Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

5 tips voor fotograferen op zonnige dagen

Fotograferen op zonnige dagen

Bij fotograferen op een heldere dag kan de zon zowel je beste vriend als je ergste vijand zijn. De enorme hoeveelheid licht kan voordelig zijn als het van de juiste kant komt, maar het kan ook voor ongelijkmatig verlichte of soms helemaal donkere foto's zorgen.

Waar kun je rekening mee houden bij het maken van foto's op een perfecte zonnige dag? Als je het goed doet zal de zon altijd je vriend zijn.

1. Pas op voor overbelichting

Je smeert zonnebrandcrème op omdat je weet dat je blote huid verbrandt in de middagzon. De situatie met een camera is vergelijkbaar. Tijdens de zomermaanden kan de zon extreem fel zijn, vooral 's middags. Dit betekent dat je je opnamen tegen overbelichting moet beschermen door de sluitertijd te verhogen of het diafragma te verkleinen. Beide veranderingen verminderen de hoeveelheid licht die door de lens valt.

Grasveld met blauwe lucht en wolken door Michael Gaida
foto: © Michael Gaida via Pixaby

Wees niet verbaasd als de sluitertijd tot 1 / 1000s of zelfs 1 / 1500s verhoogd moet worden. Dit is heel normaal midden op een zeer heldere dag.

2. Probeer de middag te vermijden

Veel onderwerpen zien er het beste uit als er vanaf de zijkanten licht op hen schijnt. Daarom zijn zonsopgang en zonsondergang de beste tijden om een foto te maken. Midden op de dag schijnt de zon recht boven je hoofd en kan soms sterke schaduwen op je onderwerp (meestal het gezicht) werpen. Daarom is het soms het beste om een uur of twee te wachten tot de zon net iets over de horizon beweegt, zodat je meer zijwaarts licht kunt krijgen.

Dit is niet altijd nodig. Als je al onderweg bent, laat de zon je er dan niet van weerhouden om een paar foto's te maken. Probeer de volgende tip om het beste te halen uit een verder niet ideale situatie.

grote zonnebloem van dichtbij met blauwe lucht
foto: © Hans Braxmeier via Pixabay

3. Gebruik een invulflits

De middagzon is hard. Het verlicht niet alleen onderwerpen zeer sterk, het kan ook enkele zeer donkere schaduwen creëren. Als je vriend (in) een hoed draagt ​​of zijn gezicht van de zon afgedraaid heeft, wil je zeker een invulflits gebruiken om enkele van de donkere plekken te verlichten. In de meeste gevallen is de ingebouwde flitser voldoende. Alleen de instellingen dienen gewijzigd te worden in de flitsmodus, zodat er niet te veel flitser gebruikt wordt als er maar een kleine hoeveelheid nodig is.

Midden op de dag een flitser gebruiken, lijkt misschien heel vreemd en niet intuïtief. Er is tenslotte veel licht, dus waarom zou je een flitser nodig hebben?

Dit heeft te maken met de aanwezigheid van ongelijke verlichting. Omdat de zon zo fel is, past de camera de sluitertijd aan zodat geen enkel beeld te helder wordt. Dat betekent dat de gearceerde gebieden nog minder verlicht lijken dan de verlichte gebieden. Om de duisternis te compenseren, moet je wat extra licht op de donkere gebieden werpen om ze gelijk te maken aan de rest van de foto. Men zal dit misschien vreemd vinden, maar het is absoluut noodzakelijk.

Hoe schakel je de invulflitsmodus in:

  • Als je een eenvoudige camera hebt, neem dan even de tijd om je handleiding door te lezen om erachter te komen welk pictogram overeenkomt met de invulflits.
  • Degenen met SLR-modellen kunnen meestal gewoon eenmaal op het kleine bliksempictogram tikken om de flitser te laten verschijnen. Daarna moet er nog een keer op getikt worden, zodat de flitsinstellingen aangepast kunnen worden.
  • Op de meeste digitale SLR-modellen wordt dezelfde draaiknop gebruikt als voor de sluitertijd en het diafragma om de hoeveelheid flitslicht die uit de pop-up flits komt te veranderen. Raadpleeg de camerahandleiding als dit niet werkt.

4. Gebruik een diffuser

Veel fotografen gebruiken een diffuser als er te veel hard en direct licht op hun onderwerpen valt. Ze nemen ofwel een professionele diffusor set mee, of ze maken er een met een paar eenvoudige materialen. Je kunt een houten frame bouwen met een laken eroverheen, of je kunt proberen wat stof over een draadring te spannen.

De meeste van deze gemonteerde constructies kosten niet zo veel tijd om te bouwen, en ze kunnen het verschil maken bij het omgaan met de zon op heldere zomerdagen.

5. Fotografeer landschappen en dieren in het wild

Zonnige dagen zijn perfect voor landschaps- en wildlife fotografie, omdat het gesloten diafragma en de zeer korte sluitertijden voorkomen dat de foto overbelicht wordt. Ga erop uit en zoek een open veld, stel een hoek in die de opname een gevoel van ruimte geeft en maak de foto met een diafragma van F22 of hoger. Gebruik de ingebouwde lichtmeter van de camera om de juiste sluitertijd te selecteren, en vergeet het statief niet.

Profiteer ook van het extra felle licht bij het maken van natuurfoto's. Tegen het midden van de dag kan de sluitertijd verhoogd worden tot wel 1/1000 s of 1/1500 s om enkele zeer snelle bewegingen vast te leggen die anders wazig zouden zijn.

blatend hert in gele weide met ander hert op achtergrond
foto: Free-Photos via Pixaby

In plaats van je te vervelen met deze zonnige zomerdagen, beschouw je ze als je safari.

Met deze vijf tips zou je makkelijker het beste uit een perfect zonnige dag moeten kunnen halen. Vergeet niet extra voorzichtig te zijn met overbelichting en gebruik altijd een invulflits wanneer er schaduwen op het onderwerp zitten. De rest is net zo eenvoudig als een wandeling door het park.

© In samenwerking met / dank aan David Peterson - Fotografie.nl
Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: