Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Samsung NX10 review

De Samsung NX10 ziet eruit als een reflex, maar is een stuk kleiner. Z'n sensor komt uit de reflexwereld. Dus: is dit het compacte alternatief voor een reflex?

Samsung NX10

De Samsung NX10 oogt als een traditionele digitale reflex. Maar: zet hem naast een reflex, en je ziet dat hij zo'n 20 tot 30 procent kleiner is. Neem je hem in de hand, dan is de kleinere maat niet erg. Dit uitermate solide aanvoelende cameraatje laat zich fijn hanteren.

Achterop zie je een groot helder Amoled-scherm, neem je de NX10 aan je oog, dan wordt automatisch de lcd-zoeker ingeschakeld. Een goede lcd-zoeker, veel en veel beter dan die van hybride camera's met vaste megazoom.

Het Amoled-scherm kenmerkt zich door z'n mooi hoge contrast, en de kijkhoek is erg ruim. Het energieverbruik van deze nieuwe displaytechniek is erg laag, en dat is bij een camera als de NX10 natuurlijk een belangrijk punt.

Met die zoeker en dat scherm is het gewoon fijn werken, want je ziet direct het resultaat. Naijlen doet het beeld niet. Onder het beeld verschijnen de belichtingsgegevens en andere instellingen, goed leesbaar en duidelijk.

Ook bij ISO 1600 en 3200 heb je weinig last van ruis

Het Amoled-scherm en de zoeker hebben daarbij exact dezelfde indeling en layout. De informatie is compleet, op één ding na: de ISO-waarde. Het was mooi geweest als je die ook onder het opnamescherm kon zien, zeker als je de camera op Auto ISO hebt ingesteld.

Het grote, heldere Amoled-scherm is ook bij veel licht nog behoorlijk goed bruikbaar.

Mooi

Er staat wel wat tegenover dat minpuntje. Want de Samsung NX10 levert zelfs bij hoge ISO-waarden een hoge beeldkwaliteit! Ook bij ISO 1600 en 3200 (de hoogste waarde) heb je weinig last van ruis, waardoor je de automatische ISO-regeling eigenlijk vrij zorgeloos z'n gang kunt laten gaan.

En heb je handmatig een hoge ISO-stand gekozen en vergeet je die later terug te zetten, dan word je niet afgestraft met opnamen met onnodig veel ruis en detailverlies.

Er is wel iets om rekening mee te houden: de inschakelbare ruisonderdrukking voor hoge ISO-waarden werkt veel te sterk. Gewoon uit laten. Standaard past de camera een ruisonderdrukking toe die goed werkt.

Wat het autofocussysteem van de NX10 voor heeft op het systeem van een reflexcamera is de flexibiliteit

Update 15 juni : Inmiddels is gebleken dat dit bij de nu afgeleverde camera's is aangepast. Latere firmware-versies dan die van onze testcamera passen standaard een lichtere ruisonderdrukking toe. Het resulterende ruisniveau is daarmee al verrassend laag, maar het wordt nog iets beter als je de ruisonderdrukking voor hoge ISO-waarden in het menu inschakelt. Verlies aan detaillering is er niet, dus er is geen reden om deze ruisonderdrukking uit te schakelen.

Kijk je naar kleurverzadiging en contrast, dan zie je dat Samsung op dit punt wat bescheiden is. Zet ze in de Fotowizard (bij andere camera's zijn dit de beeldinstellingen) een tandje hoger, dan krijg je sprankelende resultaten.

Update 15 juni : Dit is met de nieuwere firmware-versies verbeterd. Standaard is het beeld al krachtiger en pittiger.

Samsung NX10
De functieknop (Fn) is programmeerbaar voor diverse functies. De prullenbak-knop rechtsonder geeft in de opnamestand toegang tot de beeldinstellingen.

Snel

De autofocus van deze NX10 werkt ongeveer zo snel als een instap spiegelreflex. Dat is een compliment, want contrastscherpstelling werkt in principe trager dan het fasedetectiesysteem van reflexcamera's.

Het betekent in de praktijk dat je in de meeste situaties direct een scherp beeld hebt en meteen kunt afdrukken. Ben je gewend met een reflex te werken, dan komt het scherpstellen van de NX10 heel normaal over.

Kom je van een compactcamera af, dan voel je je heel erg gelukkig. Het maken van een vervolgopname kan ook veel sneller dan bij een compact, maar een reflex is op dit punt nog wel sneller.

Voor alledaagse toepassingen, creatieve fotografie en vakantiefotografie zal het scherpstelsysteem prima voldoen; wil je echter aan snelle actiefotografie gaan doen, dan is een reflex met een snel scherpstelsysteem een betere keuze.

Flexibel

Wat het autofocussysteem van de NX10 voor heeft op het systeem van een reflexcamera is de flexibiliteit. Je kunt het scherpstelkadertje op elke gewenste plek in beeld plaatsen. Bij een reflex ben je gebonden aan een aantal vaste posities rond het beeldcentrum. Bij de NX10 word je echt uitgenodigd om van deze extra mogelijkheden te profiteren.

Bij de NX10 word je echt uitgenodigd om van deze extra mogelijkheden te profiteren.

Zo is het bijvoorbeeld een goed idee het scherpstelveldje standaard een stuk boven het midden te zetten. Een onderwerp zet je haast nooit in het midden, en zeker een gezicht niet. Door het veldje wat hoger dan het midden te plaatsen dwing je jezelf al tot een betere compositie, dat werkt heel lekker!

Samsung NX10
Helemaal de vorm van een reflex, maar dan duidelijk kleiner.

Handig is ook dat je de grootte van het scherpstelveldje kunt variëren. Dat gaat heel snel met het instelwiel, en je hoeft er het menu niet voor in. Je kunt het dus direct aanpassen aan je onderwerp.

Een van de redenen dat die NX10 zo lekker fotografeert, die ontspanknop

Verder kun je natuurlijk ook gebruik maken van automatische selectie van het scherpstelveld, maar dat is meer voor het allereerste begin. Al snel zul je toch zelf de volle controle willen hebben over het punt waarop wordt ingesteld, en dat kan met de NX10 erg goed. Automatisch scherpstellen op gezichten is ook mogelijk. Eveneens een prima optie voor beginners, maar de gewone scherpstelling gaat wel sneller, dus als je wat meer ervaring hebt ga je dáárvoor.

Samsung NX10
Met het 2/30 mm pancake-objectief is NX10 plat genoeg voor je jaszak.

Handzaam

Een van de meest opvallende punten in de hantering van de camera is de grote, schuin naar voren geplaatste ontspanknop. Die laat zich volmaakt bedienen en is een van de oorzaken dat je er geen last van hebt dat de NX10 klein van stuk is.

Echt, wat dit betreft zijn het soms de kleine dingen die het hem doen. Een van de redenen dat die NX10 zo lekker fotografeert, die ontspanknop.

Objectieven

Samsung werkte een tijd samen met Pentax en heeft dan ook eigen reflexcamera's met Pentax bajonetvatting op de markt gebracht. De NX10 heeft een nieuwe, kleinere bajonetvatting. Die geeft de fabrikant de mogelijkheid compactere objectieven te ontwerpen. Vasthouden aan de Pentax bajonetvatting had toch al niet zoveel zin. De afstand tussen objectief en sensor is bij de NX10 namelijk veel kleiner dan bij een reflexcamera.

Dus al zouden ze op de vatting passen, de reflexobjectieven zouden toch een onscherp beeld geven. Samsung is wel zo aardig om een adapter uit te brengen, waarmee de objectieven van de Samsung (en dus ook Pentax) reflexen op de NX10 kunnen worden gebruikt. Je moet dan wel zelf scherpstellen.

Naast z'n compactheid heeft de 2/30 mm meer sterke punten: z'n hoge kwaliteit en z'n hoge lichtsterkte

En dat betekent dat je een hele moderne camera op een hele ouderwetse manier moet gaan gebruiken. Maar: als je nog wat mooie Pentax objectieven hebt liggen is het een leuke optie. Samsung heeft op dit moment drie objectieven ter beschikking, aan uitbreiding van het assortiment wordt serieus gewerkt.

NX10 met de 30 mm, 18-55 mm, 50-200 mm en twee flitsers.
NX10 met de 30 mm, 18-55 mm, 50-200 mm en twee flitsers.

Zoom en vast

Standaardzoom is een goed presterende 18-55 mm, die lekker compact gebouwd is en zo prima harmonieert met de camera. Voor het telewerk brengt Samsung een 50-200 mm zoom. Die is compact, maar biedt nauwelijks volumewinst ten opzichte van vergelijkbare spiegelreflexobjectieven. Dat komt doordat Samsung per se wilde vasthouden aan de grote APS-C beeldsensor, die in hoge mate verantwoordelijk is voor het hoge kwaliteitsniveau van de camera.

Beide zooms zijn uitgerust met optische beeldstabilisatie. Je kunt er tot 2 stops langere sluitertijden mee gebruiken, dus kun je normaal 1/60 s uit de hand gebruiken, dan is het met ingeschakelde stabilisatie 1/15 s. Het is mogelijk de stabilisatie permanent te laten werken: het beeld in de zoeker en op het lcd-scherm vertoont dan veel minder trilling. Dat valt weg als je kiest voor stabilisatie bij alleen de opname, maar de stabilisatie werkt dan wel het meest effectief. Het zal ook schelen in het stroomverbruik.

Door z'n permanente live view functionaliteit heb je maximale controle op de foto's die je maakt, meer dan met een reflex

Derde objectief is de extra platte en extra lichtsterke 2/30 mm (zonder beeldstabilisatie). Hiermee uitgerust gaat de NX10 in je jaszak mee. Het is geen zoom, qua beeldhoek zit hij precies tussen tele en groothoek in. Universeel goed bruikbaar, al zul je tele of groothoek best vaak missen.

Naast z'n compactheid heeft de 2/30 mm meer sterke punten: z'n hoge kwaliteit en z'n hoge lichtsterkte. Zeer geschikt voor flitsloze foto's bij weinig licht, voor het vastleggen van sfeerbeelden en dan is het ook vaak heel mooi dat je bij de grote diafragma's lekker onscherpe achtergronden kunt creëren.

Eindoordeel

De Samsung NX10 is zeker een alternatief voor een reflexcamera, mits je niet op snelle actiefotografie uit bent. Voor vakantiefoto's of hobby biedt hij echter heel veel en er is geen compactcamera die qua snelheid en kwaliteit ook maar enigszins in z'n buurt komt. Door z'n permanente live view functionaliteit (lcd-scherm en lcd-zoeker) heb je maximale controle op de foto's die je maakt, meer dan met een reflex.

Tot slot maakt de camera constructief een uitstekende indruk. Compliment dus voor Samsung.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: