Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Sony Alpha 230 review

De Alpha 230 is Sony's beginnersreflex. Uitblinkend in eenvoud. Is dat een kwaliteit? Of een gebrek?

Neem de A330 en haal de live view en het uitklapscherm eraf en je hebt de A230. De Sony A330 hebben we hier uitgebreid besproken, en daarom wordt deze A230 review beknopt gehouden.

Sony Alpha 230

Het hart van beide camera's, de 10 megapixel CCD-sensor, functioneert probleemloos. Uitstekend qua kleur, gradatie en detaillering. Met prima ISO-prestaties voor een 10 MP CCD. Probleemloos inzetbaar tot en met ISO 800, terwijl je bij extra lage lichtniveaus ook nog goed een beroep kunt doen op ISO 1600 en 3200.

Durf

De ruisonderdrukking doet het bij hogere ISO-waarden precies goed. Werken in RAW levert een nog iets lager ruisniveau op, en vooral een betere detaillering.

Jammer dat Sony de automatische ISO-regeling niet uitbreidde naar 800, dat kan kwalitatief makkelijk. Mooier nog zou het zijn als de Auto-ISO regelbaar is, zodat je zelf kunt bepalen hoever de automatische regeling gaat.

Misschien snapt Sony, als nieuwkomer in reflexland, ook wel het meeste van de nieuwe reflexgebruiker

Nu moet je de hogere ISO-waarden dan 400 altijd zelf kiezen. In de volautomatische stand (de groene 'dummy' gebruiksstand) waarin de camera alles regelt, kan dat overigens niet; de camera kiest 200 of 400.

Goede vormgeving en eenvoud in bediening: Sony weet hoe je de nieuwe reflexgebruiker moet aanspreken.

Nu is die groene stand sowieso heel erg dwingend, want je kunt er haast niets in regelen. Maar ook dat valt wel weer te respecteren: als je in zo'n full auto stand van alles kunt instellen, kan er ook van alles fout gaan, zo redeneert Sony. En daar is natuurlijk veel voor te zeggen. Geen fabrikant durft in dit opzicht zo ver te gaan als Sony. Misschien snapt Sony, als nieuwkomer in reflexland, ook wel het meeste van de nieuwe reflexgebruiker.

Duidelijk

Veel goedwillende fotografieliefhebbers kunnen maar niet onthouden hoe het ook weer met het diafragma zit: hoog/laag getal, veel/weinig scherptediepte. Het lcd-scherm van de Sony A230 heeft er een handige, begrijpelijke schaal voor, en zo is er ook een schaal die aangeeft in hoeverre de sluitertijd beweging kan bevriezen.

Ideaal voor wie geen boodschap heeft aan die technische cijfertjes: in één oogopslag krijg je een indruk van scherptediepte en bewegingsweergave.

De hoeveelheid knopjes en schakelaars op de Sony A230 is minimaal gehouden. Wat essentieel is, kun je rechtstreeks met een knop regelen, voor de rest zit alles in een overzichtelijk scherm dat je met de functieknop oproept. Het menu is voornamelijk voor algemene instellingen, en is eenvoudig en overzichtelijk.

De A230 is voorzien van een handige aanduiding voor diafragma (scherptediepte) en sluitertijd (beweging).

Wat ten opzichte van voorganger A200 ontbreekt is een aparte knop voor de AE-vergrendeling. Heel erg is dat niet. Belichtingsvergrendeling moet je nooit gebruiken in combinatie met intelligente meerveldslichtmeting, maar in de praktijk gebeurt dat vaak wel.

Je hebt er wel wat aan in combinatie met centrumgerichte meting, maar na de laatste firmware-upgrade krijg je bij deze meetmethode automatisch een belichtingsvergrendeling als je de ontspanknop half indrukt. Ook weer goed doordacht en dodelijk simpel. En wil je echt de baas zijn over alles, dan is er immers de M-instelling.

Volgens dezelfde rechtlijnige denktrant is ook de program shift geschrapt. Wederom: totaal niet onoverkomelijk.

Hanteerbaar

De nieuwe reflexen van Sony onderscheiden zich door een duidelijk uniform design. Ook de A230 ziet er erg goed uit, met een knappe combinatie van ronde en strakke vormen. Het gripje rechts is wat klein, zeker in vergelijking met andere camera's. Maar er is uitstekend met deze camera te werken.

Gewoon een goede reflex voor een klein budget

De zoeker is vrij klein; brildragers moeten wel even kijken of ze het gehele beeld in een keer kunnen overzien. Het beeld is overigens groter dan dat van A330 en A380; daar snoept de live view sensor wat ruimte op.

Compleet?

In veel reviews worden de Sony's als kaal afgeschilderd. Daar mag je het beslist mee eens zijn als je ervan houdt een camera via allerlei instellingen helemaal naar je hand te zetten. Ben je vooral resultaatgericht en wil je een reflex die je snel helemaal door hebt, dan is de A230 in de instapklasse een goede keus. Gewoon een goede reflex voor een klein budget.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: