De Nederlandse fotograaf Jeroen Swolfs heeft zijn doel bijna bereikt: in ieder land ter wereld, het leven anno nu, vastleggen met één foto. ‘Streets of the World’ is het resultaat van deze ambitieuze reis die Swolfs in 2009 begon. Op 20 mei lanceert hij zijn gelijknamige tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, bij de World Press Photo-tentoonstelling.
Het is voor het eerst dat hij de bijna tweehonderd straatfoto’s die hij de afgelopen zeven jaar over de hele wereld maakte, tentoonstelt. “Ik wilde weten hoe de wereld er vandaag de dag uitzag. De mensen van mijn tijd ontmoeten en fotograferen. En dat heb ik gedaan. Fantastisch om de foto’s en de boodschap die ze met zich meedragen eindelijk te kunnen tonen aan iedereen met mijn eerste tentoonstelling en een documentaire bij National Geographic.”
Afghanistan, Kabul, juni 2012. Een vrouw in burka haast zich door een straat in centrum Kabul waar allerhande producten op de stoep worden verkocht. Baghdad, Irak, december 2015. De duizend jaar oude boekenstraat Al-Mutanabbi werd in 2007 verwoest door een autobom. De straat werd herbouwd en de boekenmarkt trekt weer vele bezoekers.
Op zondag 22 mei zendt National Geographic Channel een documentaire uit over Jeroen Swolfs. Een film waarin hij op een deel van zijn reis is gevolgd en die laat zien hoe hij te werk gaat in onder meer Irak, Myanmar, Turkmenistan en Bangkok.
ik was iedere keer weer verbaasd over de vele, vergelijkbare manieren waarop het leven vorm krijgt
Maar ook zien we beelden die hij zelf maakte van bijzondere gebeurtenissen. Van zijn ziekenhuisopname in Egypte tot zijn zwaar bewapende bezoek aan Somalië en een bizarre gebeurtenis tijdens het maken van de foto in Nederland.
Reizende tentoonstelling
Op dit moment rest Swolfs nog een uitdagende lijst van zes landen met onder meer Libië, Eritrea en Yemen erop. Swolfs hoopt zijn reis dit najaar helemaal afgerond te hebben wanneer zijn boek over zijn unieke avontuur verschijnt. Met het einde van zijn reis in zicht, stelt de fotograaf zich wel een nieuw doel en hoopt dat zijn tentoonstelling, net als hij, de wereld over kan reizen om zo het positieve beeld van de wereld dat Streets of the World toont, te delen met alle landen die hij bezocht.
Somalie, Mogadishu, april 2015. Na jaren onder de heerschappij van Al-Shabaab geweest te zijn is het strand van Mogadishu weer te bezoeken voor de bewoners van deze verwoeste stad.
Door alle landen naast elkaar te laten zien, toont hij met zijn tentoonstelling Streets of the World een positiever beeld van de wereld dan het beeld dat men kent uit de media: “Alle plekken die ik bezocht, hadden iets speciaals; sommige omdat ik er blij van werd, en andere omdat ze mij schokten. Maar welk land ik ook bezocht, ik was iedere keer weer verbaasd over de vele, vergelijkbare manieren waarop het leven vorm krijgt, waar ter wereld dan ook.
Ondanks verschillen in gewoontes, kleuren, religies en diversiteit aan omgeving, zie ik overal dezelfde mooie dingen en waarden die mensen met elkaar verbinden: veerkracht en saamhorigheid, vriendschap en liefde, verlangens en behoeften. Naarmate mijn reis vorderde, bleek dat de centrale boodschap van Streets of the World: laten zien hoe veel we op elkaar lijken, niet hoe verschillend we zijn.”
www.streetsoftheworld.nl