Mooiere foto's maken. Dat is minder eenvoudig als deze drie woorden veronderstellen. De eerste vraag is meteen: wat is een mooie foto? Is dat ook een goede foto? Of heeft de typering mooi alleen betrekking op de emotionele waarde van een beeld en zegt de karakterisering goed meer iets over de technische kwaliteit?
Eigenlijk moeten we niet praten over mooie of goede foto's, maar over onderscheidende foto's. Dit is een foto die bij een groter publiek in positieve zin opvalt in een reeks soortgelijke opnamen. Dat kan zijn door de aard van het onderwerp, bijzondere kadering of memorabel moment, technische kwaliteit, sfeer en de herkenbaarheid voor de doelgroep.
Dat laatste vraagt enige toelichting. Een foto van een Cubaanse, oude vrouw op straat voor haar gekleurde huis gezeten naast een oldtimer, zal voor een Europese toeschouwer een onderscheidende foto zijn. Maak je echter eenzelfde soort foto van je buurvrouw in je straat met je auto voor de deur, dan zullen maar weinig Nederlanders daar echt enthousiast van worden. En omgekeerd zal een kiekje van een koe in een frisse, Hollandse weide in Afrika hoge ogen gooien en in Nederland in de prullenbak belanden.
Een mooie, goede onderscheidende foto is dus moeilijk in een definitie of standaard recept te vangen. Belangrijk is dat je foto's met een zeker bewustzijn neemt, ook als het een exotisch of mooi onderwerp betreft. Gedachteloos een camera pakken en de ontspanner indrukken, levert zelden een 'winnaar' op. Denk na over welke lens je gebruikt, hoe de belichting en scherpstelling moet zijn, hoe je een standpunt kiest, op welk moment je de foto neemt, hoe de relatie tussen hoofdonderwerp en achtergrond moet zijn en zelfs hoe je de opname publiceert.
In dit Handboek Beter Fotograferen wordt op al deze aspecten ingegaan, zodat je met meer besef van de techniek en de context van het onderwerp foto's maakt. Allereerst met het doel dat je zelf meer tevreden over je foto's bent, en vervolgens ook om je publiek te overtuigen dat je opnamen mooi, goed en onderscheidend zijn.
De auteur
Pieter Dhaeze is vormgever, educatief fotograaf, auteur en uitgever. Hij publiceert zijn praktische kennis en ervaringen via educatieve artikelen in diverse landelijke tijdschriften en op websites. Ook geeft hij trainingen en workshops in zijn studio of op locatie en op aanvraag lezingen in boekhandels en bij bedrijven.
Handboek Beter Fotograferen, 3e editie - Pieter Dhaeze
Pagina’s: 320
Prijs: € 34,99
Uitgever: Van Duuren Media