Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Tips voor het kopen van een prosumer camera

Jonge man in park houdt camera in zijn handen voor zijn gezicht

Ben je een beetje uitgekeken op fotograferen met je smartphone of compactcamera en wil je een stapje hoger met je fotografie? Dan is er een wereld aan mogelijkheden. Dit maakt het er niet makkelijker op om een keuze te maken. Het is handig om eerst vast te stellen wat voor soort fotografie je het meest ambieert en van daaruit een keuze voor een nieuwe camera te maken.

ISO en megapixels

Ga je bijvoorbeeld vaak fotografen in lage lichtomstandigheden? Als je veel foto's binnenshuis of in het donker maakt, heb je een camera nodig met goede hoge ISO-mogelijkheden. Dit gaat vaak hand in hand met een grotere sensor. Hoewel APS-C-sensoren en andere kleinere sensoren steeds beter worden in het maken van foto's bij weinig licht, zijn de beste resultaten te behalen met camera’s met een grotere sensor.

De meeste camera’s hebben tegenwoordig voldoende megapixelwaarde, dus zijn al voorbij het punt waarop megapixels een grote invloed zouden moeten hebben op je aankoopbeslissing. Een uitzondering hierop is de lange-afstands-fotografie. Stel dat je bijvoorbeeld dieren in het wild fotografeert en je wilt veel dichter bij de onderwerpen kunnen komen dan een 400 mm-lens toelaat. Je hebt dan de mogelijkheid om heel dicht bij je onderwerp te croppen in de nabewerking en zijn die extra megapixels een zeer nuttige optie.

Dus als dat je doel is, vraag de verkoper dan absoluut naar megapixels. Maar houd er rekening mee dat de meeste camera's al zoveel megapixels standaard hebben dat de vraag waarschijnlijk niet eens ter sprake hoeft te komen.

Systeemcamera of spiegelreflexcamera

Ga je voor de klassieke spiegelreflexcamera of is het handiger en leuker om met een systeemcamera als de slag te gaan? Het concept spiegelreflex komt wel steeds meer op de achtergrond te staan en de keuze voor een systeemcamera is in veel gevallen qua kwaliteit en mogelijkheden voldoende. Systeemcamera’s maken niet voor niets een opmars in de camerawereld. De camera’s zijn lichter en voor de beeldkwaliteit die ze produceren evenaren ze de spiegelreflexcamera, maar ze zijn over het algemeen wel wat duurder. Het batterijverbruik van een systeemcamera is ook hoger doordat alles electronisch gaat.

Toch zijn er ook redenen om voor een spiegelreflexcamera te kiezen. Deze heeft bijvoorbeeld een optische zoeker in plaats van een digitale zoeker, die dankzij de spiegel in de camera in staat is via het pentaprisma en de spiegel direct door het objectief naar je onderwerp te kijken. Dat kan voordelen hebben, vooral brildragers ervaren dit soms als een prettige en betere kijkervaring.

In beide camerasystemen is het mogelijk om lenzen te verwisselen. Hierbij geldt ook weer dat je je vooraf moet afvragen wat voor fotografie je voornamelijk wilt gaan doen en of hiervoor bij de camera die je kiest ook de juiste objectieven beschikbaar zijn. In veel gevallen zullen de meeste varianten van objectieven wel beschikbaar zijn, maar sommige camera’s hebben een ruimere keuze aan lenzen in hun arsenaal.

Online foto's delen

Als je gewend bent met je smartphone fotografie je foto’s direct online te zetten en je wilt dat blijven doen, kijk dan wat de mogelijkheden zijn op dat gebied. Hoewel veel nieuwe camera’s dergelijke functies hebben ingebouwd is het goed om even na te gaan hoe en of dit makkelijk werkt.

Kijk eerst of een camera beschikt over een functie voor online foto’s delen. Steeds meer camera’s zijn voorzien van zo’n functie, maar ze zijn er lang niet allemaal mee uitgerust. Je kunt eventueel ook voor een camera met Bluetooth kiezen. Als je deze verbindt met jouw smartphone, worden de foto’s die je ermee maakt direct overgezet op dit apparaat.

Conclusie

Het komt hier eigenlijk op neer: een verkoper weet niet alles over jouw specifieke situatie of eisenpakket. Je moet zelf nagaan hoe en waarvoor je de camera voornamelijk gaat gebruiken en dat moet dan overeenstemmen met de eisen die je stelt aan je nieuwe camera.

Vraag de verkoper naar de factoren waarvan je weet dat ze bijdragen aan het specifieke doel van het gebruik van de camera. Als deze het niet weet, is dat oké, want je hebt het onderzoek dat je moet doen al gedaan…als het goed is. Wanneer je een weloverwogen aankoopbeslissing neemt heb je misschien helemaal geen input van een verkoper nodig.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: