Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

3 tips om je foto's er professioneel uit te laten zien

Een vraag die vaak gesteld wordt door zowel beginnende als meer gevorderde fotografen is: Hoe kan ik mijn foto's professioneler laten lijken? Iedereen zou natuurlijk graag foto's willen maken die eruit zien alsof ze in een tijdschrift thuishoren, maar niet iedereen weet precies hoe dat moet. Je kan als reden geven dat je niet de juiste camera hebt, of dat je een dure lens nodig hebt. De waarheid is dat je ook met je smartphone foto's van professionele kwaliteit kan maken. Lees verder om erachter te komen hoe.

Om te begrijpen wat een foto professioneel maakt kun je het beste kijken naar die van vakkundige fotografen. Besteed wat tijd aan het bestuderen van de beelden van fotografen die je bewondert. Bepaal in welk genre je professioneel ogende foto's wilt maken. Wat hebben ze allemaal gemeen? Is dit gemakkelijk genoeg om toe te kunnen passen op je eigen werk? Zo niet, op welke andere manieren kun je resultaten van topkwaliteit bereiken? Wat is de stijl van de fotograaf en hoe kun je je eigen stijl ontwikkelen? Dit zijn allemaal vragen die eerst beantwoord moeten zijn voordat je begint met fotograferen.

Tip 1: Beeldvullend maken

Een van de belangrijkste stappen die professionele fotografen nemen om echt aantrekkelijke foto's te maken is door het kader uit te vullen. Veel beginners maken de fout om dit niet te doen. We hebben de automatische gewoonte om zoveel mogelijk van de achtergrond te laten zien wanneer we een foto maken. Laten we portretten als voorbeeld nemen. Hoe vaak heb je foto's gemaakt van je kinderen of andere familieleden en ben je niet zo blij met de resultaten? Als je naar enkele van de foto's kijkt waarvan je dacht dat ze geweldig zouden zijn en dat niet zijn geworden, kan in veel gevallen de oorzaak gevonden worden in het feit dat je het kader niet hebt gevuld.

close portret kind

Die foto van je kind dat in het park speelt, zit bijvoorbeeld vol met andere afleidingen. Er zijn andere kinderen op de achtergrond, er is een vuilnisbak in de buurt, er zijn enkele geparkeerde auto's in de verte. Geen van deze extra elementen voegt iets toe aan de compositie, en ze leiden in feite van je onderwerp af. Dat is een van de redenen waarom die foto gewoon niet erg aantrekkelijk is, omdat je onderwerp verloren is gegaan tussen alle visuele rommel.

Een simpele oplossing voor dit probleem is gewoon inzoomen. Vergeet niet dat het bij een smartphone of een camera met digitale zoom beter is om naar het onderwerp toe te lopen en het kader te vullen zonder de zoomfunctie te gebruiken. Als je een digitale spiegelreflexcamera of een andere camera met optische zoom gebruikt, is het prima om de zoomlens te gebruiken om dichterbij te komen. Probeer het hele kader te vullen met het gezicht of hoofd en schouders van het onderwerp, tenzij er een zeer specifieke reden is om de persoon ten voeten uit te fotograferen.

jonge man met surfplank bij de zee

Een uitzondering op deze regel is als er bij een omgevingsportret enige sfeer nodig is. Perspectief kan erg belangrijk zijn voor omgevingsfoto's, omdat het doel van zo'n foto is om de kijker te laten zien waar je onderwerp zich bevindt. Dus voor dat type foto is het altijd belangrijk om een beetje uit te zoomen en de kijker de omgeving van het onderwerp te laten zien. Zorg er dan steeds voor dat er geen rommel op de achtergrond te zien is of objecten die geen deel zijn van het verhaal dat je probeert te vertellen.

Tip 2: Zoek naar mooi licht

Een van de meest opvallende verschillen tussen professionele foto's en snapshots is het licht. Veel beginners beseffen zich niet dat ze op het verkeerde moment van de dag of in de verkeerde lichtsituaties foto's maken.

Mooi licht heeft te maken met de richting van het licht. Wanneer de zon direct boven je hoofd staat, heeft deze niet zoveel atmosfeer om doorheen te schijnen, dus is er feller licht. En een felle zon creëert uitgevlakte gebieden en schaduwen die ondoordringbaar zwart zijn. Dit kan het gevreesde 'wasbeeroog effect' veroorzaken waarbij er een donkere schaduw onder de ogen ontstaat, maar het kan ook subtielere nadelen hebben, zoals onduidelijke details.

Wil je dit probleem voorkomen, ga dan heel vroeg op de dag (een uur na zonsopgang) of heel laat op de dag (een uur voor zonsondergang) foto's maken. Het welbekende gouden uur is zacht en gelijkmatig en heeft letterlijk een gouden kwaliteit. Op dit moment van de dag foto's maken geeft over het algemeen veel betere foto's.

fotograaf in silhouet

Maar als je halverwege de dag een foto moet maken, die je op geen enkele manier op een later tijdstip kan maken, moet je bedenken hoe je de lichtsituatie waarin je vastzit kunt verbeteren.

Bij het maken van portretten kan een invulflits gebruikt worden om enkele ondoordringbare zwarte schaduwen in te vullen. Ook kunnen de onderwerpen naar betere lichtval verplaatst worden, zoals een open schaduw of nog mooier, een overdekte schaduw. Vermijd gevlekte schaduwen zoals die zich onder een boom kunnen bevinden, want dat kan voor ongelijkmatige verlichting zorgen.

Je kunt ook een reflector of diffuser gebruiken om licht in de schaduwen te brengen of om de zon te verspreiden voordat het je onderwerp aanraakt. Een simpele, kleine opvouwbare reflector kost ongeveer 15 euro. Dit zijn allemaal goede en betrouwbare manieren om zelfs die middagfoto's er professioneler uit te laten zien.

Tip 3 : Ontwikkel een gevoel voor stijl

Dit is misschien een van de moeilijkste dingen voor startende fotografen. Professionele foto's zien er professioneel uit omdat er een gevoel voor stijl in zit. Een fotograaf met een hele eigen stijl is iemand wiens werk je kunt identificeren, ongeacht of zijn naam al dan niet aan de afbeelding is gekoppeld. Denk aan Ansel Adams, de beroemde landschapsfotograaf uit de jaren 1900. De meeste mensen die bekend zijn met het werk van Ansel Adams kunnen zijn afbeeldingen herkennen in een selectie van vergelijkbare foto's, omdat zijn manier van fotograferen heel goed gedefinieerd was.

twee paar benen met tasjes en schoenen

Veel moderne fotografen bezitten ook zeer onderscheiden stijlen. Als je naar een feed van foto's kijkt waarin nieuwe afbeeldingen verschijnen, heb je vaak al meteen een vrij goed idee van welke fotograaf ze af komen voordat je er wat beter naar kijkt. Als dit het geval is, komt dat doordat die fotograaf een goed ontwikkeld gevoel voor stijl heeft.

Hoe ontwikkel je je eigen gevoel voor stijl? De acties die elke individuele fotograaf onderneemt om een ​​gevoel van stijl te creëren, kunnen heel subtiel zijn en kunnen zo simpel zijn als altijd wachten op een bepaald soort licht. Of door altijd vanuit een bepaald perspectief te fotograferen, of zelfs gewoon bepaalde stilistische veranderingen op elke foto toe te passen bij de nabewerking.

berglandschap met weg

Ook kun je foto's maken met een hoge ISO. Je krijgt dan een afbeelding met veel ruis en deze ziet er korrelig en fotojournalistiek uit, en als je al je foto's naar zwart-wit converteert met dezelfde desaturatieprocedure, hebben al je foto's dezelfde basisstijl. Je kunt ook een kleine verzadigingsaanpassing toevoegen om je foto's eenzelfde gevoel te geven, maar let erop dat het niet je doel is om een ​​serie foto's te maken die er precies hetzelfde uitzien, maar om een serie samen te stellen met foto's die gemaakt lijken te zijn door dezelfde persoon.

Bedenk dat je als starter veel tijd kwijt bent met het bereiken van dit punt in je fotografie, en dat het veel vaardigheid en oefening kost. De meesten van ons zullen niet meteen professionele afbeeldingen maken. Dus besteed zo veel mogelijk tijd aan het maken van foto's. Meer oefening geeft meer mogelijkheden tot onderzoek naar hoe je je foto's misschien beter kunt maken. Zo kom je steeds dichter bij een portfolio vol afbeeldingen van professionele kwaliteit.

© In samenwerking met / dank aan David Peterson - Fotografie.nl
Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: