De smartphone heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een volwaardige camera, en voor velen is het de enige camera die ze gebruiken. Het gemak van een smartphone – altijd bij de hand, snel en intuïtief – maakt het de ideale tool voor spontane momenten. Waar kun je op letten bij het fotograferen met een smartphone? Laten we kijken hoe je met enkele simpele technieken en aanpassingen meer uit je smartphonecamera kunt halen.
1. Camera-instellingen
De automatische modus doet zijn werk prima, maar het loont de moeite om af en toe de 'Pro’-instellingen te verkennen. Nieuwe smartphones hebben een ingebouwde Pro-modus. Hier kun je zaken zoals ISO, sluitertijd en witbalans handmatig aanpassen.
• ISO bepaalt de lichtgevoeligheid van je camera. Hoe hoger de ISO, hoe meer licht je sensor opvangt, maar dit gaat ook gepaard met meer ruis. Probeer de ISO zo laag mogelijk te houden voor scherpe en gedetailleerde foto's.
• Sluitertijd bepaalt hoe lang je camera licht opvangt. Snelle sluitertijden bevriezen bewegingen, terwijl langere sluitertijden beweging vastleggen, wat mooi kan zijn voor creatieve effecten zoals lichtstrepen of een vloeiende waterval.
• Witbalans zorgt ervoor dat je foto's de juiste kleurtemperatuur hebben. In veel situaties is de automatische witbalans prima, maar voor bepaalde sferen of lichtomstandigheden kan handmatige aanpassing zinvol zijn.
2. Belichting: de juiste hoeveelheid licht
De iPhone 12 en nieuwe versies hebben vaak al geautomatiseerde camera-instellingen, echter is het soms handig om zelf een beetje aan de instelingen te zitten om zo de beste resultaten te krijgen.
• Wanneer je de belichting van je foto’s wilt bepalen, raak dan het scherm aan op het object of persoon waarop je de focus wilt leggen. Een vierkantje met een zonnetje verschijnt: schuif het omhoog of omlaag om meer of minder licht op het onderwerp te laten vallen. De camera van de meeste iPhones zal dit altijd standaard uit zichzelf aanpassen, bijvoorbeeld wanneer je de camera beweegt of wanneer het object voor de camera beweegt.
• Hoewel smartphones steeds beter worden in het omgaan met verschillende lichtomstandigheden, zijn er nog steeds enkele basisprincipes waar je rekening mee moet houden, zoals dat natuurlijk licht je beste vriend is. Fotografeer zoveel mogelijk in natuurlijk licht, vooral tijdens het 'gouden uur', het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Het zachte, warme licht van deze momenten zorgt voor prachtige schaduwen en highlights.
• De HDR-functie van je smartphone kan handig zijn bij het fotograferen van scènes met veel contrast, zoals een landschap met een heldere lucht en donkere schaduwen. HDR (High Dynamic Range) combineert meerdere belichtingen tot één foto, waardoor zowel de lichte als donkere delen goed belicht zijn. Zo maak je foto’s die veel helderder en gedetailleerder zijn dan een ‘standaard’ foto.
In de camera instellingen van de iPhone (maar ook een refurbished telefoon van een ander merk) is er een optie om de HDR functie aan te zetten. Ga naar je instellingen en klik op ‘Camera’. Klik vervolgens op de HDR knop om dit aan te zetten.
• Voor lange belichting schakel je Live Photos in (het ronde knopje voordat je de foto maakt). Je ziet dan dat het icoontje geel is en er staat 'Live'. Je maakt dan de foto van het bewegende object en houdt de camera stil. Daarna tik je op de gemaakte foto en op live, waarna je kiest voor Lange belichting. Nu wordt de foto vanzelf geoptimaliseerd.
3. Focus en scherpte
Je smartphone kan soms moeite hebben met het scherpstellen, vooral bij weinig licht of wanneer je snel een moment wilt vastleggen. Wat kun je zelf doen?
• Tik om te focussen. Raak het scherm aan op het punt dat je scherp wilt hebben. Je telefoon zal zich hierop concentreren en de belichting aanpassen aan het gekozen focuspunt.
• Gebruik de burst-modus als je een bewegend object fotografeert. Hierdoor maak je meerdere foto's snel achter elkaar, zodat je later de scherpste kunt selecteren.
• Maak gebruik van de portretmodus, een populaire functie waarmee je professionele portretfoto's kunt maken door de achtergrond te vervagen (bokeh-effect) en het onderwerp scherp te houden.
• Zet ook het raster aan in de instellingen. Nieuw in iOS 17 iPhone zijn de plusjes voor als je iets fotografeert van bovenaf. Zorg dat het witte plusje gelijk is met de gele en druk dan af.
• De horizon rechtzetten kan vanaf de iOS 17 ook gewoon in de camera app zelf. Vink dan in de instellingen van je iPhone het knopje waterpas aan, als dat nog niet aangevinkt is. Richt je iPhone op het onderwerp en let op het witte streepje dat in het midden in beeld verschijnt. Zorg dat de streep niet onderbroken is en klik dan op de sluiterknop.
• Gebruik ook de nieuwe waterpas functie voor wanneer je een foto van bovenaf wilt maken. Maar vink deze mogelijkheid aan in de instellingen van de app.
• Je kunt ook zelf bokeh maken met een iPhone door de telefoon op niet meer dan dertig cm afstand van je onderwerp te houden en te tikken op het scherm op de plek van het onderwerp.
4. Nabewerking: een laatste finetuning
Nabewerking kan een goede foto transformeren naar een echt mooie foto. Terwijl je smartphone je misschien al kant-en-klare filters aanbiedt, zijn er ook tal van apps die je meer controle geven over de details van je bewerking.
• Snapseed en Lightroom Mobile zijn voorbeelden van apps voor nabewerking. Met deze tools kun je contrast, belichting, scherpte en kleurbalans nauwkeurig aanpassen. Lees hier meer over in De tien leukste fotografie apps voor je smartphone.
• Speel met de helderheid en het contrast om meer dynamiek in je foto te brengen. Een subtiele aanpassing kan vaak het verschil maken tussen een vlakke en een levendige foto.
• Kaders en uitsnijden kunnen een grote invloed hebben op je compositie. Gebruik de bijsnijdfunctie om afleidende elementen te verwijderen en de focus nog beter op je onderwerp te leggen.
Fotografie is een kwestie van kijken, experimenteren en durven. Je smartphone biedt eindeloze mogelijkheden, maar het is de fotograaf die het verschil maakt. Met de juiste kennis, een goed oog voor compositie en wat geduld kun je met je smartphone artistieke foto's maken die soms niet eens onderdoen voor die van professionele camera's.