Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Fotografisch ruimtewandelen

Astronaut Michael Massimino groet vanuit de ruimte zijn collega’s in spaceshuttle Columbia (2002).

Nasa heeft een site geopend met een schat aan ruimtevaart-beeldmateriaal uit de afgelopen decennia. Historisch interessant, maar ook veel mooie fotografie.

Bovenstaande foto: Astronaut Michael Massimino groet vanuit de ruimte zijn collega’s in spaceshuttle Columbia (2002).

Wie kent het niet, het boek Waren de goden kosmonauten? van Erich von Däniken, die trachtte te bewijzen dat vroegere buitenaardse bezoekers door toenmalige aardbewoners als goden werden ontvangen.

Nu dient zich een eenvoudiger vraag aan: ‘waren de kosmonauten fotografen?’

Reden voor deze vraag is het openen van www.nasaimages.org, waar NASA een belangrijke collectie fotografie openbaar maakt.

Single use

Van sommige astronauten (de Amerikaanse benaming, de Russen spreken van kosmonauten) is bekend dat zij graag en met aandacht fotografeerden. John Glenn, 2e Amerikaan in de ruimte, nam een Minolta compactcamera mee de ruimte in.

Later kreeg fotografie een zwaardere en ook meer wetenschappelijke functie. Vaak gingen er gemodificeerde Hasselblad-middenformaatuitrustingen mee naar boven.

Saturnus met z’n ringen. Opname Cassini ruimtevaartuig, 15 juni 2007.
Saturnus met z’n ringen. Opname Cassini ruimtevaartuig, 15 juni 2007.

Op de maan liggen er nog een paar, want om gewicht te besparen gingen alleen de filmmagazijnen mee terug. Jaja, ook Hasselblad heeft zich bezondigd aan single use camera’s.

Maanschappen

Je vindt er niet alleen human-made fotografie, ook de onbemande ruimtevaart heeft een schat aan schoonheid opgeleverd.

Koele, adembenemende buitenaardse schoonheid, daarvoor moet je naar de foto’s van de planeten. Daar tref je onder meer veel beeld van de Cassini-Huygens missie.

Met name Saturnus, met z’n ontelbare ringen en talrijke manen en maantjes, levert beeldschone platen (al vind je de mooiste en beste bij de beeldverwerkers van de missie zelf, Ciclops).

Charles Duke, piloot van de maanlander, op de rand van een maankrater,
Charles Duke, piloot van de maanlander, op de rand van een maankrater, gefotografeerd door commandant John Young (Apollo 16 missie, 1972). Op de achtergrond maanjeep Lunar Rover.

Ook de Apollo-maanmissies leverden vele fraaie foto’s op. De saluerende astronaut bij de opgezette US-vlag kennen we nu wel, maar er zijn veel woeste, ledige maanschappen met nietige astronauten en voertuigen, die meer dan historische waarde hebben.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: