Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Sony Alpha 500 review

Sony Alpha 500 review

De Sony Alpha 500 geldt als Sony's budgetmodel in de middenklasse reflexcamera's. Hij verschilt slechts weinig van de A550, daarom de vraag: wat mis je als je de Sony A500 koopt?

De verschillen zijn klein, en duidelijk. De Sony A500 heeft een sensor met 12 miljoen pixels, 2 miljoen minder dan de A550. En hij mist de optie High Speed Priority, die bij vergrendelde scherpstelling en belichting een frequentie van 7 beelden per seconde toelaat. Maar de A500 komt toch ook mooi tot 5 bps, 4 bps in live view, bijzondere waarden in deze klasse.

En, wat al snel opvalt als je beide camera's naast elkaar zet: het lcd-scherm van de A550 is scherper en helderder. Daarmee is het scherm van de A500 echter niet meteen gediskwalificeerd.

Zet je de A550 er niet naast, dan vind je het lcd-scherm gewoon mooi helder. De lcd van de A550 is het 920.000 pixels scherm dat je in veel midden- en topklassecamera's tegenkomt.

Sony staat voor het nieuwe reflexfotograferen

Live view met snelle AF

Wat Sony's A550 en A500 gemeen hebben: live view met snelle AF, uitklapscherm, ingebouwde beeldstabilisatie, automatische stofverwijdering, ingebouwde helpfuncties en een toegankelijke, ook voor beginners direct te snappen gebruikersinterface.

Als bijzonderheden verder de mogelijkheid van draadloos DDL-gestuurd flitsen, waarbij de ingebouwde flitser de aansturing verzorgt, de automatische HDR-functie en een royale automatische aanpassing van de tooncurves.

Sony staat voor het nieuwe reflexfotograferen: groot helder live view scherm in combinatie met 'reflexsnelle' scherpstelling. Bij conventionele live view systemen gaat de camera feitelijk weer als een (trage) compactcamera werken.

Kwaliteit

De 14 MP sensor van de A550 is in deze klasse een topper gebleken, die van de A500 scoort iets minder. Beetje gek, want je denkt: minder pixels, dus grotere pixels, dus minder ruis. Nee, de A500 produceert iets meer ruis in de hogere ISO-regionen.

Het verschil is klein, het geldt pas vanaf ISO 1600. De structuur is regelmatig, de kleurruis blijft redelijk binnen de perken. ISO 12.800, de hoogste waarde, is slechts voor puur nood, ISO 6400 is beperkt inzetbaar, ISO 3200 is goed te gebruiken. De afgeleverde JPEG's zijn mooi, de Exmor-processor levert goed werk af, voor scherpte/ruis/detaillering hoef je niet in RAW te gaan werken.

Geen overvloed aan finetuningmogelijkheden, maar wel zinvolle, praktische functies

Voor zaken als witbalans, contrast, kleurverzadiging, enz. is het natuurlijk altijd prettig via RAW een optimale correctiemogelijkheid achter de hand te hebben. De automatische witbalans zit er af en toe naast. Je helpt de camera vaak al voldoende door zelf de stand voor schaduwen te kiezen als dat nodig is.

Door de goede prestaties bij hoge ISO-waarden zijn de A550/A500 ideaal voor reflexfotografen, die wat extra mogelijkheden zoeken. De camera's lenen zich goed voor binnenshuis fotograferen zonder flits, maar ook voor sportopnamen (zowel binnen als buiten). Waarbij de camera's wel Sony's credo blijven volgen dat je het je klanten niet moeilijker moet maken dan nodig is. Dus geen overvloed aan finetuningmogelijkheden, maar wel zinvolle, praktische functies. Sony's inbreng op de reflexmarkt is écht een verrijking.

Hou je mooi geld over om er meteen wat extra's bij te kopen

Eindoordeel Sony DSLR-A500

Vergelijk je de prestaties van de A500 en A550, dan zie je dat je én meer pixels krijgt, maar ook een wat hogere detaillering en minder ruis. Het maakt de A550 wat geschikter voor extra grote afdrukformaten. Ook het gebruik van de digitale teleconverter van deze camera's (1,4x of 2x, naar keuze) is bij de A550 daardoor wat zinvoller. Een handige functie overigens, die trouwens precies hetzelfde doet als achteraf croppen op je computer.

Dilemma voor velen: je kunt starten met één objectief (zoals hier de 18-250 mm) met veel zoom, dan hoef je nooit meer te wisselen, maar zit er altijd een relatief zwaar objectief op je camera. Of je kiest voor de lichte, compacte 18-55 mm en de 55-200 mm objectieven. Dan blijft je camera bij het dragen wat lichter, maar je moet wel af en toe wisselen.

De Sony DSLR-A500 blijft met z'n circa 150 euro lagere prijs fier overeind staan. Hou je mooi geld over om er meteen wat extra's bij te kopen. Een externe flitser bijvoorbeeld, of die compacte 1,8/50 mm, ideaal voor sfeervolle portretopnamen.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: