Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Hoe fotografeer je jouw bloemen- of moestuin

Vrouw geeft planten water in eigen tuin bij huis

Niet iedereen heeft groene vingers. Als je een van die gelukkige mensen bent die goed overweg kan met bloemen en groenten, evenals met een camera, dan vind je een constante bron van fotografische inspiratie in je eigen achtertuin. Blijf lezen om erachter te komen hoe je fantastische foto's van je tuin maakt.

Fotografeer vanuit het perspectief van je tuin

De tuin moet worden gefotografeerd vanuit het perspectief van de tuin. Waarschijnlijk ben je gewend je tuin te fotograferen vanuit staande positie, wat betekent - tenzij je bloemen onnatuurlijk lang zijn - dat je van bovenaf fotografeert, naar beneden kijkend. Net als bij een kind, hond of ander huisdier, ziet een foto van bloemen van bovenaf er gewoon niet zo aantrekkelijk uit. In plaats daarvan wil je in het gezicht van de bloem kijken - fotografeer het vanuit het perspectief van een andere bloem.

Bloemen buiten in verschillende kleuren close
Fotografeer vanuit het perspectief van een andere bloem

Wat je nodig hebt

Tuinfoto's kun je maken met vrijwel elke camera, maar om dichtbij het onderwerp te komen, is er een camera met een macro-instelling of een DSLR met een macrolens nodig. Een statief is ook nodig. Een statief helpt mee om de camera stabiel te houden, vooral bij macro-opnamen. Slechts een klein beetje beweging in je handen bij macro instellingen zal een cameratrilling veroorzaken en mogelijk ook je focuspunt doen verdwijnen, dus maak camerastabiliteit tot je vriend. Behalve dat statief heb je ook een afstandsbediening nodig. Het heeft geen zin om een statief te hebben als je beweging in je foto veroorzaakt door de ontspanknop aan te raken.

Het licht

Ongeacht wat je in je tuin kweekt, het is vrijwel zeker kleurrijk. Of het nu tomaten zijn tegen groen blad of mooie, veelkleurige bloemen in een bloembed, kleur is een van de belangrijkste aantrekkingskrachten op tuinfoto's. Er bestaan zeker goede voorbeelden van zwart-wit tuinfotografie, maar over het algemeen zien die rode tomaten er niet zo dik en lekker uit als ze grijs zijn.

Probeer op een bewolkte dag te fotograferen om de kleur in je tuin naar voren te brengen. Voor heldere, gewaagde kleuren zoals die in een tuin bestaan, is een bewolkte dag eigenlijk ideaal. Het licht op een bewolkte dag kan ervoor zorgen dat die kleuren er pittiger uitzien, en een van de extra voordelen is dat het licht zacht en gelijkmatig is, wat betekent dat je geen schaduwen of helderwitte highlights hebt die details verbergen in de weergave van de vorm van bloemen of groenten.

Op een bewolkte dag, is er meestal minder dynamisch bereik, wat betekent dat het verschil tussen de lichtste delen van de opname en de donkerste delen van de opname kleiner zullen zijn. Hierdoor kun je een afbeelding krijgen die er een beetje plat uitziet, dat wil zeggen dat het geen echte zwart- of wittinten heeft.

Zaailingen in potjes buiten
Fotografeer met zijlicht

Gelukkig is hier een vrij gemakkelijke oplossing voor in de nabewerking: ga naar het gereedschap Niveaus en verplaatst de schuifregelaars voor hoogtepunten en schaduwen naar het midden van het histogram totdat ze zich onder het punt bevinden waar je pixels begint te zien. Dat gaat echt zwart en echt wit aan de opname toevoegen, waardoor het contrast en de driedimensionale uitstraling in het algemeen beter worden. Ben je niet thuis in gespecialiseerde fotobewerking? Verhoog dan gewoon het contrast in het beeld.

Het grootste deel van de planten zijn in het midden van de lente op z'n mooist en de oogst vindt plaats tegen het einde van de zomer. Het is mogelijk dat er in die seizoenen niet heel veel bewolkte dagen zijn. Dat is geen probleem, je kunt nog steeds prachtige foto's maken tijdens het gouden uur. Dit betekent fotograferen tijdens het gouden uur 's morgens, of net nadat de zon opkomt.

Licht dat van de linker- of rechterkant van het onderwerp komt creëert zelfs in de kleinste details schaduwen

De reden waarom het gouden uur in de ochtend meestal beter is voor het fotograferen van planten, is omdat er dan meestal minder wind is. Minder wind betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over bewegingsonscherpte wanneer je heel dicht bij het onderwerp komt. Onthoud dat wanneer je de details van je groenten of bloemen fotografeert, je een zeer beperkte scherptediepte hebt, en als je een beperkte scherptediepte hebt, is er maar een beetje beweging nodig om je focuspunt te wijzigen. En dat betekent dat zelfs een klein briesje kan leiden tot een wazig beeld.

Of je nu fotografeert tijdens het gouden uur of op een bewolkte dag, het is belangrijk om te onthouden dat het het licht is dat groente- en bloemenfoto's maakt of breekt. Groenten en bloemen hebben veel fijne details, maar nog belangrijker, ze hebben vorm. De driedimensionale vorm van een object kan soms ongelooflijk moeilijk te reproduceren zijn op een tweedimensionaal stuk papier of computerscherm. Je moet dus het juiste soort licht hebben om de vorm van het onderwerp te helpen definiëren.

Koolsoorten in moestuin
Fotografeer op een bewolkte dag om kleur en vorm beter te kunnen onderscheiden

Het licht tijdens het gouden uur is zacht en diffuus, maar nog belangrijker, het is licht dat uit een specifieke richting komt. Als je de voorkant van het onderwerp belicht kan de vorm niet goed benadrukt worden, omdat de schaduwen op de verkeerde plaatsen terecht komen. Dit soort licht werpt schaduwen achter het object, waar ze verborgen zijn, wat betekent dat die schaduwen niet in staat zijn om details in te vullen en textuur en vorm visueel te laten opvallen.

Licht dat van de achterkant komt is evenmin in staat om de vorm goed te tonen, hoewel deze belichting om andere redenen interessante composities kan opleveren. Als je je tuin met de zon in je rug fotografeert, krijg je misschien een aantal interessante silhouetten van de bladeren, groenten en fruit, of krijg je wat we 'flare' noemen, een vermindering van het contrast wat een vintage of dromerig gevoel kan geven.

Om echt een goed beeld te geven van wat er zich in de tuin bevindt, gebruik je zijlicht. Licht dat van de linker- of rechterkant van het onderwerp komt creëert zelfs in de kleinste details schaduwen, waardoor het beeld er driedimensionaler uitziet.

Wortelen in de grond in moestuin
Fotografeer tijdens het 'gouden uur' van de ochtend

Als je nu op een dag met zware bewolking fotografeert, heeft het licht niet echt een richting - de wolken zullen het verstrooien zodat het overal vandaan lijkt te komen. Als je in die omstandigheden werkt, probeer dan licht van een reflector toe te voegen of zelfs een zwarte vlag te gebruiken om schaduw te creëren. Dat zal helpen de vorm van een object naar voren te brengen, zelfs als het licht een beetje plat is.

Perfecte exemplaren

Als het je doel is om de schoonheid van je tuin te laten zien, wil je de meest perfecte tomaat, erwt of paprika vinden die er tussen zit. Vermijd groenten met scheuren of vlekken en verwijder of snijd bladeren met insectenhapjes of bruine vlekken weg. Hetzelfde geldt voor bloemen - probeer alleen de meest perfecte bloemen in de tuin te fotograferen. Het gaat tenslotte om esthetiek.

Persoonlijkheid

Ook wil je een deel van de persoonlijkheid van je tuin vastleggen. De tuin is bij iedereen een beetje anders, omdat we allemaal verschillende voorkeuren hebben voor de bloemen en/of groenten die we graag telen. De locatie van huis en tuin heeft ook veel te maken met wat daar kan worden geplant. Warme plaatsen geven de voorkeur aan bepaalde planten, terwijl koelere temperaturen de voorkeur geven aan andere. Het is de moeite waard om het karakter van die combinatie van planten in je eigen tuin vast te leggen.

Je eigen persoonlijkheid is waarschijnlijk ook ergens in je tuin te vinden. Probeer enkele van die eigenzinnige plantenbakken, het antieke tuingereedschap dat je graag gebruikt, of een deel van het achtertuindecor toe te voegen. Die persoonlijkheid is net zo belangrijk als de groenten zelf, en geeft de kijker echt het gevoel hoe het is om in je tuin te staan.

Tuin met moestuin erin
Geef het gevoel van je eigen tuin weer

Maak niet alleen macro-afbeeldingen. Je hebt je tuin waarschijnlijk zo ontworpen dat het niet alleen een plek is voor planten om te groeien, maar ook een prachtige locatie om te vertoeven. Dus zoom uit en gebruik een groothoeklens om die rijen groenten of bloembedden of de prachtige pagode in het midden vast te leggen die dienst doet als een middelpunt voor al die florale schoonheid. Nogmaals, fotografeer tijdens het gouden uur of op een bewolkte dag wanneer het licht zacht en gelijkmatig is.

Ten slotte

Is jouw tuin net zo belangrijk voor je als je camera? Dan er is echt geen reden waarom je niet elke dag de groei en vooruitgang van het groene gedeelte zou vastleggen. Elke dag fotograferen in je tuin combineert zo niet alleen twee van je favoriete bezigheden, het levert ook een geweldige reeks foto's op waarmee je kunt laten zien hoe je tuin groeit en wat het voor jou op persoonlijk niveau betekent.

© In samenwerking met / dank aan David Peterson - Fotografie.nl
Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: