Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Nikon D3000 review

De Nikon D60 is op en daarmee had Nikon enige tijd geen vertegenwoordiger in de instapklasse. Nu is de opvolger er, de D3000. In veel opzichten vergelijkbaar, maar nóg toegankelijker voor reflexbeginners.

Nikon D3000

Veel mensen denken dat een reflexcamera moeilijker in het gebruik is dan een compactcamera. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Zet een reflex in de volautomatische stand en je moet om een foto te maken precies hetzelfde doen. Alles gaat alleen sneller, trefzekerder en beter.

Op die manier gebruik je misschien 10 procent van de mogelijkheden van zo'n camera, maar je successcore is groot.

De cameramerken durven het niet aan om een reflex uit te brengen waar net zo weinig functies op zitten als op een eenvoudige compactcamera. Terecht, niemand zal die immers kopen. Want iedereen die van een compact op een reflex overgaat heeft op z'n minst de ambitie om beter te gaan fotograferen en camera-instellingen te gaan gebruiken.

Veel mensen denken dat een reflexcamera moeilijker in het gebruik is dan een compactcamera. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

In de praktijk komt dat laatste er vaak niet van. Nikon probeert de drempel te verlagen. Het idee: je moet ook zonder cursus of zonder gebruiksaanwijzing je weg in de camera kunnen vinden. Daarvoor zit er op de hoofdinstelknop de stand Guide (gids).

Nikon D3000
Via de stand Guide helpt de Coolpix D3000 je aan de juiste instellingen

In de Guide-stand druk je op de menu-knop. Je kunt kiezen uit drie opties: opname, weergeven/wissen en instellingen. Die laatste stand is voor de basisfuncties van de camera. Wil je een foto maken, dan kies je de eerste.

In het volgende scherm kun je kiezen tussen eenvoudige bediening en geavanceerde bediening. De eerste optie geeft toegang tot basisinstellingen als flitsfunctie, autofocus en transportstand. Elke stand wordt kort en bondig uitgelegd en je krijgt er een voorbeeldfoto bij.

Goed gedaan, goed geformuleerd en goed vertaald (ook heel belangrijk, want anders heb je er nóg niks aan!). In deze stand krijg je ook toegang tot de onderwerpsprogramma's, waarin wordt uitgelegd wat ze doen.

Nikon D3000
Na indrukken van de menuknop heb je drie mogelijkheden: Opname, Weergeven/Wissen en Instellingen

Je hebt daar altijd de optie 'Meer instellingen' om zelf nog wat te wijzigen in de instellingen die de camera koos, maar dat gebruik je pas als je wat verder bent.

Kies je voor de geavanceerde instellingen, dan kun je aangeven wat voor beeldeffect je wilt, bijvoorbeeld een onscherpe achtergrond, en word je geholpen een passend diafragma te kiezen.

Op dezelfde manier word je geholpen een goede sluitertijd te kiezen bij bewegende onderwerpen. En als het goed is heb je deze begeleiding na een tijdje niet meer nodig. Dan gebruik je de andere, normale gebruiksstanden van de camera (de onderwerpsstanden of de P, S, A en M standen).

Voor alle duidelijkheid: om in de Guide-stand een foto te kunnen maken ben je niet verplicht een aantal menu's te doorlopen. Als je meteen afdrukt werkt hij gewoon in de volautomatische stand en regelt hij alles zelf.

Nikon D3000 menu
Pas als je iets bijzonders wilt, druk je op de menuknop en kun je je door de camera verder laten assisteren.

Kies je voor Geavanceerde instellingen, dan klik je bijvoorbeeld op Achtergrond verzachten. Je krijgt vervolgens uitleg en begeleiding bij het kiezen van het diafragma.

Compleet

Ben je al thuis in de fotografie, dan laat je de Guide-stand voor wat hij is en heb je een complete amateurreflex in de traditie van de Nikons D40, D40x en D60. Fijn compact, goed hanteerbaar, met een mooi, heldere en voor deze klasse redelijk royale reflexzoeker, waarmee het fijn fotograferen is.

Dit nieuwe systeem is geavanceerder en kan ook de van de hoger geplaatste modellen (t/m de D3) bekende 3D-tracking toepassen.

En met het 11-punts autofocussysteem van de D5000, met kleine, goed gespreide meetveldjes. De voorgangers van de Nikon D3000 hadden drie grote AF-velden, wat de kans op échte scherpstelmissers voorkwam, maar waarmee je niet op zeer fijne details kon scherpstellen.

Dit nieuwe systeem is geavanceerder en kan ook de van de hoger geplaatste modellen (t/m de D3) bekende 3D-tracking toepassen. In die stand is de scherpstelling in staat een onderwerp te volgen dat zich door het beeld heen verplaatst. Dat wérkt, ook op deze D3000.

De RGB-meetsensor met 420 pixels wordt niet alleen gebruikt voor belichting en witbalans, hij assisteert ook de 3D-tracking voor het scherp houden van een zich verplaatsend onderwerp.

Voor de beeldverwerking past Nikon een aangepaste versie van de Expeed engine toe, gebaseerd op onder meer de D5000. Beeldsensor is gewoon weer een 10 megapixel CCD. Daar is helemaal niks mis mee, zo blijkt, want de geleverde beeldkwaliteit is domweg uitstekend.

Bijzonder is dat de ruisonderdrukking standaard 'Uit' staat. Eenmaal ingeschakeld blijft die functie wel aan, ook na uitschakeling van de camera, maar reset je alle camerafuncties in één keer, dan is hij weer uit.

Bij uitgeschakelde ruisonderdrukking geniet je van een hoge detaillering (bij gebruik van een goed objectief), met bij sterke vergroting in de schaduwen zichtbare ruis vanaf ISO 800. Met een heel fijn, scherp korreltje overigens, dat niet snel stoort.

Ook op de D3000 kiest Nikon voor een AF-hulplicht, een lichtstraal die zonodig het autofocussysteem eventjes bijlicht.

In de twee hogere standen, 1600 en 3200, neemt de ruis toe, maar je kunt er goed mee werken. Inschakeling van de ruisonderdrukking levert natuurlijk verbetering, waarbij je een klein beetje van die zeer hoge scherpte inlevert.

Nikon D3000

Bij grote egale vlakken kan ISO 3200 beter worden gemeden. Zonder ruisonderdrukking vanwege de ruis, mét ruisonderdrukking vanwege het wolkerige patroon dat kan ontstaan.

Ook op de D3000 kiest Nikon voor een AF-hulplicht, een lichtstraal die zonodig het autofocussysteem eventjes bijlicht. Het werkt onopvallender dan wanneer daarvoor de flitser wordt gebruikt, en is bovendien uitschakelbaar.

Bij gedetailleerde onderwerpen kan er echter goed met deze ISO 3200 stand worden gewerkt. De ruisonderdrukking heeft overigens maar één stand.

De belichtingsregeling doet het erg goed en laat zich niet makkelijk om de tuin leiden. Probleemloos fotograferen dus, onder uiteenlopende omstandigheden.

Nikon D3000

D-Lighting

Nikons inmiddels veelgeprezen D-Lighting is ook aanwezig: zowel schaduwen als lichte partijen worden gecorrigeerd om een evenwichtiger gradatieopbouw te krijgen.

Deze nabewerking kost tijd: het duurt wat langer voordat de gemaakte foto op het 3 inch lcd-scherm verschijnt. Houd je van snel werken, schakel het dan alleen in als het nodig is.

Bij de opname heeft D-Lighting maar één sterkte. Je kunt het ook als nabewerking toepassen (zowel op een JPEG-bestand als op een RAW-bestand); dan kun je uit drie sterktes kiezen.

Bij die schaduwopheldering kan overigens wel wat extra ruis in de schaduwen ontstaan, maar dat geldt voor al dit soort systemen. Mooie, nuttige techniek, D-Lighting, maar ook goed dat het uit kan.

Wat ook beslist nog even moet worden vermeld: ook deze Nikon biedt veel nabewerkingsmogelijkheden ín de camera. Uitsnede aanpassen, kleur verbeteren, dubbelopnamen, RAW-verwerking, filters toepassen, enz. kan gewoon 'aan boord'.

Ambities

De eindconclusie kan kort zijn. De Nikon D3000 is een ideale keus voor reflexbeginners met ambities. Reeds ervaren fotografen die een compacte, lichte en veelzijdige reflex zoeken zijn er ook redelijk goed mee uit, al zijn de mogelijkheden om alles volledig naar je hand te zetten natuurlijk beperkter dan bij een D5000.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: