Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Deze objectieven zijn onmisbaar voor fotografen

Deze objectieven zijn onmisbaar voor fotografen

“Een goede foto begint bij goed glas”. Het is een uitspraak die vaak gedaan wordt. Hoewel een camera ook zeker bijdraagt aan de kwaliteit van je foto’s, doet een objectief dat al helemaal. Voor iedere soort foto is er wel een bijpassende lens, waarmee je het mooiste resultaat kunt behalen. In dit artikel bespreken we de drie objectieven die je als fotograaf echt in je collectie moet hebben.

De 50mm “nifty fifty” lens
Een 50mm lens, die ook wel de “nifty fifty” wordt genoemd, is een lens die echt niet mag ontbreken. Deze lens heeft een kijkhoek die behoorlijk wat weg heeft van de kijkhoek die een menselijk oog ziet. Hierdoor is deze lens perfect voor portretten en alledaagse fotografie.

Sigma 50 mm

Daarbij heeft deze lens vaak een groot diafragma (meestal f/1.8 of zelfs f/1.4), waardoor je makkelijk een bokeh effect kunt creëren. Hij is daardoor ook heel geschikt voor fotografie bij weinig licht. Een objectief kopen kan behoorlijk duur zijn, maar dat geldt voor deze lens niet. Zo heb je al een 50mm lens van Sigma voor slechts 200 euro.

De 70-200mm telelens
Gaat jouw voorkeur uit naar sport-, natuur- of portretfotografie? Dan is de 70-200mm telelens hét objectief voor jou. Met deze lens kun je onderwerpen die verder weg zijn dichterbij halen, wat vooral handig is voor bewegende onderwerpen, zoals dieren of sporters.

Door het compressie-effect van een telelens lijkt het ook alsof achtergronden dichterbij zijn, waardoor je er mooie portretten mee kunt maken.

Sigma 700-200

Ook bij deze lens kun je kiezen voor een groot diafragma, alhoewel deze vaak wel wat duurder zijn dan een met een kleiner diafragma. In combinatie met goede beeldstabilisatie kun je haarscherpe foto’s maken met dit objectief.

De 18-35mm groothoeklens
Wanneer je graag foto’s maakt van landschappen of mooie gebouwen, kan een groothoeklens niet ontbreken. Een groothoeklens heeft een korte brandpuntsafstand, waardoor je een wijd beeld kunt vastleggen. De 18-35mm groothoeklens van Sigma is een van de beste binnen het segment en zorgt ervoor dat je een groot deel van de omgeving vast kunt leggen, zonder dat je heel ver van het onderwerp af moet staan.

Sigma 18-35

Daarbij is dit objectief ook handig voor creatieve foto’s, omdat je allerlei perspectieven kunt creëren. Het is wel aan te raden om echt te kiezen voor een groothoeklens van hoge kwaliteit, zoals de Sigma 18-35mm. Bij goedkope lenzen zie je namelijk vervorming aan de randen, wat niet heel mooi is. Dit is bij een kwaliteitslens niet het geval.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: