Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Astronomy Photographer of the Year 2024

Astronomy Photographer of the Year 2024

Ryan Imperio is de winnaar van de Astronomy Photographer of the Year van de Royal Observatory Greenwich voor zijn foto Distorted Shadows of the Moon’s Surface Created by an Annular Eclipse, die de Baily's ringen tijdens de zonsverduistering van 2023 vastlegt.

Dit is een reeks continu vastgelegde beelden van Baily's ringen bij het derde contact tijdens de ringvormige zonsverduistering van 2023. Baily's kringen worden gevormd wanneer zonlicht door de valleien en kraters van het maanoppervlak schijnt, waardoor het bekende ringpatroon van de zonsverduistering wordt doorbroken, en zijn alleen zichtbaar wanneer de maan een zonsverduistering ingaat of verlaat. Deze zijn een uitdaging om vast te leggen vanwege hun kortstondigheid en de precieze timing die nodig is.

© Ryan Imperio - Distorted Shadows of the Moon's Surface Created by an Annular Eclipse, Locatie: Odessa, Texas, VS, 14 oktober 2023

Gemaakt met een Nikon D810-camera, iOptron SkyGuider Pro-vatting, Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM Contemporary-lens, 600 mm f/8, ISO 640, meerdere belichtingen van 1/1000 seconde.

Het beeld is samen met de winnaars van de andere categorieën te zien zijn in de bijbehorende tentoonstelling, die op vrijdag 13 september 2024 in het Scheepvaartmuseum werd geopend.

De Young Astronomy Photographer of the Year Award werd gewonnen door Daniel Borsari voor zijn foto NGC NGC 1499, A Dusty California. Neal White, jurylid en kunstenaar, merkte op dat ‘het aantoonde dat de toekomst van astronomische fotografie onbevreesd en openlijk wordt voortgezet door een nieuwe generatie’.

© Daniele Borsari - NGC 1499, A Dusty California

De andere winnende afbeeldingen zijn Aurora Borealis over Brighton Seafront van Michael Steven Harris, die de roze tinten van het poollicht prachtig vastlegt ondanks de aanzienlijke lichtvervuiling in het gebied; Tasman Gems van Tom Rae, een foto van de Melkweg van de nachtelijke hemel op het zuidelijk halfrond, inclusief de waterstofwolken van de Gum Nebula en Parallel Lines Over the City van Ran Shen, die een eenvoudige maar krachtige compositie gebruikt om de trajecten van Venus en Jupiter over de skyline van Lujiazui, Shanghai, te tonen.

In de categorie Annie Maunder Prize for Image Innovation kende de jury de winnende prijs toe aan Anatomy of a Habitable Planet van Sergio Díaz Ruiz. Deze afbeelding toont de aarde als een ogenschijnlijk vreemde wereld zoals een verre beschaving deze zou kunnen bestuderen.

Een andere favoriete foto van de jury was SNR G107.5-5.2, Unexpected Discovery (The Nereides Nebula in Cassiopeia), een groepsinzending van Marcel Drechsler, Bray Falls, Yann Sainty, Nicolas Martino en Richard Galli. De foto legt een voorheen onbekende gigantische supernovarest (SNR) vast in het centrum van het beroemde sterrenbeeld Cassiopeia, wat een opwindende ontdekking oplevert voor de winnende foto's.

SNR G107.5-5.2, Unexpected Discovery (The Nereides Nebula in Cassiopeia)

De Astronomy Photographer of the Year-competitie wordt georganiseerd door Royal Observatory Greenwich, ondersteund door Liberty Specialty Markets en in samenwerking met BBC Sky at Night Magazine. Voor de competitie van 2024 waren er meer dan 3.500 inzendingen uit 58 landen.

Zie ook Astronomy Photographer of the year 2023.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: