Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Dignity - Dana Gluckstein

De nieuwe editie van het iconische boek van Dana Gluckstein, Dignity: In Honor of the Rights of Indigenous Peoples, speelt op dit moment een belangrijke rol in de actuele wereldwijde anti-racisme beweging. Het bevat nieuwe beelden van inheemse Amerikanen en Marokkaanse Berbers, en een nieuwe epiloog van Amnesty International Freedom from Violence, waarin de Verenigde Staten worden opgeroepen actie te ondernemen tegen verkrachting en mishandeling van inheemse vrouwen in Amerika en Alaska.

De eerste editie van Dignity, drievoudig winnaar van de International Photography Awards, droeg bij aan een keerpunt tijdens de Obama regering toen deze de VN-verklaring over de rechten van inheemse volkeren aannam, in samenwerking met Amnesty International.

Dignity - In Honor of the the Rights of Indigenous Peoples, Updated Second Edition - Dana Gluckstein, isbn 9781576879221

De VN-verklaring, waarvan de volledige tekst is weergegeven in Dignity, is de meest uitgebreide wereldwijde verklaring van de maatregelen die elke regering moet nemen om het voortbestaan ​​en het welzijn van inheemse volkeren te waarborgen. Het heeft een wereldwijde beweging van inheemse volkeren in staat gesteld om rentmeesterschap van hun land, lucht en water op te eisen.

Gluckstein bracht drie decennia door in Amerika, Afrika, Azië en de Stille Oceaan en maakte meer dan 100 zwart-wit, duotoon portretten die in Dignity getoond worden en uiting geven aan het thema 'stammen in transitie'.

Sinds de eerste editie van Dignity zijn Glucksteins bezorgdheid over de behandeling van inheemse volkeren en haar toewijding om namens hen te vechten alleen maar groter geworden. “Dignity is een oproep tot actie tegen racisme", zegt Gluckstein.

Ik geloof in de kracht van beelden om het bewustzijn te verschuiven.

In de inleiding van het boek legt Oren R. Lyons de oorsprong van racisme in de middeleeuwse katholieke kerk met de doctrine dat inheemse volkeren gezien moesten worden als onmenselijk en als dieren dienden te worden behandeld ter rechtvaardiging om land te stelen en de inwoners tot slaaf te maken.

Gluckstein wil met de nieuwe editie van haar boek actie ondernemen namens Indiaanse en Alaskaanse vrouwen. Meer dan een op de drie inheemse vrouwen zal ooit in hun leven worden verkracht. Seksueel geweld komt zo vaak voor in deze gemeenschappen dat veel Indiaanse en Alaska-inheemse vrouwen geen vrouwen kennen die het trauma niet hebben meegemaakt. Bovendien blijven veel daders ongestraft.

Dignity - In Honor of the the Rights of Indigenous Peoples, Updated Second Edition - Dana Gluckstein, isbn 9781576879221
foto: From DIGNITY: In Honor of the Rights of Indigenous Peoples  by Dana Gluckstein, published by powerHouse Books

Gluckstein ziet de tweede editie van Dignity als een bijdrage aan de huidige inspanningen om ervoor te zorgen dat deze vrouwen adequate zorg krijgen na verkrachting, zoals voorgeschreven door de Amerikaanse Tribal Law and Order Act - Sexual Assault Protocols en de VN-verklaring. "Ik geloof in de kracht van beelden om het bewustzijn te verschuiven."

Dana Gluckstein heeft veel iconische figuren gefotografeerd, waaronder Nelson Mandela, Mikhail Gorbachev, Desmond Tutu en Muhammad Ali, evenals bekroonde reclamecampagnes voor klanten als Apple en Toyota. Haar portretten worden bewaard in de permanente collecties van het Los Angeles County Museum of Art, het Santa Barbara Museum of Art en het Smithsonian National Museum of African American History and Culture.

Gluckstein studeerde af aan de Stanford University, waar ze psychologie, schilderkunst en fotografie studeerde, en ontdekte de kracht van beeld in het vormgeven van het bewustzijn.

Dignity - In Honor of the the Rights of Indigenous Peoples, Updated Second Edition - Dana Gluckstein
Aantal pagina's: 144
Prijs: € 42,99
UItgever: powerHouse Books
ISBN: 9781576879221

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: