Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Genomineerden World Press Photo 2021

Pandemic Pigeons - A Love Story door fotograafJasper Doest, genomineerd voor World Press Photo 2021 - meisje op balkon bang voor duif

foto: © Jasper Doest - Pandemic Pigeons - A Love Story - World Press Photo 2021, Nature Stories

Zojuist zijn alle genomineerden voor World Press Photo 2021 bekend gemaakt. De Nederlandse fotograaf Jasper Doest heeft wederom een plaats tussen de genomineerden weten te bemachtigen in de categorie Nature Stories.

De World Press Photo Foundation heeft zes genomineerden bekend gemaakt voor de 64e World Press Photo of the Year en, voor de derde keer, de drie genomineerden voor de grote prijs World Press Photo Story of the Year.

De winnaars van de World Press Photo of the Year, World Press Photo Story of the Year, World Press Photo Interactive of the Year en de World Press Photo Online Video of the Year, evenals de winnaars in alle categorieën van de 2021 Photo Contest en de Digital Storytelling Contest, worden publiekelijk bekendgemaakt tijdens de online prijsuitreiking als onderdeel van het World Press Photo Festival 2021 op 15 april 2021.

foto: © Jasper Doest - Pandemic Pigeons - A Love Story - genomineerd World Press Photo 2021
foto: © Jasper Doest - Pandemic Pigeons - A Love Story, World Press Photo 2021, Nature Stories

Verhaal serie Jasper Doest:
Een paar wilde duiven raakte bevriend met de familie van de fotograaf, die tijdens de COVID-19-pandemie geïsoleerd was in hun appartement in Vlaardingen, Nederland. Ollie en Dollie, zoals de familie ze noemde, waren stamgasten in huis, hun dagelijkse bezoeken herinneren ons eraan dat mensen niet alleen zijn op deze planeet, zelfs als ze geïsoleerd in stedelijke gebieden leven. Wilde duiven (Columbia livia domestica) stammen af ​​van de rotsduif, die van nature in zeekliffen en bergen leeft. Ze zoeken de richels van gebouwen als substituut voor zeekliffen op, en hebben zich aangepast aan het stadsleven en de omgeving en leven nu in stedelijke gebieden op elk continent behalve Antarctica, met een wereldbevolking van honderden miljoenen.

Rotsduiven waren de eerste vogels die tussen vijf en zesduizend jaar geleden in Mesopotamië werden gedomesticeerd. Ze werden gefokt voor voedsel en later getraind om boodschappen te dragen. Vogels die ontsnapten of werden vrijgelaten uit een huiselijke omgeving, werden de eerste wilde (of stads) duiven. Hoewel wordt aangenomen dat ze ziektevectoren zijn, is het tegendeel bewezen. Het komt zelden voor dat stadsduiven een ziekte op mensen overdragen, en hoewel ze besmettingen zoals salmonella en vogelmijten overbrengen, is het zeldzaam om zoogdieren te infecteren.

Foto uit serie Paradise Lost van Valery Melnikov:
Abovyan Hasmik (69) huilt op 30 november bij haar huis in het dorp Nerkin Sus, Nagorno-Karabach.

World Press Photo Story of the Year Nominee_Valery Melnikov_Sputnik, oude vrouw huilend bij huis waar ze weg moet
foto: © Valery Melnikov, Russia, Sputnik, Paradise Lost - World Press Photo Story of the Year Nominee

Verhaal Paradise Lost:
Het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië over de betwiste regio Nagorno-Karabach werd in september hervat, na een pauze van 30 jaar. Toen de Sovjet-Unie eind jaren tachtig aan het afbrokkelen was, profiteerden etnische Armeniërs in Nagorno-Karabach, een deel van Azerbeidzjan, van het machtsvacuüm en stemden voor toetreding tot Armenië. De gevechten namen toe nadat de Sovjet-Unie uiteindelijk in 1991 was ontbonden, en duurden voort tot een staakt-het-vuren in 1994. Meer dan 20.000 mensen stierven en een miljoen mensen moesten hun huizen verlaten. De zegevierende Armeniërs riepen een onafhankelijke staat uit, waardoor ongeveer 800.000 Azerbeidzjanen in ballingschap gingen. In de tussenliggende dertig jaar is er weinig gedaan om de status van Nagorno-Karabach op te lossen en zijn er periodieke militaire botsingen tussen de twee partijen geweest.

Een grensclash in juli 2020 leidde tot massale protesten in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, waarbij duizenden demonstranten het land opriepen oorlog te voeren met Armenië. Hernieuwde vijandelijkheden, waarvan beide partijen de ander de schuld geven, begonnen op 27 september in wat bekend werd als de Tweede Nagorno-Karabach-oorlog. Het conflict duurde tot 9 november, de ergste gevechten sinds de jaren negentig. In een door Rusland bemiddelde nederzetting herwon Azerbeidzjan het grondgebied dat in de jaren negentig verloren was gegaan, maar de regionale hoofdstad, Stepanakert, bleef onder Armeense controle staan. Hoewel de gevechten voorbij zijn, zal verzoening moeilijk blijken, zowel voor Armeniërs die het gevoel hebben dat ze hun vaderland hebben verloren, als voor Azerbeidzjanen die terugkeren naar een door oorlog geteisterde regio.

Meer info op www.worldpressphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: