Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Martine Franck - Looking at Others

Looking at Others van fotografe Martine Franck

Looking at Others van Martine Franck belooft een diepgaand overzicht te bieden van Francks werk als fotografe, met een focus op haar vermogen om de menselijke ervaring vast te leggen in al haar diversiteit en complexiteit.

Dit boek belicht een selectie van Martine Francks meest gerenommeerde beelden, variërend van portretten uit de kindertijd tot beelden van ouderdom en theater, velen van hen zijn inmiddels iconisch geworden.

Daarnaast biedt het ook een zeldzaam inkijkje in andere aspecten van haar werk, waaronder onderwerpen als arbeid, de vrouwenbevrijdingsbeweging en de consumptiemaatschappij, die tot op heden zelden zijn vertoond.

"I do not believe you can be a good photographer if you aren't curious about others" ~ Martine Franck

Martine Franck, geboren op 2 april 1938 in Antwerpen stond bekend om haar verfijnde composities en haar vermogen om de menselijke ervaring vast te leggen met een subtiele, maar doordringende blik. Franck was een pionier in documentairefotografie en nam vanaf de oprichting deel aan de prestigieuze fotografenorganisatie Magnum Photos.

Haar werk, dat een breed scala aan onderwerpen bestrijkt, van sociale rechtvaardigheid tot kunst en cultuur, wordt gekenmerkt door een diepe empathie voor haar onderwerpen en een scherp gevoel voor compositie.

Francks carrière als fotografe begon pas echt in de jaren 1960, toen ze begon te werken als assistent van de legendarische fotograaf Henri Cartier-Bresson, die later haar echtgenoot zou worden.

Onder zijn mentorship ontwikkelde Franck haar eigen stijl, gekenmerkt door haar subtiele benadering en haar vermogen om de essentie van een moment vast te leggen zonder pretentie of sensatie. Haar werk werd al snel erkend en geprezen door critici en collega's in de fotografiewereld.

Een van Francks meest opmerkelijke projecten was haar langdurige documentatie van het dagelijks leven in Tibet. Gedurende meerdere reizen naar de regio in de jaren 1990, slaagde ze erin intieme portretten vast te leggen van het Tibetaanse volk en hun unieke culturele tradities.

Haar foto's getuigen van een diep respect voor de mensen die ze fotografeerde en bieden een zeldzaam inzicht in een samenleving die vaak afgeschermd is van de buitenwereld.

"A photograph isn't necessarily a lie, but nor is it the truth. It's more of a fleeting, subjective impression." [...] ~ Martine Franck

Naast haar documentairewerk was Franck ook een gepassioneerd portretfotografe, die vaak kunstenaars, schrijvers en intellectuelen fotografeerde. Haar portretten zijn doordrenkt met een gevoel van intimiteit en onthullen vaak meer over de persoonlijkheid van het onderwerp dan alleen hun uiterlijk.

In een tijd waarin de wereld wordt geconfronteerd met tal van uitdagingen, blijft het werk van Martine Franck een bron van inspiratie en reflectie. Franck's nalatenschap zal blijven voortleven door haar tijdloze beelden, die ons uitnodigen om opnieuw te kijken naar anderen en naar onszelf.

Martine Franck. Looking at Others (verschijnt 8 april)
Pagina's: 208
Prijs: € 39,99
Uitgever: ClÉMent ChÉRoux

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: