Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

De duurste camera en lenzen

De duurste camera en lenzen van dit moment

Als je gek bent op fotograferen, heb je misschien al wel prijzige apparatuur in huis liggen. Zo ben je voor een goede camera en lens al snel honderden of duizenden euro’s kwijt. Toch kan het altijd duurder. Droom daarom even weg bij de duurste camera en de meest high-tech lenzen van dit moment. Was je al bekend met onderstaande luxe items?

Meest dure items

Leica SPO-Telyt-R 1:5.6/1600mm lens
Dit objectief, dat in 2012 gemaakt is, is de duurste lens ter wereld. De lens is door Leica speciaal gemaakt voor sjeik Saud Bin Mohammed All-Thani. De fotografiefanaat uit Qatar heeft hier ruim 1,6 miljoen euro voor betaald. Voor dat geld krijg je niet zomaar een lens: de body is 1,2 meter lang en weegt maar liefst 60 kilo. Het is dus geen verrassing dat de sjeik een speciale terreinwagen van Mercedes heeft besteld om de lens te vervoeren.

Leica 0
Nog een record voor Leica: de duurste camera ter wereld. De Leica 0 met serienummer 105 is bijna 100 jaar oud, en het prototype van deze camera is in 2022 voor maar liefst 14,4 miljoen euro verkocht op een veiling. De vorige houder van dit record was ook een Leica 0, maar dan met serienummer 122. Serienummer 105 werd voor een hoger bedrag geveild omdat het de persoonlijke camera van Oskar Barnack, de uitvinder van de Ur-Leica, was.

© Leitz Photographica Auction

De Leica 0-Serie Nr. 105 is een van de originele 25 prototypes van de Leica-camera's die in 1923 werden geproduceerd, twee jaar voordat de eerste commerciële Leica-camera's werden uitgebracht. Deze camera's zijn uiterst zeldzaam en worden beschouwd als heilige graal onder verzamelaars van vintage camera's.

Naast de Leica 0-Serie zijn er ook andere dure camera's, zoals speciaal gemaakte modellen of luxe camera's bedekt met edelmetalen en edelstenen, maar geen daarvan komt in de buurt van de waarde van deze iconische Leica.

CJ45ex9.7B IASE-V 4K Super tele zoom EFP
Deze lens kost misschien geen miljoenen, maar er hangt nog steeds een stevig prijskaartje aan: bijna 110.000 euro. De lens ondersteunt 4K camera’s en geeft ook bij het inzoomen een haarscherp beeld. De zoom zelf is indrukwekkend: de lens biedt een 45x zoom ratio. De camera is dus erg geschikt voor fotografie op afstand, zoals bij wildfotografie en landschappen.

Dure apparatuur beschermen

Hoewel bovengenoemde camera's en lenzen uiteraard uitzonderlijk duur zijn en je voor je eigen camera uitrusting waarschijnlijk wel wat minder hebt betaald, is het in de fotografiewereld niet heel bijzonder als je duizenden euro’s aan je apparatuur uitgeeft. Door de juiste bescherming te regelen en je spullen goed te onderhouden, blijf je zo lang mogelijk mooie foto’s maken met alle aanschaffingen.

Niet alleen door goede hoezen en een cameratas met voldoende padding aan te schaffen, bescherm je jouw geliefde camera en lenzen tegen schade door vallen en stoten. Ook het schoonmaken van je camera’s en lenzen is belangrijk. Zo voorkom je dat je apparatuur aangetast wordt door stof of zand.

En natuurlijk is het veilig bewaren, zowel binnen- als buitenshuis, cruciaal. Je kostbare apparatuur is aantrekkelijk voor dieven. Als je buiten aan het fotograferen bent, kan je je camera aan je arm bevestigen met speciaal daarvoor ontworpen bandjes. Zo kan een dief deze minder snel uit je handen gissen.

Als je je camera thuis bewaart, sluit je een goede woonverzekering (zoals een inboedelverzekering) af. Mocht je geliefde apparatuur uit huis gestolen worden, dan krijg je dit grotendeels vergoed door je verzekeraar.

Wil je ook buitenshuis je kostbare spullen verzekeren? Dan kun je een buitenshuisdekking aan je inboedelverzekering toevoegen. Om te kijken welke soort verzekering het beste bij je past, kan je het beste je woonverzekering vergelijken.

Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer, geeft hierbij een belangrijke voetnoot: “Afhankelijk van hoeveel je spullen waard zijn, kun je zelf de dekking van je inboedelverzekering bepalen. Maar hier zijn alsnog wel limieten aan. Heb je of overweeg je zelf ook zo’n extreem peperdure camera? Dan kan een kostbaarhedenverzekering een goede oplossing zijn zodat je niet onderverzekerd bent.”

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: