Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

10 tips om interessante foto's te maken in de regen

Interessante foto's maken in de regen - kinder in gele regenjas en gele laarsjes bij plas

Regen kan dramatisch of subtiel zijn, en in de fotografie zorgt het voor unieke mogelijkheden waar de meeste mensen niet eens aan denken totdat ze het in een afbeelding zien. Vaak zijn mensen bang om hun spullen nat te maken, of zichzelf. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen en benodigdheden zijn de resultaten de onderneming waard. Behalve de zorg om droog te blijven, zijn er een aantal dingen om in overweging te nemen bij het fotograferen van en in de regen.

Tip 1: Bereid je voor

Uiteraard moet je vooral je camera tegen al dat water beschermen. Maar wat jezelf betreft: leg gewoon wat handdoeken over de stoelen in je auto en zorg dat je een droog setje kleren klaar hebt staan als je thuiskomt. Kleed je in lagen en zorg dat je je spullen in zakken onder een kwaliteitsregenjas kunt verbergen.

Zet ook een waterdichte hoed op. Maar laat in ieder geval de kans om unieke foto's te maken niet voorbijgaan vanwege een paar regendruppels. Nat worden van de regen zal je er nooit meer van weerhouden om buiten te gaan fotograferen als het eindresultaat verrassend is.

Tip 2: Bescherm je camera

Regenhoezen voor camera's zijn gemakkelijk mee te nemen en erg goedkoop. Dus als je erachter komt dat je graag in de regen fotografeert, koop er dan een of twee en bewaar ze in je cameratas voor het geval je ooit wordt verrast door een storm.

Voor opnamen waarbij de kans groot is dat er regen zal vallen, koop je een tas die binnenin droog blijft en neem je voldoende zachte lensdoeken mee om waterdruppels van het filter of de lens van de camera te vegen (een must om vocht weg te houden van de lens). Een zonnekap kan ook handig zijn om het water tegen te houden bij het glas. Wissel ten slotte geen lenzen als er ook maar de geringste kans is dat er water in de camera kan komen. Wacht hiermee tot je ergens droog kan staan.

Een paraplu kan je camera helpen beschermen in de regen, vooral als je geen regenhoes hebt. Het heeft als bijkomend voordeel dat het ook dienst doet als zonnekap of het helpt zelfs het licht gelijkmatig te verdelen in bepaalde opname omstandigheden.

Als je geen DSLR-kwaliteit nodig hebt, kun je ook proberen te fotograferen met een waterdichte point-and-shoot. Je kunt met deze camera's ook onderwaterfoto's maken, dus het maken van foto's in de regen zou in principe zorgeloos moeten zijn. Deze camera's hebben ook het voordeel dat ze in zakformaat kunnen worden gebruikt, wat het manoeuvreren op gladde oppervlakken en in stormachtige omstandigheden een stuk beter beheersbaar maakt.

Tip 3: Blijf veilig

Onthoud natuurlijk een paar elementaire veiligheidsrichtlijnen: blijf uit de buurt van onweer en bliksem, tenzij je in een voertuig zit, en ga zelfs dan niet midden in een onweersbui staan. Bliksem treft mensen niet vaak, maar je weet het maar nooit. Draag schoenen met goede zolen voor het geval je je op een gladde ondergrond bevindt, rijd niet met een auto over potentieel modderige onverharde wegen en blijf uit de buurt van snelstromend water.

Tip 4: Zoek naar het gevoel

Regen is een transformerende kracht. Het kan de straten in de stad er schoon uit laten zien, het kan leven geven aan een droog veld, het kan een vredige boom er woest uit laten zien en het kan een gevoel van actie geven aan een anders saaie omgeving.

Regen kan mensen ongelukkig maken. Aan de andere kant kan het mensen juist gelukkig maken en naar binnen doen keren of verfrissen. Als fotograaf is het jouw taak om erachter te komen welke invloed de storm op je opname heeft en die sfeer vast te leggen in je foto. Zoek bijvoorbeeld naar een natte en zielige rij vogels die op een draad zitten met hun veren uitgestoken. Let bijvoorbeeld op kleine kinderen met felgekleurde paraplu's die in plassen stampen.

Als je 's avonds foto's maakt, zoek dan een plek op waar de stadslichten weerkaatsen op natte kasseien. Zoek ook naar reflecties van mensen en andere objecten in plassen. De regen biedt een miljoen verschillende mogelijkheden voor een frisse kijk op de gewone taferelen.

Tip 5: Zoek de druppels

Het is moeilijk - maar niet onmogelijk - om echte regendruppels met een camera vast te leggen. Begin met het zoeken naar regendruppels die al gevallen zijn, statische druppels dus. Bladeren, bloembladen en gladde kunstmatige oppervlakken zoals glas zijn allemaal goede plekken om perfect gevormde regendruppels te vinden.

En wat dacht je van de vallende regen? Dit kan lastig zijn om goed vast te leggen, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om die vallende druppels op je uiteindelijke afbeelding te laten verschijnen (zie tip 7). Probeer eerst achtergrondverlichting te gebruiken. Als je 's nachts fotografeert, kun je de lampen van de straat gebruiken.

Je kunt ook natuurlijk licht gebruiken. Zonsondergang en zonsopgang zijn hiervoor goede momenten; richt je camera gewoon op de lichtbron en die regendruppels komen vanzelf scherp in focus. Hierbij moet je je camera in een hoek ten opzichte van de lichtbron houden, omdat je een slecht belichte of gesilhouetteerde opname krijgt als je je lens direct op het licht richt. Als je een externe flitser hebt, kun je deze instellen op ongeveer 1/3 vermogen en dat gebruiken om ook de regendruppels te verlichten. Het succes hangt natuurlijk ook af van andere factoren zoals de intensiteit van de regen, de sluitertijd enz.

Tip 6: Speel een beetje vals

Als macro jouw ding is, kun je vrij gemakkelijk regen simuleren - een gieter die wordt vastgehouden door een geduldige assistent of zelfs een stationaire sproeier kan een goede oplossing zijn op momenten dat je gewoon die perfecte foto wilt maken zonder op het juiste weer te hoeven wachten.

Tip 7: Let op de camera instellingen

Je camera-instellingen zullen natuurlijk verschillen, afhankelijk van de stemming waar je voor kiest en hoeveel omgevingslicht er is. Maar over het algemeen zijn regenachtige dagen meestal donkere dagen, dus als je je camera in de hand houdt, moet je waarschijnlijk fotograferen met een hogere ISO en/of een groter diafragma.

Het is duidelijk dat regen een bewegend onderwerp is, en daarom moet je als eerste aan je sluitertijd denken. Hoe wil je de regen weergeven? Bevroren in zijn actie of juist met de beweging van de regendruppels. Soms is het handig om ook een statief mee te nemen, dat geeft je wat extra speelruimte, bijvoorbeeld om de regendruppels met beweging te fotograferen dus met iets langere sluitertijden.

Maar om de regendruppels in actie te stoppen, wil je juist een zo snel mogelijke sluitertijd gebruiken. Als je je sluitertijd sneller dan 1/500 kunt krijgen, is de kans veel groter dat je de druppels bevriest. Experimenteer met verschillende sluitertijd snelheden om het gewenste beeld te krijgen.

Afhankelijk van de belichting kun je je sluitertijd niet hoog zetten zonder je ISO te verhogen en dat is prima, want het is beter om een hogere ISO te hebben met het risico op een beetje korreligheid, dan een geweldige en mooi uitgebalanceerde opname te missen.

Als je goed kijkt is hier geflitst op het eerste gordijn...

Ga je een flitser gebruiken dan is het goed om te beseffen dat het flitsmoment in je camera standaard staat ingesteld op het eerste gordijn, dus direct nadat de sluiter is geopend. Nu is dat geen probleem als je relatief hoge sluitertijden gebruikt, maar als je flitst in combinatie met een iets langere sluitertijd om de beweging van de druppels ook vast te leggen, dan heb je de beweging van de druppel vastgelegd en tevens de druppel bevroren op het flitsmoment.

Met flitsen op het eerste gordijn lijkt het resultaat dan alsof de druppel omhoog gaat, je hebt de druppel immers bevroren en daarna nog een deel van de beweging van de druppel vastgelegd. Dit is direct op te lossen in je camera-instellingen en dan te kiezen voor flitsen op het tweede gordijn.

Tip 8: Maak gebruik van dramatische effecten

Regendruppels kunnen behoorlijk dramatisch worden benadrukt met verschillende lichtbronnen die een rol kunnen spelen. Als je op een tropisch eiland bent met een paar van die voorbijgaande stormen, kan de zon die door de wolken breekt voor geweldige achtergrondverlichting zorgen.

De afbeelding hierboven is een goed voorbeeld van dramatische verlichting. De manier waarop de wolken en de heide verlicht zijn, maakt het tot een spectaculair beeld.

Een ander goed voorbeeld is een straatlantaarn. Net als de oude zwart-wit detectivefilms, is een zwart-witbeeld van regen die 's nachts voor een straatlantaarn valt, een klassiek shot. Dus als het regent, is het zaak om het licht op te zoeken.

Tip 9: Ga omlaag

Een van de beste momenten om water vast te leggen is bovendien wanneer het de grond, plassen of andere watermassa's of een object raakt. In de afbeelding hieronder vallen sommige druppels nog steeds en sommige stuiteren.

Overweeg om voor een deel van je opnamen dicht bij de grond te zijn. Bestrating, plassen, rotsen en dergelijke zorgen voor geweldige mogelijkheden om het water dat erop landt vast te leggen.

Tip 10: Reflectie gebruiken

Plassen zijn prachtige gelegenheden om een weerspiegeling op te vangen terwijl het regent. Ze zijn ook vaak gemakkelijk te vinden. Loop gewoon eens door je straat tijdens een regenbui.

Het beeld van een kind dat in een plas stampt, of wolken in de reflectie werken ook heel goed. Bekijk het ook van verschillende kanten om te zien hoe het verandert. Als de foto vanaf de andere kant van de plas wordt genomen, is de reflectie waarschijnlijk weer heel anders.

Conclusie

Met een goed beschermde camera kun je leuke foto's maken in nat weer. Als je met je camera op pad bent, houd dan rekening met het seizoen en de weersvoorspelling, en beschouw een beetje regen niet als een reden om naar binnen te gaan en de shoot te laten varen. Zie het als een geweldige kans om die verbazingwekkende foto's te maken die je nooit eerder maakte.

© In samenwerking met / dank aan David Peterson - Fotografie.nl
Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: