Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Helgoland als foto bestemming

Helgoland is een Duits waddeneiland dat 60 km uit de kust ligt. Het eiland is 1.3 km2 groot. Het meest typische hier is dat de westkust voornamelijk bestaat uit rode klifrotsen die plek bieden aan allerlei vogelsoorten die op zee leven.

Het klimaat is aangenaam, er zijn veel zonuren en het landschap is vrij dor vanwege de weinige regen die hier valt. Wel kan het flink waaien en van alle keren dat ik hier geweest ben, heeft de wind geen seconde stil gelegen.

foto van kust Helgoland door Loulou Beavers
foto: Loulou Beavers - Zonsondergang aan het Noordstrand

Kleden in laagjes is zeker van toepassing, een paar uur in snijdende wind staan doet het lichaam flink afkoelen, ook al is het 17 graden.

Het eiland is autovrij en het enige vervoer dat er is, is lokaal en op elektra. Wandelen is dan ook de manier om je te verplaatsen, van noord naar zuid is dat niet langer dan dertig minuten. De klif kan men op via een trap vanaf het Noordstrand, of met een trap in het dorpje zelf. Een lift is er ook in het dorp.

Met een 200 of 300 mm objectief heb je al voldoende om mooie foto's te kunnen maken

De periode mei/juni is het broedseizoen van de Jan van Genten. De Jan van Gent is een pelikaanachtige. Het lichaam is torpedovormig en de vleugelspanwijdte reikt tot 170-180 cm.

In de winter vertoeft deze vogel op zee en duikt dan met hoge snelheid naar vis. Buiten het broedseizoen is de okergele kop bleker. De vogels zijn sierlijk van kleur en bouw.

foto van twee Jan van Genten die paringsdans doen
foto: Loulou Beavers - Jan van Genten

Deze vogels nesten op de kliffen, baltsen daar ook en de jongen groeien op de kliffen op en slaan vanaf daar ook de vleugels uit.

Door de nooit aflatende wind zweven de Jan van Genten af en aan en vaak ook rakelings langs je heen. Spectaculair om te zien en veel fotokansen.

Met een 200 of 300 mm objectief heb je al voldoende om mooie foto's te kunnen maken. Meer brandpunt heeft voornamelijk zin om vogels uit de kolonie geïsoleerd op de foto te zetten.

De minimale afstand is dertig meter en ook hier zal een 300 mm brandpunt voldoende zijn

Een kolonie kan overweldigend zijn, het is een gekrakeel, stank en een drukte van jewelste. Observeren van individuen en het gaan herkennen van gedrag en momenten, maakt dat een foto niet enkel een vastlegging van een soort is, maar ook momentwaarde heeft.

Zo kan je in de drukte ontwaren dat ouderdieren nog steeds baltsen en keer op keer de onderlinge band bevestigen door op sierlijke wijze de hals te strekken en de snavels bijeen te steken. Dit gedrag blijft zich voortzetten gedurende de broedperiode en zo kan het zijn dat ouderdieren naast hun jong nog steeds baltsten.

foto van Jan van Genten zwevend op thermiek, met nestmateriaal
foto: Loulou Beavers - Jan van Genten zwevend op thermiek, met nestmateriaal

Het nest heeft ook aandacht nodig van de vogels, voortdurend zijn ze met nestmateriaal in de weer. En, met goed opletten kan je ook zeker zien dat de jongen gevoerd worden, een van de ouders braakt dan voedsel op en het jong verdwijnt dan met een groot deel van zijn kop in de wijdopengesperde snavel.

Andere zeevogels broeden ook hier in deze periode; Noorse stormvogels, drieteenmeeuwen en zeekoeten hebben hier hun kolonies.

Düne is een zandeiland dat nabij Helgoland ligt. In tegenstelling tot Helgoland is dit eiland vrij vlak, maar ook klein en alles is goed bewandelbaar.

Duinen en strand dus, maar vooral ook zeehonden: de gewone zeehond en de grijze zeehond, die ook bekend staat als kegelrob. Beide soorten liggen broederlijk naast en door elkaar op verschillende plaatsen en zijn benaderbaar tot dertig meter. Dit wordt ook aangegeven met waarschuwingsborden. Deze rustgebieden zijn plekken waar zeehonden doorgaans honkvast naar terugkeren.

De grijze zeehond (kegelrob) is groter dan de gewonde zeehond en mannetjes kunnen tot 350 kilo wegen. Jonge mannetjes meten op speelse wijze hun krachten en dit gaat de hele dag door.

foto van twee Kegelrobben bij branding zee
foto: Loulou Beavers - Kegelrobben “krachtmeting”

De minimale afstand is dertig meter en ook hier zal een 300 mm. brandpunt voldoende zijn, meer tele-bereik isoleert de dieren uit de groep en kan een close-upeffect geven.

Ook voor het bezoeken van een kolonie zeehonden geldt hetzelfde advies: neem de tijd om te observeren en gedrag te gaan herkennen. Zeker als het voor het eerst is dat je in het wild een kolonie of groep dieren ziet, kan het aantal indrukken overweldigend zijn. Dus, neem de tijd en geniet, kijk ook eens niet door de zoeker maar “beleef” het moment.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd, je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging in je e-mail. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: