Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Man Ray: Liberating Photography

Man Ray: Liberating Photography

Man Ray (1890–1976) was een man van zijn tijd en ver vooruit. Met zijn conceptuele benadering en innovatieve technieken bevrijdde hij fotografie van vaststaande beperkingen en opende hij de deuren naar nieuwe manieren van denken over het medium.

Als nauwe vriend van Marcel Duchamp en André Breton was hij een van de weinige fotografen die gerekend werd tot de Dadaïsten en surrealisten. Naast zijn rol als avant-gardekunstenaar werkte hij ook als modefotograaf, eerst voor Vogue en later voor Harper's Bazaar en Vanity Fair.

foto: © Man Ray - Untitled (fashion photograph) c. 1935

Man Ray, vooral beroemd door zijn iconische foto Ingres' Violin uit 1924 – die in 2022 voor maar liefst $12,4 miljoen werd verkocht – heeft een blijvende invloed in de kunst-, mode- en popcultuur, met talloze kunstenaars die nog steeds naar zijn werk verwijzen.

Uitgegeven ter gelegenheid van een tentoonstelling in Photo Elysée en het honderdjarige bestaan van André Bretons surrealistisch manifest, biedt dit boek een verzameling van meer dan honderdvijftig portretten van Man Ray, voornamelijk uit de jaren '20 en '30.

De portretten tonen iconen van de Parijse kunstwereld zoals Marcel Duchamp, Robert Delaunay, Georges Braque, Alberto Giacometti en Pablo Picasso, naast een selectie van zijn modefotografie.

foto: © Man Ray - Jean Cocteau, 1921

Als pionier in fotografische technieken en composities, gebruikte Man Ray het studioportret – of het nu ging om bevriende kunstenaars en schrijvers, of om de objecten en sculpturen die hij verzamelde – als een ruimte voor visuele humor en experiment, kenmerkend voor zijn artistieke visie.

Man Ray: Liberating Photography - Nathalie Herschdorfer, Wendy Grossman
Pagina's: 224
Prijs: € 40,03
Uitgever: Thames & Hudson

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: