foto: © SPotY Winner 2020 (Climate Change) North Pole Under Water van Sue Flood FRPS
Elk jaar huldigt de Royal Photographic Society wetenschapsfotografie met de wedstrijd Science Photographer of the Year. Voor het eerst hebben ze in samenwerking met Manchester Science Festival een klimaatcategorie opgenomen. De winnende beelden van de fotocompetitie zijn zojuist bekend gemaakt. Vier fotografen zijn geselecteerd voor de winnende foto's in de categorieën Climate Change en General Science, waarvan er twee zichzelf Young Science Photographer of the Year mogen noemen.
De fotowedstrijd Science Photographer of the Year 2020 huldigt de opmerkelijke verhalen achter wetenschappelijke verkenning en toepassing, toont de impact ervan op ons dagelijks leven en illustreert hoe fotografie helpt bij het vastleggen en verklaren van wereldwijde problemen en wetenschappelijke gebeurtenissen.
De Britse fotograaf Simon Brown wint in de categorie Climate Change met zijn foto Orthophoto of SS Thistlegorm, een ingewikkelde reconstructie van een schipbreuk met fotogrammetrie als beeldvormende techniek.
Het wrak van SS Thistlegorm, een schip dat in 1941 in de Rode Zee was gezonken, in een afbeelding vervaardigd uit 15.005 frames. Elk frame werd aangepast om een "recht naar beneden" -weergave te geven, voordat ze werden getagd met GPS-gegevens en samengevoegd met de andere frames. Dit schip is een bekende recreatieve duikstek (duikers rechtsonder), en wordt langzaam onderdeel van het plaatselijke koraalrif.
In deze categorie werd de titel Young Science Photographer of the Year toegekend aan Katy Appleton (12) voor haar foto Rainbow Shadow Selfie. Zonlicht werpt een spectrum op een muur die door een prisma is gegaan. Katy wierp haar eigen schaduw op de muur om het spectrum duidelijker te laten schijnen.
Fotografe Sue Flood heeft in de categorie Climate Change gewonnen met haar opvallende foto North Pole Under Water: een wegwijzer op de noordpool op 90 graden noorderbreedte, geplaatst op zee-ijs is grotendeels bedekt met water. Elk jaar neemt de ijsbedekking over het noordpoolgebied af, een direct gevolg van veranderende klimaten op aarde.
Sue Flood: "Ik ben erg trots dat mijn foto is geselecteerd. De klimaatverandering is reëel en het poolijs smelt in een alarmerend tempo en vormt een ernstige bedreiging voor dieren in het wild en mensen wereldwijd. Ik hoop dat veel mensen de foto zullen zien en dat het helpt de noodzaak van dringende maatregelen tegen klimaatverandering over te brengen - aan individuen, bedrijven en overheden."
Raymond Zhang (11) wint de Young Science Photographer of the Year 2020 met zijn foto Apollo’s Emissary, een van de grootste zonne-energie stations van West-China.
Een geconcentreerde zonne-energiecentrale (CSP) in China. 12.000 spiegels weerkaatsen zonlicht naar een centrale toren waar het natriumnitraatzout verwarmt. Dit gaat naar een warmtewisselaar, waar stoom wordt gemaakt om generatorturbines aan te drijven. De thermische inertie is zodanig dat het station de hele nacht door kan werken, wat tot 350.000 ton CO2-uitstoot per jaar bespaart.
De vier winnende afbeeldingen worden samen met een selectie van vijfenzeventig andere foto's tentoongesteld in een online tentoonstelling voor Manchester Science Festival, geproduceerd door het Science and Industry Museum in Manchester. Er waren meer dan 1200 inzendingen voor deze fotowedstrijd van zowel professionele - als amateurfotografen.
De selectie van dit jaar documenteert onze kwetsbare planeet, de gevolgen voor de mens van de opwarming van de aarde en acties die worden ondernomen door gemeenschappen over de hele wereld, zoals innovatieve irrigatiemethoden en energiebronnen voor zonne-energie en turbines.
Ze onthullen ongelooflijke beeldtechnieken, van microscopische observaties, medische onderzoeken, evacuaties van fossielen en caleidoscopische patronen van gebroken lichtstralen, trillingen en kristallisaties.
Climate change in Afghanistan door Solmaz Daryani: Twee jongens proberen na een plotselinge overstroming hun aardappelgewas te redden van een veld in Bamiyan, Afghanistan. Frequentere extreme weersomstandigheden in het land worden toegeschreven aan de effecten van klimaatverandering.
Synlight Experiment at DLR door Christian Lünig: Enkele van de 149 xenonbooglampen die het Synlight-experiment vormen. Dit zorgt voor een lichtintensiteit die 10.000 keer groter is dan de invallende straling van de zon, en wordt gebruikt bij experimenten om uit water brandstoffen zoals waterstof te maken. Gefotografeerd in Jülich, Duitsland.