Feestjes en bijeenkomsten met vrienden en familie zijn altijd leuk en gezellig. Mensen vinden het fijn om even samen te zijn na een hectische routinedag. Bij party- en groepsfotografie heb je als fotograaf echter met veel verschillende situaties te maken. Je moet rekening houden met veel beweging, binnen- en buiten lichtsituaties, maar ook andere onverwachte momenten.
Met een goede camera kun je altijd een geslaagde fotoreportage van de feestavond maken als blijvende herinnering. Lees hier tien essentiële tips waarmee je de leukste feestfoto's kunt maken waar iedereen blij mee is en die ook graag gedeeld worden.
1. Kom op tijd
Door als eerste op het feest te arriveren kun je de unieke details van een locatie vastleggen, zoals de decoraties, de cadeaus (waarschijnlijk bij verjaardagen en kerstfeesten), het arrangement van de glazen en het eten, of bijvoorbeeld de lege tafels met gebruik van eventueel bestaand licht dat vanuit de ramen naar binnen valt. Arriveer ruim op tijd voordat het feest van start gaat om deze details vast te leggen als sfeerimpressie.
Het is ook fijn om van tevoren alvast kennis te maken met de lichtsituatie en te testen wat technisch het beste werkt. Als je agenda het toelaat, kun je wellicht al een paar dagen eerder de feestlocatie gaan bekijken.
2. Stel je camera in
Feesten worden meestal 's avonds gehouden bij weinig licht. Het is dus erg belangrijk om de camera in de handmatige modus te zetten om controle over de belichting te houden en deze snel aan te kunnen passen.
Het gebruik van een flitser moet je behoedzaam toepassen, het beste in combinatie met gebruik van het aanwezige licht om zodoende de sfeer zoveel mogelijk te behouden.
Een prime-lens van 50 mm is een geschikte lens voor fotografie bij weinig licht, omdat de meeste prime-lenzen van 50 mm een maximaal diafragma hebben van ergens tussen f/1.8 en f/1.4.
Als je te maken hebt met weinig licht kun je het beste de ISO verhogen om je camera gevoeliger te maken voor licht.
Veel fotografen vermijden die hogere ISO's omdat hoge ISO's digitale ruis en andere kwaliteitsproblemen in foto's kunnen veroorzaken (hoewel dit minder geldt voor nieuwere camera's). Toch is het veel beter om een beetje ruis in je beeld te hebben dan onscherpte omdat je de sluitertijd niet snel genoeg kon verhogen om de actie te bevriezen.
Soms kan je zelfs zover gaan om ergens onopvallend in de ruimte een of twee studioflitsers neer te zetten (die je tegen het plafond laat bouncen) die je draadloos kan aansturen als ondersteuning bij fotografie in moeilijke lichtsituaties.
3. Maak eerst de groepsfoto's
Het beste moment om groepsfoto's te maken is wanneer mensen op het feest aankomen. Ze zien er op hun best en fris uit. En na een paar borrels en druk in een gesprek worden de mensen minder coöperatief.
Dus schiet foto's van de groepen aan het begin van het feest wanneer iedereen net aankomt.
4. Extra voorbereiding bij grote groepen
Ga je een grote groepsfoto maken dan is een goede voorbereiding meer dan het halve werk. Allereerst moet je een plek uitkiezen waar er een grote kans is dat iedereen er duidelijk zichtbaar op komt te staan. Maak gebruik van een hoog camera standpunt of zoek een trapsgewijze vloerindeling op. Soms kan je zelf ook een stuk of tien keukenopstapjes meenemen om dit makkelijker te maken.
Tijdens het maken van de foto check je of alle gezichten goed zichtbaar zijn en spreek je de mensen die zich bewust of onbewust achter iemand anders verstoppen aan, zodat ze duidelijker in beeld komen. Op het moment van de opname brul je de groep stevig toe zodat op dat moment ook iedereen naar de camera kijkt.
5. Ga op zoek naar expressie
Bij fotografie draait alles om het vastleggen van uitdrukkingen. Dus observeer goed met je camera startklaar. Wacht tot mensen reageren, lachen of dansen.
Vergeet wederom niet om zelf je stem te verheffen zodat mensen jouw kant uit kijken en in de camera kijken.
6. Stel de mensen op hun gemak
Alle fotografen weten dat onzekere mensen de foto's kunnen verpesten. Maar we moeten er begrip voor hebben dat niet iedereen die naar het feest komt een extraverte, energieke ziel is. Het is dus jouw taak als fotograaf om ze allemaal op hun gemak te stellen.
Als iemand eerst verlegen of nerveus lijkt, zeg dat dan niet tegen die persoon. Praat even met hem of haar of maak een grapje om de situatie ontspannen te houden. Stel algemene vragen en glimlach. Betrek ze er gewoon bij.
7. Maak candid foto's
Correcte composities zien er altijd goed uit, maar als je foto's wilt met natuurlijke uitingen van vreugde, dan zijn spontane foto's de beste.
Kijk rond op het feest. Je zult veel bijzondere momenten en uitdrukkingen vinden om vast te leggen. Probeer het voor mensen soms niet te duidelijk te maken dat je op de knop drukt, omdat dit het moment kan verpesten.
8. Gebruik rekwisieten
De beste items om plezier toe te voegen aan de feestfotografie zijn de rekwisieten. Mensen houden altijd van verschillende soorten rekwisieten zoals pruiken, hoeden, funky brillen enzo.
Dwing mensen niet om de rekwisieten te gebruiken, omdat sommigen er echt helemaal niet van houden. Maar als je een uniek en interessant idee hebt met betrekking tot rekwisieten, moet je dit met de mensen op het feest delen. Het kan hun foto's cool en gedenkwaardig maken.
9. Zoom uit
Probeer zoveel mogelijk verschillende foto's te maken. Concentreer je niet steeds op één persoon maar zoom uit om een paar mensen samen te fotograferen en zoom dan nog verder uit om ook de feestlocatie in de opname te tonen. Maak veel foto's van verschillende standpunten, je kunt de beste achteraf selecteren.
10. Geniet !
Als je niet van het feest geniet, zullen de mensen voor je lens er ook niet van genieten. En dit zal op de foto's te zien zijn. Dus, samen met de gastheer, ben jij degene die ook met mensen moet omgaan en hen op hun gemak moet stellen. En dat gebeurt alleen als jij ook van het feest geniet.