De geschiedenis van de fotografie begint zonder kleur. En tot niet eens zo lang geleden was de meeste fotografie die je zag zwart-wit. Dat had te maken met de beperkte en kostbare mogelijkheden om kleurenfoto’s in drukwerk te gebruiken. Nu alles digitaal wordt gedaan, is kleurenfotografie net zo makkelijk en gangbaar als zwart-witfotografie ooit was.
Ondanks de moderne digitale kleurenfotografie blijft de monochrome foto waar de kleur uit is weggelaten een grote aantrekkingskracht uitoefenen op mensen die met fotografie bezig zijn.
In dit boek komt het verwerken van oude en nieuwe opnamen die op film gemaakt zijn aan de orde, zowel wanneer u een scanner gebruikt om ze te digitaliseren, als wanneer u ze met een digitale camera reproduceert.
Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om de kleur van een normale digitale foto te verwijderen en een zwart-witfoto over te houden. Het grootste deel van het boek gaat over het zorgvuldig verwerken van zwart-witfoto’s.
Over de auteur:
Eduard de Kam is fotograaf en deskundige op het terrein van digitale fotografie en kleurbeheer. Hij is verbonden aan het Nederlands Instituut Digitale Fotografie in Haarlem (NIDF). Het NIDF publiceert onder andere de NIDF-norm, waarin beschreven wordt hoe een fotograaf een digitale foto volgens de regels aflevert aan gebruikers, zodat er geen onduidelijkheid hoeft te zijn over de kleuren van de foto, en over wat er op staat, wanneer de foto is gemaakt en hoe het auteursrecht en de gebruiksrechten zijn geregeld.
Zwart-witfotografie - Eduard de Kam
Pagina's: 200
Prijs: € 29,95
Uitgever: Van Duuren Media
ISBN: 9789059406964