Nikon kenner Dré de Man werpt een eerste blik op de nieuwe D3200.
Het is even wennen, maar voor Nikon is de megapixelrace nog lang niet afgelopen. In 2008 introduceerde Nikon de D3x, 24 megapixel in een toen unieke kwaliteit, maar ook voor een torenhoge prijs. Toch was dat de eerste keer dat Nikon meer megapixels bood dan Canon.
Op zeven februari werd de D800 met 36 megapixels in full frame aangekondigd en nu is er dan de D3200, een instapmodel dat 24 megapixels biedt.
Echt bijzonder is 24 megapixels niet meer, want concurrent Sony biedt het ook in camera’s in het middensegment. Nikon doet er echter nog een stapje onderop, in de zin dat deze camera nog minder zal gaan kosten dan de Sony-modellen.
Bovendien is het vrijwel zeker dat de D3200 een minder ruis zal hebben dan de Sony Nex7 en A77/66. In een latere test zullen we daar in detail op in gaan.
De D3200 staat uiteraard in de voetsporen van de D3100. Dat model blijft voorlopig op de markt en wordt zo het echte instapmodel. Wat biedt de D3200 zoal meer:
- 24 in plaats van 14 megapixels, met minder ruis
- een veel betere monitor (920.000 pixels vs. 230.000)
- een aansluiting voor een goedkope wifi-module
- full HD (1080p30) en 60 bps bij HD (720p) (was 24 en 30)
- een aansluiting voor een externe microfoon
De externe Wifi-module WT-1a is zeer aantrekkelijk geprijsd (adviesprijs € 59,-). De eenheid is vrij klein, maar uiteraard is het in camera’s met ingebouwde Wifi-module beter opgelost.
In combinatie met een Android-app kunnen foto’s meteen doorgestuurd worden naar bijvoorbeeld Facebook of naar een back-up op het web. (Een Apple-app zal waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten.) Verder lijkt de camera sterk op de D3100 en heeft dus een duidelijke en handige grip.
Wat de camera ook van de 3100 geërfd heeft, is de gids. In feite is het een stand waarin de camera allerlei instellingen uitlegt, zelfs met voorbeeldfoto’s. Voor beginners kan het handig zijn, al kosten sommige instellingen nu wel veel meer tijd dan zonder gids. Gelukkig is het heel eenvoudig om hem uit te schakelen.
Heeft het nu zin, zo’n instapcamera met 24 megapixels?
De beeldverwerkende chip (Expeed 3) is ook weer wat beter en sneller geworden. Ook de chip die onder meer de autofocusfunctie regelt is sneller, zodat er bij film weer iets sneller continu scherpgesteld kan worden. De camera heeft overigens nog steeds 11 scherpstelvelden, daar is niets aan veranderd.
Voor het maken van echt mooie films is handmatige scherpstelling aan te bevelen, maar de meeste gebruikers zullen zich daar wel niet aan wagen. Een vooruitgang is dat de filmknop niet meer achter op de camera zit, maar gewoon bovenop, naast de ontspanknop.
Ondanks de 24 megapixels is de snelheid voor continuopnamen er ook op vooruit gegaan: dat zijn nu vier beelden per seconde in plaats van de drie die de D3200 haalde.
Heeft het nu zin, zo’n instapcamera met 24 megapixels? Ja, in die zin dat zelfs foto’s met de standaardzoom er beter zullen uitzien dan die gemaakt met de D3100. Nee, omdat een goed objectief veel belangrijker is dan het aantal megapixels.
Gelukkig is de D3200 in vergelijking met andere modellen zo goedkoop dat u er gemakkelijk een 35mm of 50mm f/1,8 bij kunt kopen. Ik heb de camera vandaag al kort getest. De jpeg’s zien er zeer goed uit, 3200 ISO heeft nauwelijks zichtbare ruis en in dat opzicht is de camera zelfs beter de D3x.
Helaas kon ik de RAW’s nog niet beoordelen, omdat noch Nikon Capture, noch Adobe Camera Raw de camera al ondersteunen, dat zal nog wel een dag of tien duren. De resultaten van een uitvoeriger test van de RAW-prestaties en de dynamiek houdt u nog van me tegoed.
De Nikon D3200 is verkrijgbaar vanaf 15 mei, in zwart en voorlopig alleen op speciale bestelling in rood. De verkoopadviesprijs van de body bedraagt €599,- Veel winkels zullen u voor dat geld waarschijnlijk graag de set met de 18-55/3,5-5,6 VR leveren en nog een geheugenkaartje erbij.