Een foto hoeft niet eenduidig te zijn en het is vaak niet nodig dat een foto kan worden begrepen. Maar om over de foto iets te zeggen zijn wel woorden nodig. Tekst bij foto's maakt de kijkervaring dieper, breder en intenser, en schept een band tussen maker, kijker en boodschapper.
Hoe vaak overkomt het je niet dat je over een foto iets wilt zeggen en dat je even niet verder komt dan ‘mooi’? Als je fotodocent bent, of redacteur, coach, jurylid, galeriehouder, recensent of fotograaf, dan heb je meer woorden nodig om uit te leggen wat je plan is, welk inzicht je hebt en waarom je keuze belangrijk is.
Foto’s bestaan per definitie binnen contexten, en de toeschouwer is zich impliciet vaak al heel bewust van betekenissen, en het is niet zo dat zonder extra toelichting een foto niet begrepen kan worden. Het toelichten van de invloed van de context op de betekenis, of het bedenken hoe een foto binnen een andere context zijn betekenis kan krijgen, dat is waar de maker en de kijker geholpen kunnen worden door de bespreker.
Met dit fotoboek leer je in een paar heldere stappen fotografie te analyseren. Met de overzichten in dit boek benoem je eenvoudig het onderwerp van de foto, ontrafel je de beeldelementen, volg je de strategie van de maker en ontdek je wanneer en hoe foto’s relevant zijn voor het publiek.
Je kunt de lijst met duizend woorden als schrijfhulp beschouwen. Je zult de negen vragen van de beeldelementen als handvat voor je openbare besprekingen uit je hoofd willen kennen.
Dat foto’s van betekenis veranderen als de context en het medium veranderen is na het bestuderen van dit boek geen hindernis meer, maar een verrijking van de fotografie. Je zult merken dat je publiek zich gelukkiger voelt als jij voor hen het beeld kunt verklaren.
Handig om te weten: na aankoop van het boek krijg je o.a. gratis toegang tot de webversie.
Tom Meerman
Tom Meerman (Amsterdam 1959) fotografeert sinds 1977. Zijn nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden van de fotografische taal leidde tot zijn afstuderen als autonoom beeldend kunstenaar in de fotografie (Artez, Arnhem 1988). Sindsdien spreekt en schrijft hij over het vak als docent, mentor en bestuurder en is hij veelgevraagd jurylid en beeldredacteur. Daarnaast is hij actief als fotograaf.
De basis van Foto's analyseren en bespreken is gelegd in katernen van zijn hand onder de titel Fotografie als taal, die hij sinds 2010 publiceerde. Deze analysemethode van foto's, fotograferen en fotografie hanteerde hij onder andere als grondslag bij zijn lessen als docent aan de AKI en de Leergang Fotoreflectie die hij ontwikkelde en organiseerde. In die leergang zijn deelnemers opgeleid tot deskundig fotobesprekers.
Bekijk ook de 2e editie van dit boek.
Focus op Fotografie: Foto's analyseren en bespreken - Tom Meerman
Pagina’s: 240
Prijs: € 39,99
Uitgever: Van Duuren Media