Als je fotograaf of journalist bent, wil je niet altijd opvallend aanwezig zijn. In sommige gevallen is anonimiteit juist pure noodzaak. Bijvoorbeeld als je werkt aan een geheim project of misstanden wilt vastleggen met de verborgen camera. Soms wil je ook plaatjes kunnen schieten zonder dat je de natuurlijke omgeving verstoort.
Niet willen opvallen als fotograaf of reporter, doe je niet altijd omdat je dat zelf wilt. Soms is discretie ook een pure noodzaak. Denk maar eens aan gevoelige onderwerpen of situaties die de maatschappij bezighouden, maar niet zomaar naar buiten worden gebracht. Met onderstaande tips komt jouw creativiteit, professionalisme en veiligheid minder in gevaar.
1. Pas je apparatuur aan
Je wilt geen aandacht trekken door een te grote camera met een professionele lens. Gebruik dus bij voorkeur een compacte camera die je makkelijk kunt verbergen. Bijvoorbeeld in een hoes of een zogenaamde skin.
Tegenwoordig zijn deze camera’s ook in staat om beelden te maken van hoge kwaliteit. Dat geldt overigens ook voor de meeste smartphones. Daarmee ben je voor de omgeving niet direct herkenbaar als een journalist of een fotograaf.
2. Draag onopvallende kleding
Als je niet herkend wilt worden, is het verstandig om kleding te dragen die zo min mogelijk opvalt. Shirts of jassen met felle kleuren, prints of merknamen zijn makkelijker te onthouden dan kleding in neutrale kleuren. Zoals donkergrijs of zwart.
3. Fotografeer op specifieke tijden
Als je anoniem wilt blijven is het ook belangrijk om uit te zoeken wanneer een omgeving of plek het meest rustig is. Vaak is dit 's avonds of juist net na zonsopkomst. Je loopt dan niet het risico dat de plek vol staat met mensen of toeristen. Wil je meerdere beelden maken van een locatie? Verdeel de tijden dan goed.
Om zo min mogelijk op te vallen is het belangrijk dat je niet dag-in-dag-uit te zien bent op dezelfde plek. De kans dat mensen je dan gaan herkennen als een professional is dan vanzelfsprekend vele malen groter.
4. Lees regels en wetten goed door
Ga je naar het buitenland of bezoek je een speciale plek? Doe dan vooraf onderzoek naar de betreffende regels. Hoe wordt er gehandhaafd, wat zijn de wetten en de straffen? Soms is het gewoon niet toegestaan om beelden te maken van een omgeving of gebouw. Niet alleen in het buitenland, maar ook steeds vaker in Europese landen en Nederland.
Als je een drone gebruikt, zorg er dan voor dat je eerst de relevante Nederlandse wetgeving of buitenlandse regelgeving grondig doorneemt.
5. Documenten en foto’s verzenden met een VPN
Wanneer je eenmaal goede beelden of foto’s hebt gemaakt, is het ook belangrijk om deze op een veilige manier online op te slaan of te bewaren. Het gebruik van een betrouwbare vpn is dus een aanrader. Hiermee is het IP-adres van het betreffende apparaat niet zichtbaar.
Ook gevoelige informatie die je verstuurt als journalist of fotograaf wordt gecodeerd. Deze data is dan moeilijk te onderscheppen en niet bruikbaar voor cybercriminelen of de overheid.
Datzelfde geldt ook voor websitepagina's die je opent of informatie die je online opzoekt. Een Virtual Private Network gebruiken als professional is dus belangrijk om jezelf te beschermen.