Wil je foto’s maken met je nieuwe eSIM telefoon? Behalve het voordeel dat je met een eSIM telefoon kunt wisselen tussen twee telefoonnummers op hetzelfde apparaat, beschikken deze tegenwoordig ook bijna allemaal over hele mooie lenzen om de meest prachtige foto’s te maken. Er zijn echter wel een aantal zaken die je altijd in je achterhoofd moet houden als je foto’s met je smartphone maakt. Lees hier enkele essentiële tips die je kan toepassen als je foto’s gaat maken met je smartphone.
Maak de lenzen schoon
Een goede smartphone beschikt natuurlijk over goede lenzen. Deze moet je uiteraard wel goed schoonmaken voordat je begint met foto’s maken. De meeste mensen pakken hun telefoon uit hun tas of broekzak, maken een foto en stoppen deze daarna weer terug. Zonder vooraf de lenzen even schoon te wrijven kan dit al snel resulteren in doffe foto’s of foto’s met een waas er overheen. Maak dus altijd de lenzen schoon met een speciaal lensdoekje voordat je begint te fotograferen.
Wist je trouwens dat een sim only abonnement voor je smartphone altijd voordeliger is dan een abonnement met een nieuw toestel? Kijk bij Sim only by Simyo.
Zoom niet in
Tenzij je een smartphone met optische zoom hebt, zoom dan liever niet in. Knijpen en uitvegen om in te zoomen is een slecht idee, om de simpele reden dat je er niet echt mee inzoomt: je vertelt de camera hiermee dat deze de afbeelding moet bijsnijden in plaats van deze in zijn geheel weer te geven. Dat doet niets anders dan de resolutie van de uiteindelijke foto omlaag halen. Het resultaat is een foto die je waarschijnlijk niet eens wilt afdrukken.
In plaats daarvan kun je beter dichter naar het onderwerp toe bewegen. Onthoud ook dat goed licht belangrijk is voor scherpe smartphonefotografie, dus zoek naar goed verlichte plekken, maar probeer toch steeds de vroege ochtend en de late namiddag op te zoeken. Dit zijn de beste momenten van de dag voor fotografie, of je nu een cameratelefoon of een DSLR gebruikt.
Zet de flits uit
De flitser van de smartphone maakt je foto's meestal erg hard en plat en net zoals bij het flitsen met een compactcamera haalt het de sfeer van de setting weg, de bestaande lichtsituatie wordt immers vervangen. Ook als je deze in de automatische stand hebt staan, kiest je smartphone er heel snel voor om te flitsen, dus zet deze functie beter helemaal uit. Zorg er gewoon voor dat je bij minder licht je smartphone zo stil mogelijk houdt, dat scheelt al een hoop. De nieuwere smartphone modellen kunnen trouwens al heel goed omgaan met lichtsituaties waarin er weinig licht is, en dat wordt ieder jaar beter.
Ook zou je nog kunnen overwegen om een statief te kopen dat speciaal ontworpen is voor smartphones. Ze zijn meestal klein en licht, waardoor ze oneindig veel draagbaarder zijn dan een statief voor een DSLR.
Alleen als je heel dicht op je onderwerp staat kun je overwegen de flits te gebruiken, maar clip dan toch liever een 'selfie ringlight' met ledlampjes op je telefoon, dat geeft een meer egaal licht en is uiteraard voor meer onderwerpen geschikt dan alleen selfies.
Zet de HDR functie aan
In iOS en Android hebben de smartphones tegenwoordig een geweldige HDR functie, vergeet die niet in te zetten bij situaties die daarom vragen. Dat zijn alle situaties waarbij er sprake is van een heel hoog contrast, bijvoorbeeld door hard zonlicht, tegenlicht of kunstlicht in een donkere omgeving. Je smartphone zal dan bij zowel lichte als donkere foto’s twee versies maken en van deze foto's automatisch de donkere en lichte delen in balans brengen bij het uiteindelijke resultaat.
Als je een foto maakt waarbij je liever het contrast tussen licht en donker in het beeld wilt vastleggen, kun je HDR het beste uitzetten. Bij een foto van een schaduw van een silhouet waarbij je het contrast wilt laten zien, zal HDR de schaduwen wegwassen en een dof beeld creëren. Dit kan ook gebeuren bij een foto waarop veel felle kleuren te zien zijn.
Denk aan de focus
Vergeet niet aan de focus te denken als je met je smartphone foto’s maakt. Stel dat je een foto maakt van iemand anders, dan tik je in het scherm op het gezicht van deze persoon. Je smartphone zal zich dan automatisch op het gezicht focussen. Hierdoor weet je zeker dat het gezicht scherp in beeld wordt gebracht. Doe dit niet alleen bij personen, maar ook bij objecten waar je de focus op wilt leggen.