Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Adobe Lightroom CC Review

foto maken van brug in sneeuw

Je kan het je bijna niet meer voorstellen, maar nog niet zo heel lang geleden bestonden mobiele telefoons nog niet en schreven we liefdesbrieven waarna we een week op antwoord moesten wachten. Long story short, er zijn heel wat dingen veranderd. 

De wereld wordt sneller, de datastream wordt groter en als je een beetje serieus bezig bent met fotografie dan wil je natuurlijk met een RAW/DNG bestand werken. Je wilt niet continu je camera aan een computer aansluiten om de foto’s eraf te halen. Je wilt overal en direct je foto’s kijken en bewerken. 

We kennen allemaal Lightroom voor op je desktop, dat nu Lightroom Classic CC heet. Met deze desktopapplicatie bewaar en bewerk je foto’s. Daarnaast kan je onder meer op een kaart zien waar je geweest bent en kan je smartalbums maken. Het is een zeer uitgebreid programma voor professionals en starters. Door de jaren heen is Lightroom ook wel iets ingewikkelder geworden en bevat het modules die misschien niet voor iedereen toepasbaar zijn. 

Adobe heeft daarom een geniale stap gemaakt door een nieuwe versie van Lightroom uit te brengen. Hoewel ik voor de benaming liever Lightroom CC bewaard had voor de classic versie en de nieuwe Lightroom ‘Connected’ zou hebben genoemd, want dat is Lightroom CC geworden, en hoe…! 

Uploaden en delen

Een van de mooie dingen die opvalt is de cloud. We kunnen ons toch niet meer indenken dat e-mails, agenda’s en contacten niet gewoon met je meereizen van device naar device. Er zijn ook weinig mensen die geen Dropbox, OneDrive of soortgelijke programma’s gebruiken. 

lightroom cc op tablet
Lightroom CC - tablet

Het is dan ook heerlijk om de presets van je favoriete editor in de cloud te zetten en op je laptop door te werken met dezelfde presets als op je desktop. Het is voor ons zo vanzelfsprekend geworden. Het zou helemaal ideaal zijn als je op locatie je gehele archief bij je hebt en de foto’s die je maakt direct kan zien en bewerken. Dat zou normaal moeten zijn in 2018.

Adobe heeft al eerder een app gereleased genaamd Lightroom Mobile. Een zeer leuke toepassing om foto’s vanaf je telefoon in Lightroom te krijgen, maar er zaten wel wat beperkingen aan de workflow. Lightroom Mobile is een ander programma en een duidelijke toevoeging, maar geen integratie. 

Voor de toekomst zou een mogelijk integratie met Lightroom Classic CC mooi zijn, waarbij je bijvoorbeeld een offline én online modus krijgt...

Met Lightroom CC wordt het wel mogelijk om op alle apparaten die je gebruikt foto’s te bewerken, te delen en je archief te bekijken. Zowel de foto’s die je met je telefoon schiet als met je systeemcamera; alles komt binnen in dezelfde bibliotheek. Al je materiaal is op ieder device beschikbaar via een eenvoudige, maar zeer uitgebreide, interface. Wil je het simpel bewerken dan kan dat, maar wil je gebruik maken van healing/clonen, local adjustments, full screen previews of presets? Dan kan dat ook. Er is nu natuurlijk geen enkel excuus meer om foto’s online te zetten zonder dat ze er netjes uitzien. De hele workflow gaat niet alleen heel snel, maar bovenal enorm gemakkelijk. 

foto maken buiten in sneeuw

In sommige gevallen kan de internetverbinding nadelig werken voor Lightroom CC. Als je foto’s op al je apparaten wil bewerken en delen moeten ze in de cloud. Nu is het zo dat de meeste mensen een goede internetprovider hebben, waarbij de foto’s van je telefoon naar de cloud vliegen, maar mocht je in een buitengebied wonen dan kan het synchroniseren van Lightroom CC wat langer duren. In de meeste gevallen zal het internet in orde zijn en dan is Lightroom CC een fantastische oplossing die we zeer zeker voor onze mobiele workflow willen gebruiken. Voor het uploaden van 30TB aan foto’s kun je Classic CC er beter naast gebruiken, maar dat zijn niet de hoeveelheden waar Lightroom CC zich op focust. 

Makkelijk en direct

Iedereen die met fotografie bezig is zou zichzelf te kort doen door niet naar Lightroom CC te kijken. Het gemak van Lightroom CC is voor nagenoeg iedere startende fotograaf, hobbyist, oftewel iedereen die geen bizar grote datastream heeft. 

En hoe vind je die ene foto terug in je bibliotheek? Adobe heeft daar natuurlijk aan gedacht. Lightroom CC maakt gebruik van de Sensei-technologie waarmee je binnen je catalogus kunt zoeken op trefwoorden. Met de Sensei-technologie kunnen bepaalde objecten en situaties binnen foto’s herkend worden en dat is indrukwekkend. Hoef je nu zelf nooit meer keywords te gebruiken? In principe is het advies om voor de echt belangrijke foto’s ook zelf nog keywords toe te voegen, maar met behulp van de Sensei technologie vind je 90 procent al terug. 

foto lightroom cc smartphone
Lightroom CC - telefoon

Voor de toekomst zou een mogelijk integratie met Lightroom Classic CC mooi zijn, waarbij je bijvoorbeeld een offline én online modus krijgt. Vergeet niet dat Lightroom Classic CC een mobile sync optie heeft, dus waarom wordt Lightroom CC en Lightroom Classic CC niet met elkaar verbonden?

Met een Adobe Creative Cloud lidmaatschap blijf je altijd op de hoogte van de nieuwe apps en updates voor een gering maandbedrag. Daarnaast krijg je van Adobe al direct 1TB of 20 GB aan opslag. Dit is voor de meeste mensen meer dan genoeg. Wil je toch meer? Dan is dat ook geen enkel probleem. Je kan dit simpel uitbreiden. 

Lightroom CC is de toekomst voor iedereen die connected wil werken. Houd er wel rekening mee dat dit het begin is. Geen enkel programma is meteen perfect. Lightroom CC zal moeten groeien, maar zelfs in de eerste generatie is het al de perfecte hub tussen alle apparaten. De toekomst kan alleen maar beter worden. 

Tekst: Frank Doorhof

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: