Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Genesis

foto van Sebastião Salgado zittend bij grote uitgave van zijn boek Genesis
foto: © TASCHEN Sebastião Salgado (Collector's Edition)

'In GENESIS, my camera allowed nature to speak to me. And it was my privilege to listen.' —Sebastião Salgado

Op een toevallig moment in 1970 hield de 26-jarige Sebastião Salgado voor het eerst in zijn leven een camera vast. Toen hij door de zoeker keek, onderging hij een openbaring: ineens was het leven zinvol. Hoewel het jaren duurde voordat hij zijn brood kon verdienen met fotografie, werd vanaf die bewuste dag de camera zijn instrument voor interactie met de wereld. Salgado die gelijk al een voorkeur had voor zwart-wit fotografie schoot bijzonder weinig kleurenfoto’s in het begin van zijn carrière, waarna hij het uiteindelijk helemaal opgaf.

Tot zijn 16e woonde hij op een grote boerderij in Brazilië temidden van een regenwoud waar hij een diepe liefde en respect voor de natuur ontwikkelde; hij was ook bijzonder gevoelig voor de wijze waarop mensen beïnvloed worden door hun vaak verwoestende socio-economische omstandigheden.

De talloze werken van Salgado laten zich verdelen in drie lange termijn projecten: Workers (1993), het documenteren van de verdwijnende manier van leven van handarbeiders in de hele wereld, Migrations (2000), een eerbetoon aan massale migratie gedreven door honger, natuurrampen, aantasting van het milieu en de demografische druk, en als laatste, Genesis, het resultaat van een acht jaar lange expeditie naar de bergen, woestijnen en oceanen, naar dieren en mensen die tot nu toe aan de stempel van de moderne samenleving zijn ontsnapt - het land en het leven van een nog ongerepte planeet.

"46% van de planeet is nog steeds zoals het was in de tijd van Genesis,” herinnert Salgado ons. "We moeten behouden wat hiervan nog bestaat." Het Genesis-project is samen met het Salgados’ Instituto Terra (een natuurreservaat in een klein heropgebouwd gedeelte van het Brazilian Atlantic Rainforest in de Rio Doce vallei), gewijd aan het tonen van de schoonheid van onze planeet, het omkeren van de schade die gedaan is, en het behoud ervan voor de toekomst.

Salgado legde voor het project meer dan dertig tochten af, reizende te voet, of met lichte vliegtuigen, met zeeschepen of kano's, en zelfs in ballonnen, door gebieden met extreme hitte en koude en in soms gevaarlijke omstandigheden. Hij creëerde een verzameling van beelden die ons natuur, dieren, en inheemse volkeren in een adembenemende schoonheid brengt. Zijn uitmuntende beheersing van de zwart-wit fotografie maakt hem tot een rivaal van Ansel Adams. De tonale variaties in zijn werken, de contrasten van licht en donker, herinneren aan de werken van oude meesters als Rembrandt en Georges de La Tour.

foto van Sebastião Salgado en zijn vrouw in Salgados’ Instituto Terra (een natuurreservaat in een klein heropgebouwd gedeelte van het Brazilian Atlantic Rainforest in de Rio Doce vallei)
foto: © Ricardo Beliel - Sebastião and Lélia Wanick Salgado (Instituto Terra)

Genesis presenteert een selectie van foto’s, geografisch gerangschikt in vijf hoofdstukken: Planet South, Heiligdommen, Afrika, Noord-Spaces, Amazonia en Pantanal. Salgado hoopt hiermee een significante bijdrage te leveren in de bewustwording van de wereld en het besef dat we iets terug zullen moeten doen om hier te kunnen blijven leven. Genesis is daarmee zijn ‘Love letter to the planet.’

De gelimiteerde Collector's Edition is uitgevoerd als een grootformaat portfolio die over de planeet slingert en moet volgens de beroemde fotograaf gezien worden als een grote boom, die als enorme 'double spread' zo gemaakt is dat je er per foto de hele dag naar kunt kijken. Deze 59 kilo zware editie (3.000 euro) is een mijlpaal zowel in fotografie als in uitgave.

Bekijk ook het boek Africa en de film The Salt of the Earth van Sebastião Salgado op deze website.

Vertaling: © Fotografie.nl

Genesis - Sebastião Salgado
Pagina’s: 520
Prijs: € 54,99
Uitgever: Taschen/Librero
ISBN: 9783836538725

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: