Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Waarom kiezen voor een foto op Dibond

Waarom kiezen voor een foto op Dibond

Heb je ooit een foto gezien die zo professioneel en strak oogt dat hij meteen de aandacht trekt? Grote kans dat deze is afgedrukt op Dibond. In dit artikel duiken we in de wereld van Dibond: wat is het precies, welke varianten zijn er, en waarom is het zo populair onder fotografen en kunstliefhebbers?

Ook bespreken we hoe je zonder lijst en met een handig ophangsysteem je foto op Dibond aan de muur kunt presenteren. Daarnaast besteden we aandacht aan de verschillende papiersoorten waarop je foto kan worden afgedrukt, zoals Hahnemühle en fine art papier.

Wat is Dibond?

Dibond is een merknaam voor een speciaal soort aluminium sandwichpaneel. Het bestaat uit twee dunne lagen aluminium met daartussen een kern van kunststof (polyethyleen). Deze combinatie maakt het materiaal zowel lichtgewicht als uiterst stevig. Door zijn strakke en professionele uitstraling is Dibond een favoriet in de fotografie- en kunstwereld.

Waarom kiezen voor Dibond?

  • Lichtgewicht en sterk: Ideaal voor grote prints zonder zware ophangsystemen.
  • Duurzaam: Bestand tegen weersinvloeden en vervormt niet, perfect voor zowel binnen- als buitengebruik.
  • Strakke presentatie zonder lijst: Het minimalistische design betekent dat je geen lijst nodig hebt. Dit richt alle aandacht op de foto zelf.
  • Eenvoudig op te hangen: Vaak wordt Dibond geleverd met een ophangsysteem, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over ingewikkelde bevestigingen.
  • Hoogwaardige afwerking: Door gebruik te maken van verschillende papiersoorten en afdruktechnieken kun je de uitstraling van je foto naar een hoger niveau tillen.

Varianten van Dibond prints

Afhankelijk van de gewenste uitstraling en het gebruik zijn er meerdere manieren om je foto op Dibond te laten afdrukken. Hier zijn enkele populaire opties:

1. Foto direct geprint op Dibond met UV-druk

Bij deze methode wordt je foto rechtstreeks op de Dibond plaat geprint met UV-inkt. Dit levert een scherpe en duurzame afdruk op die bestand is tegen UV-straling.

De matte afwerking geeft je foto een moderne en sobere look, zonder ongewenste reflecties. Doordat het materiaal zelf al een luxe uitstraling heeft, is een lijst overbodig.

2. Foto op Dibond met glanzende afwerking (acrylglas)

Wil je een luxe uitstraling met diepte-effect? Dan is een combinatie van Dibond met acrylglas iets voor jou. Hierbij wordt je foto eerst afgedrukt op hoogwaardig fotopapier en vervolgens achter een glanzende acrylglasplaat geplaatst. Dit versterkt de kleuren en geeft je afbeelding een prachtige glans. Ook bij deze variant is een lijst niet nodig, en dankzij het meegeleverde ophangsysteem hang je je kunstwerk eenvoudig op.

3. Foto op Dibond Butler Finish

Voor een industriële en unieke look is de Butler Finish een interessante optie. Dit materiaal heeft een geborstelde aluminium toplaag. De metallic glans komt vooral tot zijn recht bij zwart-wit foto's of beelden met veel contrast.

De metallic glans komt vooral tot zijn recht bij zwart-wit foto's of beelden met veel contrast.

De geborstelde structuur blijft zichtbaar door de lichtere delen van de foto, wat een bijzonder effect geeft. Zonder lijst en met een subtiel ophangsysteem krijgt je foto een zwevend effect aan de muur.

4. Foto op Dibond met opgelijmde foto op fine art papier

Bij deze methode wordt je foto eerst afgedrukt op hoogwaardig fotopapier, zoals Hahnemühle of ander fine art papier. Deze papiersoorten staan bekend om hun uitstekende kwaliteit en kleurweergave, wat zorgt voor een levendige en gedetailleerde afdruk.

Vervolgens wordt de foto zorgvuldig op de Dibond plaat gelijmd. Dit proces zorgt ervoor dat de foto stevig en vlak op de plaat zit, met een hoogwaardige uitstraling.

Voordelen van hoogwaardige papiersoorten:

  • Kleurechtheid: Papiersoorten zoals Hahnemühle bieden een uitzonderlijke kleurweergave en diepere zwarttinten.
  • Textuur en gevoel: Fine art papier heeft vaak een unieke textuur die bijdraagt aan de beleving van de foto.
  • Duurzaamheid: Deze papiersoorten zijn meestal zuurvrij en archiefwaardig, wat betekent dat ze lang meegaan zonder te verkleuren.

Door te kiezen voor een hoogwaardige papiersoort geef je je foto een extra dimensie en professionaliteit. Het resultaat is een verbluffende presentatie die zonder lijst en met een handig ophangsysteem direct aan de muur kan worden bevestigd.

Geen lijst nodig, wel een ophangsysteem

Een van de grote voordelen van een foto op Dibond is dat je geen lijst nodig hebt. Het materiaal zelf is al stevig en heeft een luxe uitstraling, waardoor een lijst overbodig is. Dit zorgt voor een minimalistische en moderne presentatie die perfect past in elk interieur.

Bovendien worden foto's op Dibond vaak geleverd met een handig ophangsysteem. Dit kan variëren van een eenvoudig ophangplaatje tot een zwevend ophangsysteem dat achter de plaat wordt bevestigd. Hierdoor lijkt het alsof de foto voor de muur zweeft, wat een extra dimensie toevoegt aan de presentatie.

Tips voor het kiezen van de juiste afwerking

  • Kies het juiste papier: Overweeg hoogwaardige papiersoorten zoals Hahnemühle voor de beste kleurweergave en textuur.
  • Overweeg de lichtomstandigheden: In ruimtes met veel natuurlijk licht kan een matte afwerking ongewenste reflecties verminderen.
  • Denk aan het onderwerp van je foto: De keuze van het papier en de afwerking kan het onderwerp van je foto versterken.
  • Ophangsysteem: Informeer naar de verschillende ophangmogelijkheden om te zien welke het beste bij jouw wensen en de muur waarop je de foto wilt ophangen passen.

Conclusie

Dibond biedt een veelzijdige en hoogwaardige manier om je foto's en kunstwerken te presenteren. Door je foto af te drukken op hoogwaardige papiersoorten zoals Hahnemühle en deze te monteren op Dibond, creëer je een professionele en indrukwekkende presentatie.

Het ontbreken van een lijst en het gemak van een ophangsysteem maken het ophangen van je foto eenvoudig en stijlvol. Of je nu een doorgewinterde fotograaf bent of gewoon je favoriete familiefoto wilt vereeuwigen, een foto op Dibond is een investering waar je jarenlang plezier van zult hebben.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: