Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

SSD werkt altijd en is schok en toekomstbestendig

Voor de fotografen onder ons die overwegen binnenkort een laptop of MacBook te kopen is het kijken naar een solid state drive ook wel SSD genoemd beslist iets om mee te nemen in de configuratie overweging. Tony Thijs belicht dit onderwerp voor ons.

Dat we ons over honderd jaar rot lachen over de huidige stand van zaken rond computers staat natuurlijk als een paal boven water. Zonder enige twijfel zal de harddisk deel uitmaken van al die horrorverhalen van onze achterkleinkinderen over die primitieve tijden aan het begin van de eenentwintigste eeuw.

Duurzaamheid

Een ontwikkeling die veelbelovender is dan de harddisk is de SSD. SSD staat voor Solid State Drive en heeft geen enkel bewegend deel meer in zijn binnenste.

De laatste generatie maakt daarbij gebruik van een zogenaamd non volatile geheugen, dat zijn gegevens vasthoudt als de spanning van de drive wordt gehaald. Dit in tegenstelling tot het gewone geheugen van een computer.

Binnen de SSD wereld zijn twee hoofdstromingen, de MLC (multi level Cell) en de SLC (Single Level Cell) architectuur.

MLC bewaart meerdere bits (nul of een) per geheugencel en de SLC houdt het bij een enkele bit per memory cel. Alhoewel de MLC efficiënter is heeft die wel een prijs wat duurzaamheid betreft.

De levensduur kan tot een factor tien korter zijn dan de SLC SSD's die onder gunstige omstandigheden en met gemiddeld gebruik het tot meer dan een kwart eeuw kunnen uithouden!

Zeker met de nieuwe TRIM technologie is de snelheidswinst ten opzichte van een harddisk aanzienlijk

De voordelen van SSD's zijn dus van velerlei aard. De afwezigheid van bewegende delen is er één, maar de snelheidsvoordelen moeten ook niet worden onderschat. Zeker met de nieuwe TRIM technologie is de snelheidswinst ten opzichte van een harddisk aanzienlijk.

Traagheidloos

Los van snellere laadtijden (de doorvoersnelheid van de gegevens) bij de duurdere SSD's gaat het opzoeken van het punt op de harddisk waar de gegevens staan volstrekt traagheidsloos. Het ontbreken van elektromotoren zorgt verder voor minder energieverbruik en produceert dus ook minder hitte. Met name notebooks gaan daardoor langer mee.

Kingston SSDNow V Series 128 GB MLC SSD Bundle Kit, zelf inbouwen of even laten doen.
Kingston SSDNow V Series 128 GB MLC SSD Bundle Kit, zelf inbouwen of even laten doen.

Alles heeft echter zijn prijs en de goedkope SSD's hebben met lees-en schrijfsnelheden van 30 resp. 40 megabyte per seconde niet veel voordelen ten opzichte van een harddisk met een omwentelingssnelheid van de schijven van 5400 tpm (omwentelingen per seconde).

Dat wordt bij de middenklasse al een stuk beter met leessnelheden van 150 MB/sec en 100-130 MB/sec aan schrijftijd. De top in SSD's halen snelheden van 230 MB/sec bij het lezen en 200 MB/sec bij schrijven. Uiteraard is in een server of zware desktop systemen die snelheid met RAID 1 (Redundant Array of Inexpensive disks) te verhogen en dan kunnen snelheden van 1000MB/sec te halen.

Vooruitgang

In grafische omgevingen, waar MacBooks het leeuwendeel van de gebruikte systemen vormen, zijn het dus de duurdere exemplaren die een echte vooruitgang vormen. Daar moet dan ook wel de beurs voor getrokken worden, maar een halvering van de laadsnelheid bij RAW bestanden van meer dan 20MB is natuurlijk een enorme vooruitgang, om nog maar te zwijgen van het werken met ongecomprimeerde TIFF bestanden.

Wie de officiële prijzen van SSD's van Apple bekijkt schrikt zich natuurlijk een hoedje, maar Samsung en Kingston leveren ook SSD's met een aanzienlijk vriendelijker prijskaartje, zelfs voor de topmodellen uit de SSDNow V+ serie. Verder zijn Apple dealers als MyCom en MacHouse bereid en in staat om tegen een geringe vergoeding ook deze SSD's in te bouwen.

MacHouse

MacHouse is daarbij koploper in service en daar kan de MacBook eigenaar gewoon met een vreemde SSD binnenlopen om deze te laten inbouwen voor de vriendenprijs van 25 euro, zo verzekerde MacHouse in Amsterdam. Daarvoor wordt even een backup gemaakt en de nieuwe HD ingebouwd. De oude schijf kan dan als externe drive door het leven gaan, want b.v. Kingston levert daarvoor bij vele SSD's een keurige behuizing mee.

Kingston blijkt daarbij een gunstige uitzondering te zijn die altijd werkt

Wie handig is en over het juiste gereedschap beschikt kan dat ook zelf doen. Een klein onderzoek op de Apple forums wijst echter uit dat niet alle SSD’s op de markt even goed met Apple MacBooks te combineren zijn. Recente updates (versie 1.7) van EFI (Apple’s Extensible Firmware Interface) gooien vaak roet in het eten. Kingston blijkt daarbij een gunstige uitzondering te zijn die altijd werkt.

Wie een SSD als externe drive wil inzetten krijgt bij Kingston verder clone & backup software voor Windows, maar Apple gebruikers kunnen een rijke keuze aan gratis clone software op het internet vinden waarmee zij aan de gang kunnen gaan.

Het enige denkwerk voor de gebruiker is het aflopen van de verschillende aanbiedingen want de prijzen kunnen enorm verschillen. Dat geldt ook voor de verschillende aanbiedingen van één merk. De 64 GB en 128 GB SSD drives zijn nog enigszins betaalbaar, maar daarboven gaan de prijzen op spectaculaire wijze omhoog.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: