Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Historische fotocollectie van Suriname op Flickr

Het Surinaams Museum in Paramaribo heeft de grootste fotocollectie in Suriname. De tienduizend foto's uit de negentiende en twintigste eeuw zijn nog nauwelijks digitaal ontsloten. Het Nationaal Historisch Museum zal in samenwerking met het Surinaams Museum tweeduizend foto's digitaliseren en via het internet ontsluiten.

Suriname en Nederland hebben een rijke gezamenlijke geschiedenis, die tot de dag van vandaag doorloopt. Het Nationaal Historisch Museum wil de gemeenschappelijke verhalen uit het gedeelde verleden verder laten leven door de foto's te publiceren op de fotografiewebsite Flickr.

Deze foto komt uit de collectie van het Stichting Surinaams Museum en is gedigitaliseerd in samenwerking met het Nationaal Historisch Museum, Leden van de Free Evangelical Church met een portret van Reverend Meyer Salomon Bromet.
Deze foto komt uit de collectie van het Stichting Surinaams Museum en is gedigitaliseerd in samenwerking met het Nationaal Historisch Museum, Leden van de Free Evangelical Church met een portret van Reverend Meyer Salomon Bromet.

Het Surinaams Museum kan zijn unieke fotocollectie hiermee onder de aandacht brengen van een groot publiek. In een later stadium streven het Surinaams Museum en het Nationaal Historisch Museum ernaar een boek uit te geven met een selectie van de beste foto´s.

Er staan al ruim zevenhonderd foto's op de speciale pagina op Flickr.

Kijk op www.flickr.com/photos/stichtingsurinaamsmuseum.

Dankzij de digitalisering van de foto's kan het Surinaams Museum met weinig middelen een grote hoeveel beelden ontsluiten die anders verborgen blijven in het depot. Het Nationaal Historisch Museum stelt een semiprofessionele fotocamera en twee laptops ter beschikking, waarmee de medewerkers van het Surinaams Museum op hoge resolutie afbeeldingen maken zonder de kwetsbare foto's uit hun albums te verwijderen.

Bezoekers kunnen de foto's van informatie voorzien en reageren op de commentaren van andere bezoekers

De digitale beelden worden vervolgens gepubliceerd op het internet. Op deze simpele en goedkope manier wordt de collectie toegankelijk voor alle wetenschappers, scholieren, documentairemakers, tentoonstellingmakers en particulieren met belangstelling voor Suriname.

Zij kunnen de individuele foto's op hun waarde schatten zonder dat ze daarvoor moeten afreizen naar het depot in Suriname. Op alle foto's rust auteursrecht. Wie een afbeelding wil gebruiken, kan terecht bij het Surinaams Museum.

Deze foto komt uit de collectie van het Stichting Surinaams Museum en is gedigitaliseerd in samenwerking met het Nationaal Historisch Museum, Tentboot met roeiers.

Bij de collectie ontbreekt soms informatie over afgebeelde personen of locaties. De fotopagina op Flickr bereikt een breed publiek dat de ontbrekende informatie kan aanvullen. Deze crowdsourcing helpt het Surinaams Museum (en alle geïnteresseerden) de collectie te verrijken.

Het Nationaal Historisch Museum zal deze methode ook toepassen in andere delen van de wereld waar Nederlandse geschiedenis in nog onbekende fotocollecties besloten ligt.

Actieve deelname van het publiek is een van de pijlers van het Nationaal Historisch Museum, die in vrijwel alle projecten een rol speelt. Bezoekers kunnen de foto's van het Surinaams Museum op Flickr van informatie voorzien en reageren op de commentaren van andere bezoekers.

Dat kan vervolgens nieuwe verhalen en inzichten over de gemeenschappelijke geschiedenis van Suriname en Nederland opleveren. Ook zelf foto's toevoegen in een aparte sectie is mogelijk.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: