Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

10 tips voor creatieve bloemenfotografie

foto van paarse bloem close up
foto: © Caroline Piek | Wants

Je vindt ze langs akkerranden, in de wegberm en zelfs tussen stoeptegels! Voor mooie bloemen hoef je helemaal niet ver de deur uit. Maar hoe maak je nou meer dan een registratieplaatje? Professioneel tuin- en natuurfotograaf Caroline Piek geeft jou 10 tips voor creatieve bloemenfotografie.

1. Beperk jezelf

Kies eens een klein bloemenveldje uit en ga daar vaker naar terug om te fotograferen. Als je jezelf dwingt om alleen nog in dit kleine gebiedje te werken, kom je vanzelf tot creatieve invalshoeken om jouw onderwerp te benaderen. Ook doe je veel kennis op van plantensoorten die in verschillende jaargetijden in jouw werkterrein voorkomen.

2. Laag standpunt

Voor bloemenfotografie lig ik regelmatig op mijn buik te fotograferen. Door een een laag standpunt te gebruiken, word je als kijker echt de foto in gezogen. Het lijkt alsof je jezelf tussen de bloemen bevindt.

Dit vind ik een stuk spannender dan een foto waarbij je recht van boven op een statisch bloemenveld kijkt. Ga bijvoorbeeld ook eens op je rug liggen en fotografeer omhoog, zodat de bloemen boven je uit torenen.

foto van weide met bloemen paars en geel
foto: © Caroline Piek | Bloemenveld

3. Speel met weinig scherptediepte

Onscherpte kan heel sfeerverhogend werken. Ik vind het zelf leuk om heel ver weg in een veld scherp te stellen en dwars door alle bloemen heen te fotograferen. Ik gebruik een laag standpunt, zodat er een mooie kleurrijke waas van bloemen in de voorgrond ontstaat. Wil je dit effect bereiken, dan is het belangrijk om een groot diafragma (= een klein F-getal) te gebruiken.

4. Handmatig scherpstellen

Wil je bijvoorbeeld scherpstellen op een kleine waterdruppel of fotografeer je tussen bloemen door, dan heeft de camera daar soms moeite mee. Het is dan slim om de handmatige focus te gebruiken. Hiermee kun je heel nauwkeurig bepalen waar je de scherpte in een foto wil hebben.

macro foto van koekoeksbloem
foto: © Caroline Piek | Koekoeksbloem

5. Gebruik ook eens een telelens

Bij bloemenfotografie denken veel mensen aan een macrolens. Dit is ook één van mijn meest gebruikte objectieven. Ik gebruik ook vaak mijn 100-400 mm telelens als ik bloemen fotografeer.

In de foto rechts heb ik de lens gebruikt om één bloem uit een grote bloemenzee uit te lichten.

6. Let op de achtergrond

Let bij het fotograferen niet alleen op jouw hoofdonderwerp, maar houd ook de achtergrond goed in de gaten. Ik experimenteer altijd met verschillende standpunten van waaruit ik een bloem fotografeer. Soms verschijnt er opeens een mooie, kleurrijke achtergrond in beeld als je even van houding of standpunt verandert. Let ook op dat er geen storende takjes of grassprieten in de achtergrond te zien zijn.

7. Fotografeer tijdens gouden uurtjes

Licht maakt of breekt een foto. Vermijd daarom dagen met heel fel zonlicht. Er ontstaan dan storende, harde schaduwen. Rond zonsopkomst en zonsopkomst heb je vaak zacht licht met warme kleuren. Door de lage stand van de zon kun je ook experimenteren met tegenlicht dat prachtige gouden randjes rond bloemen geeft.

close foto van drie bosanemonen waarvan 1 scherp is
foto: © Caroline Piek | Bosanemoon

8. Wees niet bang voor wat regen

Laat je vooral niet uit het veld slaan als het (licht) regent. De meeste camera’s kunnen best tegen wat vocht of gebruik anders een regenhoes. Druppels op bloemen geven net wat extra's aan jouw foto. Speel ook eens met de reflecties in de waterdruppels. Dit levert vaak verrassende en originele foto’s op!

9. Close ups en harde wind zijn geen match

Als het hard waait is het geen goed moment voor macrofotografie. Het is dan vrijwel onmogelijk om nog goed scherp te stellen. Dit weer biedt natuurlijk wel mogelijkheden om te experimenteren met lange sluitertijden. Een woest bewegend bloemenveld levert een ware kleurexplosie op.

10. Wijk af van de regels

Je komt vaak tot de meest originele foto's door alle bestaande regels aan je laars te lappen. In onderstaande foto is maar een klein randje scherp, toch is de foto grafisch heel sterk door het grote kleurvlak.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: