foto: © Jasper Doest - Title: Flamingo Socks (Nature Singles and Stories)
Zojuist zijn alle genomineerden voor World Press Photo 2019 bekend gemaakt, waaronder de twee Nederlandse fotografen Jasper Doest en Pieter Ten Hoopen. Zij winnen respectievelijk in de categorie Nature Singles and Stories en in de Photo Story of the Year.
De World Press Photo Foundation is er trots op de zes genomineerden bekend te maken voor de World Press Photo of the Year en, voor de eerste keer, de drie genomineerden voor de grote prijs World Press Photo Story of the Year.
De winnaar van de World Press Photo of the Year, World Press Photo Story of the Year, World Press Photo Interactive van het jaar en de World Press Photo Online Video of the Year, evenals de winnaars in alle categorieën van de 2019 Photo Contest en de Digital Storytelling Contest, zullen worden aangekondigd tijdens de prijsuitreiking in Amsterdam op 11 april 2019.
Het World Press Photo Festival 2019 vindt plaats op 12-13 april in de Westergasfabriek in Amsterdam. Het festival toont verschillende perspectieven op de verhalen die ertoe doen, via een gevarieerd programma van presentaties, vertoningen en bijeenkomsten met speciale gasten.
Onderschrift foto Jasper Doest:
Een Caribische flamingo inspecteert de geïmproviseerde sokken die zijn gemaakt om de ernstige voetlaesies te genezen, bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben, Curaçao.
Verhaal foto Jasper Doest:
De vogel werd per vliegtuig gebracht van het naburige eiland Bonaire, na een paar weken in een plaatselijke revalidatiecentrum te hebben doorgebracht. Dergelijke laesies komen veel voor bij in gevangenschap levende flamingo's, omdat ze zeer gevoelige voeten hebben en gewend zijn om op zachte grond te lopen. Na een paar weken zorg werd de vogel terug naar Bonaire vervoerd. Er zijn ongeveer 3.000 broedparen Caribische flamingo's op Bonaire en nog eens 200 tot 300 vogels op Curaçao.
Verhaal Pieter Ten Hoopen:
In oktober en november 2018 traden duizenden Midden-Amerikaanse vluchtelingen toe tot een karavaan die op weg was naar de grens met de Verenigde Staten. Ze waren een mix van mensen die te maken kregen met politieke repressie en geweld, en mensen die op de vlucht waren voor zware economische omstandigheden in de hoop op een beter leven. Reizen in een karavaan bood een zekere mate van veiligheid op een route waar migranten eerder zijn verdwenen of gekidnapt, en was een alternatief voor het betalen van hoge tarieven aan mensensmokkelaars.
Migrerende karavanen reizen op verschillende tijden per jaar naar de grens met de Verenigde Staten, maar dit was volgens VN-agentschappen de grootste in het recente verleden met maar liefst 7.000 reizigers, waaronder minstens 2.300 kinderen. De omstandigheden langs de weg waren afmattend voor de mensen die ongeveer 30 km per dag liepen, vaak bij temperaturen boven 30 ℃.
Meer info op www.worldpressphoto.org.