Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Vogelfotografie Deel 1

foto van een zeearend boven het water met poten naar voren

foto: Jan Duker | Zeearend, 300 mm / F2.8 met TC 2.0

Veel mensen hebben wel eens geprobeerd een vogel te fotograferen. En dat blijkt nog niet eens zo gemakkelijk. Maar met wat goede tips voor compositie en de juiste achtergrondkennis, kom je echter een heel eind. Bij het fotograferen wordt vaak over compositie gesproken. We denken dan al gauw aan landschapsfotografie of het fotograferen van gebouwen. Maar ook bij de zo beweeglijke vogels is compositie erg belangrijk.

Leer de vogels kennen

Voor een mooie foto is compositie en goed gebruik van je apparatuur natuurlijk erg belangrijk. Maar om echt goede foto’s te kunnen maken, is het nodig dat je het onderwerp goed leert kennen. Je wilt weten waarom vogels een bepaald gedrag vertonen, welke vogels op trek gaan en wat standvogels zijn, hun leefgebieden leren kennen en herkennen en ga zo nog maar even door. Hieronder een aantal tips die je een eind op weg helpen.

foto: Jan Duker | Drieteenstrandloper voor zeewater op het strand
foto: Jan Duker | Drieteenstrandloper, 300 mm / F2.8 met TC 2.0

Neem eens een ander standpunt in. Ga bijvoorbeeld eens op de grond liggen, of zet je statief eens in de laagste stand. Je krijgt een heel ander perspectief en zeer sprekende beelden! 

Vogelgidsen

Vogelgidsen kunnen je vertellen welke vogel je hebt gezien of gefotografeerd. Lees de informatie over de vogel die je zoekt goed door, sla er ook eens een andere gids op na, wellicht dat je hier nog meer informatie vindt. Ben je meer geïnteresseerd in bepaalde groepen vogels, zoals roofvogels of zangvogels, raadpleeg dan eens literatuur die speciaal aan deze soorten gewijd zijn. Er is voldoende informatie voorhanden, en ook op internet is erg veel te vinden.

Op het moment dat je hier inzicht in krijgt, ben je in staat om met een beetje geluk te voorspellen wat vogels gaan doen

Observeren is leren

foto: Jan Duker | Grote Bonte Specht op een dikke boomtak
foto: Jan Duker | Grote Bonte Specht, 600 mm / F4.0

Natuurlijk besteden we veel tijd aan het fotograferen van vogels, maar neem ook eens de tijd om te observeren. Leg je camera eens weg of ga eens zonder camera op pad en neem alleen je verrekijker mee. Bestudeer aandachtig het gedrag van vogels, en leer hun leefgewoontes kennen. Op het moment dat je hier inzicht in krijgt, ben je in staat om met een beetje geluk te voorspellen wat vogels gaan doen en leer je welk gedrag interessant is om vast te leggen. Op dat moment weet je wat het beste moment is om op de ontspanknop van je camera te drukken.

Probeer eens wat meer actie in je foto’s te krijgen, maak bijvoorbeeld eens opnames van vogels in vlucht, of als ze zich net in een bijzondere houding of situatie bevinden. Hiermee voorkom je dat je beelden statisch worden en op den duur gaan vervelen. 

Zorg voor een goede kijker

Een kijker is eigenlijk onmisbaar als je serieus met vogelfotografie aan de slag wilt. Een goede kijker geeft je zoveel meer kijkplezier en een perfecte weergave van details, dat het een genot is om vogels waar te nemen.

In veel situaties houden we de camera horizontaal. Kies ook eens voor een verticaal opnameformaat. Ook bij vogelfotografie kan dat erg sprekende beelden opleveren. 

Kennis van het gebied

Kennis van een gebied is van onschatbare waarde. Er zijn vogelfotografen die het liefst zo veel mogelijk gebieden afstruinen op zoek naar allerlei vogelsoorten. Op zich is het natuurlijk erg leuk om nieuwe locaties te bezoeken, maar even belangrijk is het om je op een aantal plekken te concentreren. Leer deze goed kennen, ga er regelmatig op uit om te onderzoeken welke vogelsoorten er allemaal voorkomen.

foto: Jan Duker | Blauwstaart met pootjes op stuk hout
foto: Jan Duker | Blauwstaart

Begin eenvoudig

Maak het jezelf in beginsel niet al te moeilijk. Het is leuk als je in korte tijd toch een paar leuke beelden kunt maken. Begin daarom bijvoorbeeld simpelweg in je achtertuin. Hier zijn meestal een heleboel vogels te vinden. Als je er een beetje op let, zul je versteld staan hoeveel verschillende soorten dit betreft. Deze vogels zijn vaak wat minder schuw, en zeker in de winter, als je een vetbol of ander voer aanbiedt, kun je er leuke beelden van maken. Woon je op een flat, ga dan eens naar een nabijgelegen park.

Maar vooral…

… is vogelfotografie een kwestie van veel doen. Dus ga er veel op uit met je camera, kijk om je heen, observeer, vraag, lees, experimenteer, leer van je fouten, en houd vol. Uiteindelijk komen de goede resultaten wel!

Lees ook Vogelfotografie Deel 2.

Bekijk meer foto's van Jan Duker.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: