Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Midjourney: een aanvulling of aanval op digitale fotografie?

Midjourney is beeldcreatie door middel van het gebruik van kunstmatige intelligentie

Midjourney is nog een beetje een nieuwkomer in de wereld van de fotografie, maar het maakt nu al furore in de branche. Deze innovatieve intelligente beeldmaker belooft een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we foto's maken en delen, en zou in de komende jaren zelfs digitale fotografie (deels) kunnen vervangen. Lees wat Midjourney te bieden heeft voor het maken van digitale beelden, wat het verschil is met traditionele digitale fotografie, en wat de voor- en nadelen zijn van deze nieuwe technologie.

Wat is Midjourney?

Midjourney is beeldcreatie door middel van het gebruik van kunstmatige intelligentie en gezien de hoge kwaliteit van de beelden die je ermee kan creëren wordt het daardoor als een nieuwe soort van fotografie gezien. Via een geheel andere benadering dan bij traditionele digitale camera's komen er zelfs verbluffend mooie beelden mee tot stand.

foto: © Alex de Smit - Atelier Leonardo

In plaats van een afbeelding in één moment vast te leggen, verzamelt Midjourney binnen enkele seconden een reeks afbeeldingen en voegt ze vervolgens samen tot één afbeelding van hoge kwaliteit. Dit betekent dat Midjourney beweging en veranderingen in licht en kleur kan vastleggen op een manier waarop traditionele camera's dat niet kunnen.

De letterlijke betekenis van fotografie is 'schrijven met licht' en in feite kun je deze nieuwe technologie niet zien als iets anders dan dat. Er wordt met behulp van computer gestuurde codes en syntaxis beeld gecreëerd waarbij als het ware virtueel licht op een bepaalde schrijvende manier aangestuurd wordt.

Hoe verhoudt Midjourney zich tot traditionele digitale fotografie?

Het meest opvallende verschil tussen Midjourney en traditionele digitale fotografie is de manier waarop de beelden worden vastgelegd. Om te kunnen werken met Midjourney dien je gebruik te maken van de chatbot Discord. Midjourney werkt als software programma via je browser en creëert op basis van tekst en instructiecodes in enkele seconden een voorstel van vier beelden, wat vier variaties zijn op wat de bot veronderstelt wat je bedoelt.

foto: © Alex de Smit - Tulip Trio

De beelden die je mooi vindt kun je weer upscalen, of anders laat je nog meer varianten maken, met of zonder een aangepaste instructie set. De bot begrijpt ook lichtterminologie en stijltermen of stijlen van bekende beeldmakers.

Een ander belangrijk verschil is de manier waarop de afbeeldingen worden verwerkt. Bij traditionele digitale fotografie verwerkt de camera het beeld en creëert een JPEG- of RAW-bestand dat kan worden bewerkt en gedeeld. Bij Midjourney worden de beelden verwerkt met behulp van geavanceerde algoritmen die zijn ontworpen om een naadloos beeld van hoge kwaliteit te creëren met behulp van input data.

Voordelen Midjourney

Het gebruik van Midjourney heeft verschillende potentiële voordelen ten opzichte van traditionele digitale fotografie. Ten eerste kan het programma meer details en nuances in een opname vastleggen, wat kan leiden tot een interessanter en boeiender beeld. Bovendien kan het, zoals gezegd, beweging en veranderingen in belichting en kleur vastleggen tot werkelijk unieke en prachtige foto's.

foto: © Alex de Smit - Longboat Milan

Een ander voordeel is de manier waarop het kan worden gebruikt om meeslepende en interactieve ervaringen te creëren. Omdat het in korte tijd een reeks beelden vastlegt, kan het worden gebruikt om 3D-modellen en virtual reality-ervaringen te creëren waarmee kijkers een scène op een meer interactieve manier kunnen verkennen.

Opdracht Midjourney Bot bovenstaande foto: "an empty longboat cruising in the Naviglio Grande Canal in Milan, photography, HDR, photorealistic, realistic, 8k, --ar 3:2".

Nadelen Midjourney

En dan zijn er natuurlijk ook nog een aantal nadelen waarmee rekening moet worden gehouden. Ten eerste is het nog steeds een relatief nieuwe technologie, en het kan enige tijd duren voordat deze breed wordt toegepast en fotografen vertrouwd raken met de mogelijkheden ervan. Het kost enige tijd om te leren hoe je het juiste beeld kunt genereren en te ontdekken wat de effecten zijn van bepaalde aanpassingen.

Een ander belangrijk nadeel is dat Midjourney ook deels beelden pakt uit de bestaande beeldbanken en het is dus de vraag in hoeverre dit nog aan banden zal worden gelegd. Vaak vinden huidige beeldmakers het oneerlijk dat hun ideeën en bepaalde stylen van bestaande ontwerpen en beelden worden benut, ook al is het een variatie op wat er al bestaat. Bedrijven als Adobe Stock accepteren overigens deze beelden wel gewoon als foto's, zodat je je AI creaties daar te koop kunt aanbieden.

foto: © Alex de Smit - Airplane in hangar

Hoewel het werken met Midjourney middels GPU cloudcomputing gaat die het in staat stelt het via je browser te gebruiken, is de rekenkracht die het programma nodig heeft niet gratis. Midjourney is wel gratis uit te proberen voor een aantal eenheden aan rekenkracht, daarna moet je ervoor betalen.

Conclusie

Midjourney is een nieuwe en opwindende technologie die belooft de manier waarop we foto's maken en delen te veranderen. Door in enkele seconden een reeks beelden vast te leggen en deze te verwerken met behulp van geavanceerde algoritmen, kan Midjourney beelden creëren die rijker, genuanceerder en meeslepender zijn dan traditionele digitale foto's.

Hoewel er nog enkele nadelen verbonden zijn aan het gebruik ervan, met name wat betreft toegankelijkheid en bruikbaarheid, heeft deze technologie het wel in zich om een game-changer te worden in de wereld van de fotografie. Of het uiteindelijk de traditionele digitale fotografie vervangt of gewoon een aanvulling zal blijken, valt nog te bezien, maar één ding is duidelijk: Midjourney is een technologie waar zowel fotografen als fotografieliefhebbers de komende jaren aandacht aan zouden moeten besteden, zeker als de kwaliteit ervan in de toekomst nog verder toeneemt.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: