Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Migrant Mother

Maart 1936: Dorothea Lange is met haar auto op de terugweg van haar eerste reis als fotografe voor de FSA (Farm Security Administration). Toeval of niet, onderweg bij Nipomo, Californië (175 km ten Noorden van Los Angelos) merkt ze een bord op van een kamp voor seizoenswerkers in de landbouw. Twintig kilometer verderop besluit ze alsnog om te keren naar de plek. Aangekomen bij het kamp treft ze de moeder van zeven kinderen wonend in een tent, op het randje van uithongering. In een interview in 1960 met het magazine Populair Photography verklaart Lange dat ze als door een magneet werd getrokken naar deze vrouw. Ze neemt slechts zes foto's, steeds closer. De laatste wordt het icoon van de Grote Depressie in de jaren dertig van de Verenigde Staten.

Dorothea Lange: "Ik vroeg haar haar naam noch geschiedenis. Zij vertelde me haar leeftijd, dat ze 32 was. Ze zei dat ze van de bevroren groenten van het omliggende gebied hadden geleefd, en van vogels die de kinderen gedood hadden. Ze had net de banden van haar auto verkocht om voedsel te kunnen kopen. Daar zat ze in die aangebouwde tent met haar kinderen om haar heen, en het leek of ze wist dat mijn beelden haar zouden kunnen helpen, en zo hielp zij mij. Zo waren we een beetje gelijk aan elkaar."

foto van Dorothea Lange getiteld Migrant Mother, waarop een moeder met twee kinderen en een baby in vodden tijdens de Grote Depressie van 1930
‍foto: Dorothea Lange

De erwten in Nipomo waren bevroren, dus er was geen werk. Dorothea fotografeerde echter niet verder in het kamp. Ze vertrok omdat ze wist wat haar te doen stond. De volgende dag stuurde ze de foto direct naar de San Francisco News waarna de redacteur de overheid inlichtte en een artikel met de foto plaatste. Resultaat: de overheid transporteerde 10.000 kilo voedsel naar dit kamp.

Florence Thompson heette de vrouw. Ze was een vluchteling in eigen land. NET Online editor Bill Ganzel traceert haar in 1979 en interviewt haar. Hierin vertelt ze dat Dorothea geen woord tegen haar gezegd had en ze daarna boos was geweest dat de fotografe geld verdiend had aan haar gezicht. Een dag na de foto was Florence met haar familie vertrokken uit het kamp en heeft zodoende ook niets van het voedsel ontvangen. Dorothea Lange schoot de foto voor de FSA en ontving er dus niet direct geld voor. Uiteindelijk begreep Florence dat de foto de erbarmelijke leefomstandigheden toonde die de Depressie veroorzaakte. Ze is in 1980 overleden.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: