Preview Scott Kelby’s digitale fotografie boek, Hoofdstuk 3 De waarheid over lenzen (9)
Er zijn letterlijk honderden verschillende filters verkrijgbaar voor op je lens. Filters voor het oplossen van problemen (bijvoorbeeld als je camera iets niet goed kan weergeven) en filters voor creatievere beelden. Ik heb zelf maar drie filters en een ervan gebruik ik eigenlijk niet eens als filter (daar kom ik zo op terug). Ik heb:
(1) Een grijsverloopfilter. Met name landschapsfotografen gebruiken dit filter. Het verhelpt een bekend probleem dat ontstaat als je de camera instelt op de voorgrond in het landschap: een compleet verwassen lucht. Met dit filter voor de lens wordt alleen de lucht donkerder. Dus nu ziet de lucht er goed uit en de voorgrond ziet er goed uit. (In hoofdstuk 11 ‘Buiten fotograferen’ lees je meer over dit filter.)
(2) Een rond polarisatiefilter. Nog een filter dat eigenlijk niet mag ontbreken in de uitrusting van een landschapsfotograaf. Eigenlijk is het filter gemaakt om reflecties in bijvoorbeeld meren en rivieren te verminderen. En dat doet hij ook perfect. Maar de meeste mensen gebruiken het filter voor een donkerdere lucht. Het is alsof je de lens een zonnebril opzet. De wereld ziet er net wat minder irritant licht uit.
(3) Een UV-filter. Eigenlijk filter je hiermee ongewenste UV-straling uit de lens. Maar we gebruiken hem allemaal tegen krassen op de lens. Met dit filter plaats je een dun stukje glas tussen de lens en alles wat krassen kan maken of, nog erger, de lens kan breken. Deze filters zijn vrij goedkoop. Breekt er eentje of ontdek je krassen, dan koop je gewoon een nieuwe. Niets aan de hand. Maar ontdek je een kras op je lens, dan horen ze je tien huizen verderop huilen. Ik geef elke lens een eigen UV-filter.
Lees meer in Scott Kelby’s digitale fotografie boek.