Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Professioneel fotograferen met je smartphone

Smartphonecamera's worden tegenwoordig steeds beter. De kwaliteit van fotograferen met je telefoon komt steeds meer in de buurt van de foto’s van een gewone fotocamera. Door middel van een paar handige apps en goed instellen van je smartphone, kun je al vrij snel professionele foto’s maken met je smartphone.

Hoe bepaal je de kwaliteit van een smartphonecamera? De camerasensor van een telefoon is allereerst belangrijk. Hoe groter de camerasensor, hoe meer megapixels er worden vastgelegd. Megapixels zijn een belangrijk onderdeel van een goede foto.

De hoeveelheid megapixels alleen is niet het belangrijkste voor een goede smartphonecamera, zo zorgt de lens ervoor of een foto wel of niet scherp is. Het is belangrijk om een smartphonecamera te hebben met zowel een goede sensor als een sterke lens.

Volgens Tweakers is de Samsung Galaxy Note 4 de beste smartphonecamera van dit moment, wat komt door de 16-megapixelcamera en beeldstabilisatie. Dit in combinatie met goede camerasoftware, een gevoelige sensor en scherpe lens, zorgt ervoor dat deze volgens Tweakers de beste smartphonecamera van dit moment heeft.

Foto’s schieten als een professional

De foto’s die je met je smartphonecamera maakt, kun je er op twee manieren professioneel uit laten zien. Vooraf kun je de instellingen van de smartphonecamera aanpassen en achteraf kun je de foto’s met handige apps bewerken. Het resultaat van je foto’s kan dan heel mooi worden.

Hoe stel je smartphonecamera in

Bijna elke smartphone heeft in de camera-app een menu waar je de instellingen van de camera kunt aanpassen. Zowel bij de iPhone als bij de Androidstelefoons kun je gebruik maken van uitgebreide camera-apps waarbij je ook vooraf de instellingen kunt aanpassen. De instellingen die je kunt aanpassen gaan vaak over de belichting van een foto, zoals de ISO-waarde, belichtingswaarde en HDR.

In het donker maak je vaak betere foto’s met een flitser. Vrijwel de meeste smartphones hebben een flitser die je aan en uit kunt zetten. Soms kan een flitser een foto overbelicht maken. Dan is het slim om hem uit te zetten en de HDR-optie te gebruiken. HDR staat voor ‘High Dynamic Range’. Hiermee worden zowel zeer donkere delen als zeer heldere delen in een foto goed weergegeven. Een foto die in het donker is gemaakt, is met HDR vaak beter dan zonder HDR.

Je kunt meestal ook de ISO-waarde aanpassen, waarmee je de lichtgevoeligheid van de smartphonecamera verandert. Zo bepaal je hoeveel licht je smartphonecamera binnenlaat. Je kunt dan in de felle zon toch een mooie foto te maken door een lagere ISO-waarde te kiezen. Selecteer een hogere ISO-waarde als het wat donkerder is. De smartphonecamera vangt dan wat meer licht op om een goede foto te kunnen maken.

Apps

Naast de instellingen van de smartphonecamera kun je ook gebruik maken van een extra hulpmiddel: Apps. Er zijn erg veel apps die je kunt inzetten voor fotobewerking, we hebben drie relatief onbekende apps uitgelicht:

PicLab

PicLab is een app waarmee je foto’s kunt nemen en collages kunt maken. Hierbij heb je de keuze uit meerdere indelingen. Met PicLab kun je teksten toevoegen aan foto’s, maar ook de helderheid en scherpte van een foto aanpassen.

Pixlromatic pakt het wat anders aan. Hiermee leg je ook filters over een foto heen, maar deze filters zijn duidelijker aanwezig dan bijvoorbeeld bij Instagram. Leuk is dat je achteraf met Pixlromatic extra filters kunt downloaden. Zo blijf je elke keer bijzondere foto’s maken.

Met Aviary kun je kaders toevoegen aan foto’s. Zo lijkt het net of een foto digitaal is ingelijst. Met Aviary kun je ook zelf bepalen welk deel van een foto scherp moet worden en welk deel onscherp. Zo creëer je meer diepte in een foto. 

Hoe kom je aan een smartphonecamera?

Tegenwoordig zit er in nagenoeg alle telefoontoestellen een camera. Het aanschaffen van een los toestel met geïntegreerde camera kan veel geld kosten, maar is verschillend per type en merk. Veel consumenten sluiten een combinatie abonnement af waarbij bellen, internet en een toestel voor een maandbedrag worden aangeboden. Wanneer je al een losse smartphone met camera bezit is het raadzaam om een sim only abonnement af te sluiten, hiermee bespaar je erg veel abonnementskosten terwijl het telefoonbereik en internetsnelheid hetzelfde blijft.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: