Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Eddy Posthuma de Boer

Fotografie leent zich om een verhaal te vertellen, vindt Eddy Posthuma de Boer (1931). En zijn verhalen kon hij overal kwijt: na een opleiding bij de fotovakschool ging de in Amsterdam geboren en getogen fotograaf al snel aan de slag als freelancer en werkte hij voor talloze Nederlandse en internationale kranten en tijdschriften, waaronder Het Parool, de Volkskrant, Avenue, Life en Holland Herald.

Eddy Posthuma de Boer legde het (volkse) leven in Amsterdam vast, fotografeerde in de jaren zeventig koningshuis en kabinet, en bezocht meer dan tachtig landen. Als ‘sociaal documentair fotograaf’, zoals hij zichzelf noemde, portretteerde Posthuma de Boer kinderen in sloppenwijken en vluchtelingenkampen, en slachtoffers van oorlog en hongersnood. Dat levert nu eens ontroerende portretten op, dan weer sterk geëngageerde foto’s. En het in 2006 verschenen Gezichten van de Wereld staan gewone mensen in hun alledaagse omgeving centraal. Bijna allemaal zijn ze frontaal gefotografeerd, in een natuurlijk decor en met een zelfbewuste blik, ondanks – of soms dankzij – hun kommervolle bestaan.

Eddy Posthuma de Boer - Malta zwartwit foto
foto: © Eddy Posthuma de Boer - Malta (Tentoonstelling 2007 in Museum Beelden aan Zee)

Maar na zijn reizen keerde Posthuma de Boer altijd weer terug om zijn geboortestad en haar inwoners vast te leggen. Dat culmineerde onder meer in het boek Amsterdam, stad van mijn leven: honderdveertig zwartwitfoto's, vanaf de jaren vijftig tot nu. Met daarin spelende kinderen in de Pijp, mensen op de markt, een kleine zingende André Hazes op de Albert Cuyp (1959) en beelden van typisch Amsterdamse cafés. Behalve verre reizen en het leven in de hoofdstad vormt het literaire landschap een rode draad in Posthuma de Boers carrière.

Samen met zijn eveneens fotograferende dochter Tessa maakte hij een boek met 222 portretten van Nederlandse schrijvers en dichters, met daarin zijn beroemde gestileerde portret van Gerard Reve, en het ogenschijnlijk achteloos geschoten beeld van dichter Roland Holst. Over zijn allereerste portretten zegt hij in dat boek: “… als ik de foto’s uit die tijd terugzie vind ik dat ik in wezen niet anders ben gaan fotograferen. Ik streef nog altijd naar dezelfde composities en werkte ook toen al met het natuurlijke licht dat ik nu bij voorkeur gebruik.”

Update redactie

Oorspronkelijk dateert dit artikel over Eddy Posthuma de Boer op Fotografie.nl uit 2007.
Op 25 juli 2021 hebben we helaas moeten vernemen dat fotograaf Eddy Posthuma de Boer in het AMC in Amsterdam is overleden. "Hij is vanmiddag heel rustig ingeslapen", zegt zijn familie. Hij werd 90 jaar.

In 2006, het jaar waarin hij 75 werd, eerde de Rotterdamse Kunsthal hem met een tentoonstelling en bracht de fotograaf maar liefst drie boeken uit.

De laatste tentoonstellingen van hem waren te zien in het eerste kwartaal van 2020 bij TORCH Gallery en in het Fotomuseum Den Haag onder de titel De eerste foto van God.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: