onvoldoende kennen een flinke handreiking om aan de slag te gaan. Er is een klein overzicht van de soorten camera’s waar je uit kunt kiezen. Wat voor type film gaat daarin en hoe plaats je de film eerst in de camera en later in de ontwikkeltank als je zelf in de donkere kamer aan het werk wilt gaan.

De technische basis van het fotograferen komt aan de orde, je moet bij de meeste oudere camera’s immers alles zelf instellen om een goed belicht negatief te krijgen. Denk aan ISO-waarde voor de filmgevoeligheid, de belichtingstijd en het diafragma die je dan op basis van de lichtmeting moet instellen.

De digitale registratie is veel technischer, en daardoor voor een aantal fotografen veel gevoellozer.

De dingen die je nodig hebt voor het werken in de donkere kamer om de belichte film te ontwikkelen en daarna het maken van proefstroken en de afdrukken, inclusief de technieken die als ‘doordrukken’ en ’tegenhouden’ bekend staan, worden allemaal uitgelegd zodat je tenminste weet waar je moet beginnen om de afdruk te krijgen die echt helemaal naar je zin is.

Er is ook aandacht voor enkele alternatieve fotografische technieken zoals de blauwdruk en afwijkende opties voor het ontwikkelen van films zoals ‘cross-processing’. Uiteraard is er ook aandacht voor de combinatie van analoog opnemen en digitaal verwerken.

Van dit boek is een webversie beschikbaar. Na aankoop is er gratis toegang, plus relevante extra's.

Over de auteur

Eduard de Kam is fotograaf en deskundige op het terrein van digitale fotografie en kleurbeheer. Hij is verbonden aan het Nederlands Instituut Digitale Fotografie in Haarlem (NIDF). Het NIDF publiceert onder andere de NIDF-norm, waarin beschreven wordt hoe een fotograaf een digitale foto volgens de regels aflevert aan gebruikers, zodat er geen onduidelijkheid hoeft te zijn over de kleuren van de foto, en over wat er op staat, wanneer de foto is gemaakt en hoe het auteursrecht en de gebruiksrechten zijn geregeld.

Focus op fotografie: Analoge fotografie - Eduard de Kam
Pagina’s: 160
Prijs: € 34,99
Uitgever: Van Duuren Media
ISBN: 9789463562768

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: