Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Nieuwe documentaire over Ed van der Elsken

documentaire Jan Bosdriesz over Ed van der Elsken: Lust for Life

Regisseur Jan Bosdriesz komt met een nieuwe documentaire over de kleurenfilm en fotografie van Ed van der Elsken. Van der Elsken staat vooral bekend om zijn zwart-wit straatfotografie uit de vorige eeuw. Minder belicht, maar misschien ook wel ondergewaardeerd gebleven door de jaren is het kleurenwerk van Van der Elsken.

In de korte documentaire Lust for Life, P.S. uit het hiernamaals is Van der Elsken zelf veel aan het woord. Hij legt onder andere uit hoe kunst ‘een beetje schimmel op je leven kan zijn’. De documentaire schetst een mooi beeld van Van der Elskens passie voor kleurenfotografie en film, zijn verrwondering over de mogelijkheden ervan en zijn eigenzinnige manier van werken.

foto: Ed van der Elsken, man en vrouw zoenend close

De film gaat maandag 10 juni in première in LantarenVenster in Rotterdam en is te zien via NPO Extra en 2doc.nl. In het Nederlands Fotomuseum is nu te zien Lust for Life: de eerste overzichtstentoonstelling van het kleurenwerk van Ed van der Elsken.

Regisseur Jan Bosdriesz is bekend van Zwarte ogen, 2008 en Metamorphose: M.C. Escher, 1999.

Van der Elsken: “Persoonlijke fotografie is heel eigenaardig. Zo dicht bij mijn eigen leven. Ja, ik heb wel eens geroepen: een uitwas, een schimmel op het leven is het. Soms zit ik in mijn auto en dan zie je mooie luchten, mooie wolken. En dan denk je 'had ik nou maar een groothoekcamera bij me met een fijnkorrelig filmpje, dan ram ik het er even op'. Die tweeslachtigheid, van dingen mooi vinden, zoals iedereen en dan de realisatie dat je dat ook nog kan fotograferen. Dat. Curieus.”

Ed van der Elsken

Ed van der Elsken, het ‘enfant terrible’ van de Nederlandse fotografie was een getalenteerd fotograaf en filmer die gedurende ruim veertig jaar in foto’s, fotoboeken en films zijn ontmoetingen met mensen vormgaf. Slenterend door wereldsteden als Parijs, Tokio, Hong Kong en Amsterdam richtte hij zijn camera bij voorkeur op karaktervolle en opvallende individuen.

In 1956 debuteerde hij met zijn fotoboek Een liefdesgeschiedenis in Saint-Germain-des-Prés, dat hem op slag internationaal beroemd maakte. Daarna volgden ruim twintig fotoboeken, waaronder zijn eerste grote kleurenboek Eye Love You, mede gebaseerd op zijn reizen naar bijvoorbeeld Cuba, Zuid-Afrika, Chili en Tanzania. Ook maakte hij een aantal televisiefilms, vaak over zijn eigen leven, maar ook Amsterdamse onderwerpen zoals Armoede, Fietsen en Dylaby in het Stedelijk Museum.

Premiere: maandag 10 juni LantarenVenster, Rotterdam

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: