Fotografen zijn vaak onderweg met hun apparatuur. Ze hebben altijd een mobiel kantoor. Een openbaar netwerk vinden is bijna vast onderdeel van het werk. Dan kunnen de foto’s snel geupload worden. Maar hoe zit dat met de veiligheid? Is dat wel een goed idee? Een VPN kan je helpen om je online privacy en beveiliging beter te beschermen.
Openbare netwerken en VPN’s
Een VPN is een Virtual Private Network: een privénetwerk waar je data door een tunnel gaat om versleuteld te worden. Niemand kan de data onderscheppen en uitlezen, omdat het gecodeerd wordt. Dit werkt via een externe server, meestal in het buitenland. Wanneer je verbinding maakt met deze server, verandert je eigen IP-adres tijdelijk in het IP-adres van deze server. Daardoor ben je niet makkelijk te herleiden.
Wie verbinding maakt met een openbaar netwerk, is per definitie niet veilig online. Op een openbaar netwerk wordt data namelijk niet standaard versleuteld. Andere gebruikers kunnen gemakkelijk data onderscheppen en uitlezen. En wie zegt dat het openbare netwerk van het restaurant langs de snelweg inderdaad van het restaurant is? Tegenwoordig zetten cybercriminelen ook nepnetwerken op om waardevolle data te stelen.
Een foto uploaden via een openbaar netwerk lijkt dus handig, maar in werkelijkheid levert het een groot gevaar voor de privacy en beveiliging van de fotograaf zelf op. En dan hebben we het nog niet gehad over het risico op ontvreemding van het fotomateriaal.
Een VPN geeft je extra zekerheid onderweg
Een kapotte SD-card, een fotocamera die de geest lijkt te geven: je moet er niet aan denken om je foto’s kwijt te raken. Al het werk dat erin zit verdient het om getoond te worden. Ervaren fotografen hebben daar allang een oplossing voor: een online back-up. Het materiaal moet zo snel mogelijk in de cloud terechtkomen.
Met een VPN kun je je materiaal overal ter wereld veilig online zetten. Wanneer je een eigen server opricht, zou je in principe zelfs het materiaal direct naar een NAS (de opslag thuis) kunnen uploaden.
Foto’s uploaden gebeurt altijd met aandacht voor privacy. Zeker fotojournalisten en professionele fotografen willen dat hun product veilig is. Foto’s moeten niet ontvreemd kunnen worden. Door foto’s over een VPN-verbinding te sturen hebben alleen de verzender en ontvanger toegang tot de afbeeldingen. Zonder een VPN ligt je fotomateriaal op straat.
Op zoek naar een snelle aanbieder
Voor fotografen is snelheid belangrijk. Foto’s zijn vaak groot en niemand heeft zin om uren te wachten tot de grote bestanden verstuurd zijn. Met een VPN-dienst kan de verbinding wat trager zijn, omdat alle data eerst over een ander netwerk wordt gestuurd. Doe daarom eerst onderzoek naar de aanbieder. Kies het liefst voor een dienst met veel verschillende servers op verschillende locaties.
De uploadsnelheid is meestal een fractie van de downloadsnelheid. Een trage verbinding om gewoon mee te internetten is dus al onheilspellend. Daarom zijn gratis VPN’s vaak ook geen goede optie. Betaalde VPN’s zijn een stuk sneller en zorgen ervoor dat er minder gebruikers tegelijk verbonden zijn. Zo kun je snel je foto’s uploaden naar welke service dan ook.
Toegang tot de meest gangbare websites
Sommige sociale media zijn in het buitenland niet toegankelijk. Erg vervelend als je die ene mooie foto snel online wilt zetten. We noemen het blokkeren van websites in het buitenland ook wel ‘geoblocking’. Met een VPN-verbinding wordt de blokkade opgeheven en kun je de dienst gewoon gebruiken.
Wil je dus in bijvoorbeeld China een fantastische natuurfoto online zetten, dan kan dat gewoon met een VPN, ondanks dat bijvoorbeeld Facebook er vaak geblokkeerd is. Het is dan wel handig om al van tevoren een VPN op je laptop of smartphone geïnstalleerd te hebben: een VPN installeren in China zelf zal niet gaan.