Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

6 tips om goed door een raam heen te fotograferen

6 tips om goed door een raam heen te fotograferen op Fotografie.nl

Heb je ooit geprobeerd een onderwerp vast te leggen dat zich achter een raam bevindt? Reflecties, schittering en ook viezigheid kunnen hierbij een mooie foto in de weg staan, ook als je er honderd procent zeker van bent dat er zich achter dat raam een hele mooie compositie bevindt.

Menselijke ogen zijn eigenlijk best goed in het filteren van die reflecties als we door een raam heen kijken, maar camera's zijn hier behoorlijk slecht in. Een camera zal die reflecties altijd weergeven tenzij je een aantal stappen onderneemt om hier iets tegen te doen.

In de meeste gevallen is het vrij eenvoudig om reflecties op ramen te verminderen of ze juist beter uit te laten komen waardoor ze zelfs een aangenaam dromerig effect aan een foto kunnen geven. Lees hier meer.

young-asian-woman-relax-using-phone-shot-through-glass-window-coffee-shop

Kom dichtbij en verander van positie

Wanneer je door een raam heen wilt fotograferen geef dan dus eerst alle aandacht aan de reflecties. Zelfs reflecties die vaag lijken, kunnen er behoorlijk grimmig uit zien nadat ze met een camera vastgelegd zijn.

Een eenvoudige oplossing is om simpelweg de hoek te veranderen van waaruit je fotografeert. Om dit te doen, kijk je door je zoeker en verander je langzaam je lichaams- of camerapositie totdat de ergste schittering uit het beeld verdwijnt.

Het is mogelijk dat je op deze manier niet van alle hinderlijke reflecties afkomt dus zorg ervoor dat je ook het LCD-scherm controleert - zoom zo mogelijk in en controleer het beeld op gebieden met verkleuring of duidelijke reflectie en schittering. Als je tekenen van reflectie ziet op je testfoto, probeer dan wat dichterbij te komen.

happy-little-girl-looking-out-window

Als algemene regel geldt dat hoe dichter je bij het raam bent, hoe gemakkelijker het is om de meest lelijke reflecties te omzeilen. Houd er overigens rekening mee dat er mogelijk een groothoeklens nodig is om alles aan de andere kant vast te kunnen leggen.

Houd de lens tegen het raam aan

Om reflecties volledig te elimineren, is het soms het beste als de lens van de camera recht tegen het glas gedrukt wordt (tenzij je een raam juist in de opname wilt laten zien). Een rubberen zonnekap kan hierbij dienst doen. De rubberen zonnekap beschermt niet alleen de camera tegen mogelijke stoten, maar zorgt ook voor een afdichting tussen de lens en het glas wat ongewenste reflecties voor honderd % kan blokkeren.

Gebruik een polarisatie filter

Een polarisatiefilter kan ook meehelpen, echter polarisatiefilters werken niet binnenshuis. Buitenlicht is gepolariseerd en binnen/kunstlicht niet, dus je polarisatiefilter zal niets doen met reflecties binnenshuis onder gloeilamp- of tl-verlichting. Als je er een probeert te gebruiken, doe je misschien meer kwaad dan goed, omdat je effectief de hoeveelheid licht vermindert die de sensor van je camera bereikt, en dus niet kan profiteren van de reflectieverminderende voordelen van een polarisator.

two-cute-lovely-happy-young-women-hugging-cafe

Als de reflectie buitenshuis is, kun je deze mogelijk volledig elimineren met een circulaire polarisator. Extra tip: laat de zon van rechts of van links komen vanaf jouw positie en niet van de voor- of achterkant. Draai vervolgens aan het filter totdat de reflectie vervaagt of helemaal verdwijnt. Maak dan de foto.

Bij het fotograferen van dieren in een dierentuin waar deze soms achter glas worden gehuisvest, kan het lastig zijn om goed te fotografen. Deze binnenruimtes zijn meestal ook maar zwak verlicht, dus kun je juist beter geen polarisatiefilter gebruiken.

Maak het raam schoon

Problemen met het door ramen heen fotograferen zitten hem niet altijd alleen in de reflectie. Als je in een dierentuin bent, is de kans groot dat het glas gewoon niet schoon is, en al die vingerafdrukken, gemorste vloeistoffen en andere niet-identificeerbare vlekken kunnen een mooie foto in de weg zitten. Het kan dus geen kwaad om een klein pakje schoonmaakdoekjes in je cameratas mee te nemen. Je zult vrijwel zeker grappige reacties krijgen van mensen, maar zorg gewoon dat je foto's maakt die niet zijn ontsierd zijn door de vingerafdrukken van mensen die eerder op die plek stonden.

silhouettes-kids-big-aquarium

Vermijd de flitser

Gebruik nooit een ingebouwde flitser als je door glas fotografeert. Het felle licht van de flitser weerkaatst direct van zo'n sterk reflecterend oppervlak, waardoor je een superheldere lichtvlek krijgt op de plek waar je onderwerp te zien zou moeten zijn. En zelfs als je die terugkaatsing gaat wegwerken in de nabewerking, krijg je een onnatuurlijk ogend onderwerp, omdat een directe flits een onnatuurlijke lichtbron is.

Er zijn betere manieren om met weinig licht om te gaan. De eerste is om een ​​groot diafragma te gebruiken. Neem een ​​prime-lens van 50 mm mee als je die hebt, want de meeste prime-lenzen van 50 mm kunnen fotograferen met een maximaal diafragma van f/1.8 of groter.

De tweede is om je ISO te verhogen. Jezelf beperken tot lage ISO's is niet echt nodig met de moderne cameratechnologie. Ja, er is enige kwaliteitsvermindering bij zeer hoge ISO's, maar voor het grootste deel zul je het niet merken. Het is altijd beter om een ​​​​beetje kwaliteitsvermindering te accepteren in plaats van een onaangename flitsverblinding of cameratrilling.

Maak gebruik van de schittering

Vraag jezelf tenslotte af of de schittering en reflectie onwenselijk is. Interessante en kunstzinnige beelden behoren ook tot de mogelijkheden, juist door het effect hiervan en vooral als je 's avonds mensen door een raam probeert te fotograferen, of wanneer er neonlichten zijn of lichten van passerende auto's die in het raam reflecteren.

abstract-image-through-wet-car-windshield-movng-transport-autuomobiles-rain-sunset-rays

Denk er even over na of je de schittering een onderdeel van je compositie kunt maken, dan hoef je deze juist helemaal niet te verminderen.

Conclusie

Als je onderwerp zich achter een raam bevindt, moet je nadenken over de reflecties. Onze ogen zijn van nature niet zo goed in het waarnemen van schittering en reflectie als een camera, dus het is altijd een goede gewoonte om het LCD-scherm te controleren na een testopname om te zien wat de camera ermee doet. Een beetje schittering of reflectie is niet per se slecht, het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat wat je vastlegt goed is en niet in de weg staat van wat belangrijk is: je onderwerp.

© In samenwerking met / dank aan David Peterson - Fotografie.nl
Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: