Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

6 tips om foto's te herstellen die te licht en te donker zijn

6 tips om te lichte of te donkere foto's te herstellen

Het maken van een foto van iemand met een raampartij op de achtergrond heeft vaak tot resultaat dat de persoon te donker wordt weergegeven en het raamgedeelte nogal overbelicht is. In een dergelijke foto heb je dus te maken met zowel te lichte als te donkere partijen. Dit komt doordat een camera niet zo goed kan filteren als onze ogen dat doen. De fotosensor van de camera heeft een kleiner dynamisch bereik in vergelijking met het menselijk oog.

Hoewel je dit probleem nooit helemaal kunt omzeilen kun je toch een aantal stappen ondernemen bij het schieten van de foto en in de nabewerking ervan, zodat de te lichte en te donkere gebieden in de foto naar elkaar toekomen en waarbij je dit probleem dus zo veel mogelijk minimaliseert. Lees de zes tips die hierbij van pas kunnen komen.

1. Nabewerking

In de nabewerking kun je met een programma zoals Photoshop heel veel van de uitgebleekte hoge lichten en dichtgelopen donkere gedeelten in een foto herstellen.

Wanneer je vast zit aan het nemen van de foto op een bepaalde locatie en dus niet even snel een andere plek kunt opzoeken of wanneer het een gebeurtenis betreft die niet meer opnieuw gefotografeerd kan worden, kun je de originele afbeelding herstellen door de niveaus te wijzigen met bijvoorbeeld Photoshop. Dit werkt het beste als je onderwerp donkerder is dan de rest van de foto, omdat camera's details verliezen in te heldere gebieden.

Echter, het is hierbij wel van groot belang om de opname in RAW te schieten. Lees hier meer over waarom het fotograferen in RAW zo belangrijk is.

Het gebruik van Photoshop is allang niet meer voorbehouden aan professionele designers. Ook als hobbyfotograaf kun je een Photoshopcursus doen en op basis daarvan het beste uit je zelfgemaakte foto’s halen. Je kunt de kleuren verbeteren, oneffenheden wegwerken en zelfs complete fotocollages maken. Maar als je met Photoshop aan de slag gaat zonder enige kennis van zaken, zul je niet in staat zijn de geavanceerde functies goed te doorgronden en lukt het niet goed om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de mogelijkheden die deze applicatie biedt.

2. De compositie wijzigen

Vooraf aan het maken van de foto is dit waarschijnlijk de eenvoudigste oplossing: wanneer je een opname maakt met zowel uitgebleekte als dichtgelopen delen, kun je de camera verplaatsen om een van de twee uitersten te elimineren.

In het geval van een foto bij een raampartij kun je bijvoorbeeld ofwel de gordijnen een beetje sluiten voor de opname, of op een geheel andere plek gaan staan en bijvoorbeeld meer vanaf de kant van het raam fotograferen.

3. Exposure correctie of spotmeting

Als je de compositie van de foto niet kunt of mag aanpassen, vertel dan in plaats daarvan aan de camera welk deel van de afbeelding je graag goed belicht wilt hebben. De rest van de foto is dan dus over- of onderbelicht (te licht of te donker), maar je ziet tenminste je onderwerp goed. Dit doe je door het onderwerp van de foto eerst in het midden van de afbeelding te plaatsen, vervolgens moet je de sluiter half indrukken om de focus en belichting te vergrendelen, daarna beweeg je de camera om het beeld opnieuw samen te stellen, en druk je de ontspanknop volledig in.

Sommige camera's hebben een optie genaamd spotmeting om het deel van het beeld dat je correct wilt belichten in te stellen. Als de camera deze instelling heeft, schakel deze dan in voordat je de bovenstaande techniek gebruikt.

4. Invulflits gebruiken

Als je opname een zonnige achtergrond heeft, maar je onderwerp bevindt zich in de schaduw (of heeft een hoed op), zet dan een flitser aan voor invulling. Door gebruik te maken van een flitser ziet je onderwerp er net zo helder uit als de achtergrond.

5. Pas HDR toe

Deze techniek vereist een onderwerp dat niet beweegt en een goede camera met de mogelijkheid om de belichting in te stellen en RAW-beelden te maken. Een statief en beeldbewerkingssoftware zoals Photoshop zijn ook nodig.

foto: © Michael Gaida (Pixabay)

High Dynamic Range Imaging (of kortweg HDR) is een techniek om zowel zeer donkere als zeer lichte gebieden in dezelfde foto te plaatsen. Het vereist dat je een aantal foto's maakt van dezelfde locatie - elk met een andere belichting. Maak eerst de opname met de aanbevolen instellingen van de camera. Maak vervolgens, in de handmatige modus en met het diafragma op dezelfde waarde als de eerste opname, een reeks foto's - elke opname heeft een andere sluitertijd (boven en onder het origineel). Je hebt 5-9 opnamen van dezelfde compositie, allemaal met verschillende belichtingen.

Importeer deze nu in je fotobewerkingsprogramma. Kom meer te weten over Photoshop, en volg de HDR-aanwijzingen en met een speciale techniek worden deze afbeeldingen samengevoegd tot één perfect belichte opname.

6. Gebruik een filter

Als de foto een heldere lucht met een donkere grond heeft (bijvoorbeeld bij zonsondergang of op een bewolkte dag), kun je een gradueel filter (ook wel verloopfilter genoemd) met neutrale kleur gebruiken. Dit filter vermindert een deel van het licht uit een deel van de foto (de lucht). Hierdoor worden de grond en de lucht correct belicht zonder HDR te hoeven gebruiken. Een aloude beproefde methode.

Met deze zes simpele aanwijzingen ben je hoog contrast situaties in de fotografie beter de baas, en vermijd je een situatie waarin je wellicht belangrijke beeldinformatie verloren laat gaan.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: