De systeemcamera – gemak van een compact, kwaliteit van een reflex – krijgt steeds meer belangstelling. Samsung is van plan een hele grote rol in deze markt te spelen. De Samsung NX100 is voor een breed publiek bedoeld, van de compactgebruiker die een opstap wil maken tot de veeleisende amateur die er wat compacts bij wil.
Samsungs grote ambities met het Samsung NX systeem blijken onder meer uit het feit dat het objectievenprogramma voortdurend wordt uitgebreid, met op korte termijn een 60 mm macro en een 18-200 mm zoom, later dit jaar een 16-80 mm zoom, een 16 mm pancake (20 en 30 mm zijn er al) en een lichtsterke 85 mm portret-tele.
De Samsung NX100 wordt geleverd met een nieuwe, extra compacte standaardzoom, een 3,5-5,6/20-50 mm. Hij is duidelijk kleiner dan de al bestaande 3,5-5,6/18-55 mm. Dit objectiefje is inschuifbaar, zodat het minimale ruimte inneemt.
Amoled
De NX100 is Samsungs eerste systeemcamera zonder ingebouwde zoeker. Bij het fotograferen maak je gebruik van het 3 inch Amoled-scherm, al bekend van de NX10. Het is prachtig briljant en scherp, en laat zich ook in de zon nog behoorlijk goed gebruiken.
i-Function: een goede vondst, waarmee je op een heel natuurlijke manier controle hebt over belangrijke instellingen
Er is overigens ook een opsteek-lcd-zoeker leverbaar. Daar zit hetzelfde schermpje in als in de NX5, en daarmee is het vergelijkbaar met de opsteekzoeker van de Panasonic GF camera's. Geen opvallend hoge resolutie, maar functioneel en een prettig accessoire als je ook met de camera aan het oog wilt kunnen fotograferen.
De voorste ring is de i-Function ring. Alle nieuwe objectieven zullen er een hebben. Voor eerder uitgebrachte cameramodellen is inmiddels een firmware-upgrade beschikbaar gemaakt, die gebruik van i-Function ook op die modellen mogelijk maakt.
i-Function
Samsung wil zich nadrukkelijk van de rest onderscheiden met i-Function. De objectieven hebben een extra instelring, waarmee je naar keuze sluitertijd, diafragma, belichtingscorrectie, witbalans en ISO-waarde rechtstreeks kunt instellen. Een goede vondst, waarmee je op een heel natuurlijke manier controle hebt over belangrijke instellingen. Je wordt echt uitgenodigd om ermee te werken.
Het ligt het meest voor de hand om de belichtingscorrectie met de i-Function ring te regelen. Dan heb je het eigenlijk over een nieuwe manier van fotograferen. Je houdt de camera voor je, regelt met je linkerhand de zoomstand.
Vervolgens pak je met dezelfde hand de i-Function ring en draait eraan om te zien of de foto mooier wordt door hem iets lichter of donkerder te maken.
Zo kan zelfs een beginner ontdekken dat een bepaalde lichteffect mooier uitkomt door de foto een tikje donkerder te draaien, of dat een kinderportretje net even wat teerder overkomt door het wat lichter in te stellen. Gewoon door aan de ring te draaien en te kijken wat er gebeurt. Zo spoort i-Function aan tot een creatievere aanpak en ben je meer geneigd om te experimenteren.
De NX100 biedt ook de ervaren fotograaf voldoende opties en mogelijkheden
Drukken en draaien
Naast de i-Function ring zit de i-Function knop. Door op deze knop te drukken kun je met draaien aan de ring selecteren welke functie instelbaar wordt. In de standen P, A, S en M zijn dat sluitertijd, diafragma, belichtingscorrectie, witbalans, en ISO-waarde.
Conventionele instelmogelijkheden zijn ook volop aanwezig. De FN-knop (Function) geeft snel toegang tot de belangrijkste functies die niet rechtsreeks via een eigen knop te bereiken zijn.
In het menu kun je de inhoud van dit rijtje aanpassen. Je zou er bijvoorbeeld alleen ISO, belichtingscorrectie en witbalans op kunnen zetten. Ikzelf zou er alleen de belichtingscorrectie op zetten. Die heb je dan altijd direct paraat (een beetje zoals met het grote instelwiel achterop diverse Canon Eos camera's). Zet je de grote ronde keuzeknop bovenop de camera op het i-symbool, dan kies je i-Program. Dan kun je met de i-Function ring van het objectief een scèneprogramma kiezen.
Ook conventionele bediening
Naast dit innovatieve gebruiksconcept laat de NX100 zich ook op de traditionele manier instellen. Daarbij vind je de knoppen en functies die je op een reflex ook tegenkomt. Dat staat voor een conventionele, vertrouwde manier van werken.
De NX100 biedt ook de ervaren fotograaf voldoende opties en mogelijkheden. Met uitgebreide bracketing- en correctiemogelijkheden, en zeer complete witbalansopties. Elke witbalansstand kun je naar eigen smaak fijnregelen.
Opnamen op ISO 1600 zien er nog mooi gaaf en gedetailleerd uit, met weinig ruis
Scherp
De automatische scherpstelling van de NX100 maakt een extra vlotte indruk, doordat het 20-50 mm objectiefje zich zeer vlot laat instellen. De scherpstelling verloopt over het algemeen snel en trefzeker, in de praktijk niet of nauwelijks trager dan een instap-reflexcamera. Dus daar is prima mee te werken.
Het scherp houden van snelle onderwerpen kent net als bij andere systeemcamera's z'n beperkingen. Maar voor foto's in vakantie- en familiesfeer is de NX100 voldoende snel.
Je kunt kiezen voor meervelds-AF, waarbij de camera zelf kiest waarop hij scherpstelt, maar ook op enkelvelds AF. Daarbij kun je het scherpstelvenster overal in beeld plaatsen. Bovendien kun je de grootte van dit AF-venster regelen; als je wilt kun je zeer precies op kleine details instellen.
Mooie high ISO
De beeldsensor levert, net als bij de NX10, ruim 14 megapixels. En dat op een APS-C sensor; dat bekent dat je vergeleken met een compactcamera over een enorme kwaliteitsreserve beschikt. Opnamen op ISO 1600 zien er nog mooi gaaf en gedetailleerd uit, met weinig ruis. Die stand is prima inzetbaar. Op 3200 is de ruis veel duidelijker aanwezig. Hoogste waarde is 6400.
Bij weinig licht springt beeldstabilisatie je niet te hulp. Bij Samsung zit dat niet in de camera, en de 20-50 mm heeft het niet. De grotere 18-55 standaardzoom wel. Toch is de 20-50 te prefereren, want hij is compact in te schuiven. En met de goede mogelijkheden om met hoge ISO-waarden te werken mis je die stabilisatie niet erg. Uiteindelijk is het een functie die alleen nuttig is bij niet bewegende objecten.
Qua kleurweergave bevielen de opnamen ook uitstekend. Bij sommige beeldstijlen, zoals die voor bosopnamen worden de kleuren wel erg zwaar aangezet. Je kunt deze instellingen echter aan je eigen smaak aanpassen. Al die mogelijkheden om de camera naar je hand te zetten moet je niet vanaf de eerste gebruiksweek willen doen, die moet je in de praktijk opbouwen.
Vergelijken
De NX100 moet je in de eerste plaats vergelijken met de Sony NEX camera's, omdat ze dezelfde APS-C sensorgrootte hebben. Qua sensorprestaties ontlopen ze elkaar niet, kwalitatief ook niet.
De NEX camera's laten zich meer als een compactcamera bedienen. Dat betekent dat je voor instellingen eerder op de menu's aangewezen bent. De NX100 heeft meer knoppen, zodat je meer functies snel kunt regelen. De i-Function techniek draagt daar ook toe bij.
Qua concept komt de NX100 dichter bij de Olympus modellen en de Panasonic GF camera's. Hij onderscheidt zich daarvan met de grotere beeldsensor, waardoor hij minder ruisgevoelig is.
Sterk
Dat alles bij elkaar genomen maakt dat de Samsung NX100 zeer sterk in z'n schoenen staat. Met z'n prijs van circa tweemaal een goede compact is de NX100 zeer zeker een interessante kwaliteitscamera.
De charme van dit soort systeemcamera's is het grootste bij het gebruik van een compact objectief. En dan moet je het dus gewoon doen met de 20-50 mm, die overigens mooie scherpe plaatjes levert.
Voor extra zoom kun je er altijd de 50-200 mm zoom bijkopen. Het gros van je opnamen zul je echter toch maken met die kleine zoom, waarmee de NX100 een mooie combinatie vormt.