Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Zwembadcamera of onderwaterhuis?

yellow-sneakers-camera-blue-wood-against-water-background-summer-vacation-travel-concept-concept

Vakantie en water gaan vaak samen. Camera en water gaan vaak níet samen. Maar er zijn oplossingen. Hier is een verkenning van de mogelijkheden voor onderwaterfotografie.

Voor enkele euro’s koop je een single use onderwatercamera. Kan 3 m diep. De lenskwaliteit is doorgaans pover - onscherpe randen, een laag contrast, overstraling - maar het staat erop. Prima dus voor foto’s waarbij de herinneringswaarde voorop staat.

Fujifilm Quicksnap Marine
Fujifilm Quicksnap Marine

Aardig ook als kindercameraatje, al moet je er wel vooraf bij vertellen dat het cameraatje dient te worden ingeleverd bij de meneer of mevrouw van de fotowinkel. Ook aan het strand is zo’n toestelletje niet gek.

De Fujifilm Quicksnap Marine mag 10 m onder water en levert redelijk goede foto’s. Ook dit is een single use camera.

Overigens zijn er twee serieuzere (en duurdere) opties: de Apeman Camera (tot 40 m onder water) en de Kodak Sport (volledig waterdicht).

Beide uitgerust met lensjes die een verrassende kwaliteit leveren. Zeker goed te gebruiken als je voor het eerst snorkelend gaat fotograferen, of wanneer je je digicompact niet aan de stroomversnellingen van de Ardèche wilt offeren.

Apeman Action Camera 4k Waterdicht

Bescherming

Met de zogenaamde onderwaterzakken (bijvoorbeeld van Ewa Marine) kun je je eigen camera onder water gebruiken. Ze zijn prima geschikt als je met onderwaterfotografie wilt kennismaken, en kunnen eveneens worden gebruikt als bescherming tegen stuifzand. Er zijn ook hoge uitvoeringen, waarin een flitser kan worden meegenomen.

De Ewa onderwaterzakken zijn in veel grootten en uitvoeringen leverbaar, van de kleinste voor een compactcamera tot een groot model met ruimte voor zoomobjectief en flitser.

Onderwatercompacts

Al onder de 300 euro koop je een goede waterdichte compactcamera. Fijn voor strand, sneeuw, regen, watersport en duiken. Ricoh heeft een heel leuk vormgegeven cameraatje, dat al 14 m diep mag, maar ook als algemene vakantiecamera goed te gebruiken is: de Ricoh WG-70.

Ricoh WG-70

Verder is deze camera valbestendig tot een hoogte van 1.6 meter en bestand tegen temperaturen tot -10 graden Celsius. Het is ook voorzien van een LCD waarvan de helderheid direct is aan te passen aan de helderheid van het omgevingslicht. Het is ook een vaak gekocht cadeau voor opgroeiende jeugd; leverbaar in modieuze kleuren, geheel breezer- en bierbestendig. Is hij in zee gewest, wel even 10 minuten in leidingwater leggen om het zout los te maken.

Panasonic Lumix DC-FT7

De Panasonic Lumix DC-FT7 heeft een 4,6x optische zoom (28-140 mm, een mooi bereik), 21,1 megapixel resolutie en is waterbestendig tot 31 meter. Een zeer platte camera voor algemene toeristische toepassingen, en bovendien rond en onder water goed inzetbaar.

Canon Powershot SX740 HS

Wil je wat dieper in zee, dan komt mogelijk de Canon Powershot SX740 HS compact camera in beeld, die 60 m diep mag. Fijn is ook z’n 40x optische zoom en met zijn gewicht van 299 gram is de Canon Powershot SX740 HS uiterst compact en licht, dus ideaal om eenvoudig in je zak of jas mee te nemen..

Sneeuw?

Toch behoedt het feit dat je met onderwatercompacts niet al te diep kunt gaan je aardig voor teleurstellingen. Hoe dieper je gaat, des te donkerder is het. Moet je gaan flitsen, dan kunnen rondzwevende deeltjes in het water het flitslicht terugkaatsen, waardoor je op je foto’s een soort sneeuwbui-effect ziet. Dat komt primair doordat het water dan niet helder is, maar het wordt ook nog eens erger naarmate de flitser dichter bij de lens van de camera zit. Dus liefst: helder water, niet flitsen, niet te diep.

...het is ook een veelgekocht cadeau voor opgroeiende jeugd

Onderwaterhuizen

Voor veel compactcamera’s zijn serieuze onderwaterhuizen beschikbaar, die soms evenveel kosten als de camera waarvoor ze zijn ontwikkeld. Je kunt er vaak zo’n 40 m diep mee, het echte duikwerk dus, en er zitten diverse knoppen op, die koppelen met de knoppen op de camera.

Canon heeft voor veel modellen een onderwaterhuis. De nieuwste versies hebben een diffusieschermpje, dat het licht van de flitser meer spreidt en verzacht.

De INON S-2000 flitser is een onderwaterflitser wordt gevoed door 4 x AA batterijen en biedt dezelfde basis mogelijkheden als de bekende D-2000 en zeer hoge prestaties maar dan in een exteem compacte behuizing. Doordat het licht ver van het objectief vandaan komt krijgen de onderwerpen meer diepte en heb je minder last van de reflecties van vlokjes in het water.

Gaat er een moderne reflex mee naar beneden, dan kan worden geprofiteerd van draadloze TTL-sturing van de flitsers. Er zijn speciale onderwaterhuizen voor de flitsers van digitale reflexcamera’s die dan met een lange flitsbeugel ver van het objectief worden gehouden. Daarmee komt het licht van boven/opzij om tekening en diepte in het beeld te brengen.

Wordt er een speciale onderwaterflitser gebruikt, dan zijn er wat de belichting betreft verschillende mogelijkheden: handinstelling waarbij je het diafragma zelf regelt, of TTL-sturing, waarbij de flitser op de flitsschoen van de camera wordt aangesloten.

Wordt de flitser niet aan de camera gekoppeld, dan reageert hij op de flits van de ingebouwde flitser. Hij moet dan wel een voorziening hebben om de voorflits te negeren, die een digitale reflex maakt vlak voordat hij de werkelijke opname maakt.

(Dit artikel is oorspronkelijk geschreven in 2008 en is geüpdatet vanwege het niet meer op de markt zijn van een aantal camera's die genoemd werden.)

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: