Bruggen, met hun indrukwekkende constructies en historische betekenis, vormen een fascinerend onderwerp voor elke fotografieliefhebber. Ze zijn niet alleen belangrijk voor onze infrastructuur, maar ook een bron van inspiratie door hun diversiteit in architectuur en het verhaal dat ze vertellen.
Bruggen zijn al snel een dankbaar onderwerp om te fotograferen. Veel beginners maken echter de fout door te geloven dat die bruggen op zichzelf al mooi genoeg zijn. En hoewel het zeker zo is dat bruggen vaak spectaculair en fotogeniek zijn, is het vastleggen ervan niet altijd eenvoudig. Lees hier verder voor een aantal tips en trucs.
Instellingen
Gebruik een lage ISO om een compleet toonbereik en ruisvrij beeld vast te kunnen leggen, en gebruik een klein diafragma (groot f-getal) zodat je vanaf het begin tot het einde van de brug een goede scherptediepte krijgt.
Zeer grote bruggen worden bijna altijd tegen de lucht afgezet, en elke keer dat je de lucht meeneemt, vergroot je de hoeveelheid contrast in je foto's. Als je in RAW fotografeert, krijg je een veel breder scala aan tinten, van zwart tot wit, waardoor silhouet en andere problemen, die kunnen optreden wanneer je objecten tegen een heldere hemel probeert te fotograferen, kunnen worden voorkomen.
Apparatuur
Je hebt ook een statief nodig, omdat lage ISO's in combinatie met kleine diafragma's vaak lange sluitertijden betekenen, en het kan zijn dat je je camera niet in de hand kunt houden.
Het statief dat je kiest moet stevig zijn; je zult het niet altijd op een vlakke ondergrond kunnen plaatsen, dus zorg ervoor dat het zwaar genoeg is om stabiel te blijven, zelfs als er wind is of een onregelmatige ondergrond. Sommige statieven worden geleverd met een haak tussen de drie poten waaraan je een cameratas kunt ophangen. Dit is een manier om een statief nog stabieler te maken. Je kunt er ook een zandzak aan hangen als je het extra gewicht nodig hebt.
Naast het statief heb je ook een draadontspanner nodig, omdat alleen al de simpele handeling van het aanraken van de ontspanknop om de belichting te maken, voldoende kan zijn om cameratrilling te veroorzaken tijdens een langere belichting. Of gebruik de zelfontspanner van de camera. Stel deze in op ongeveer vijf seconden, dat zou voldoende tijd moeten zijn om de trilling te stoppen.
Filters
Het is ook handig om een gradiënt ND-filter te gebruiken. Dit is een filter dat aan de bovenkant donker is en aan de onderkant helder met een geleidelijke overgang ertussen (vandaar de naam). Houd er rekening mee dat dit filter alleen echt nuttig is in een opname waarin de brug niet direct boven de lucht staat, omdat je het donkere deel van het filter gaat gebruiken om de lucht donkerder te maken. Als de brug er ook is, wordt deze veel donkerder dan zonder het filter, en dat is waarschijnlijk niet wat je wilt.
Het voordeel van het gebruik van een gewoon ND-filter is dat je hiermee dat zachte, mistige uiterlijk in het water krijgen. Als je overdag fotografeert, heb je een ND-filter nodig dat ongeveer 10 stops licht blokkeert. Dit zal je helpen een heel lange belichtingstijd te bereiken, waardoor het water er echt cool uitziet.
Lenzen
Een groothoeklens is essentieel bij het fotograferen van bruggen, omdat het anders erg moeilijk wordt om de gehele brug vast te leggen zonder er op behoorlijk grote afstand van te staan. Een leuk effect van die groothoeklenzen is dat ze die delen van de brug op de voorgrond kunnen vergroten, waardoor het onderwerp er dramatischer uit kan zien.
Zorg er wel voor dat je niet te veel water of te veel lucht opneemt in die groothoekopnamen. Als de brug er klein uitziet vergeleken met alles eromheen, moet je dichterbij komen en een groter deel van het kader vullen met de brug zelf.
Dat betekent niet dat je je telelens thuis moet laten; je kunt ook een aantal mooie ingezoomde foto's maken van de structuren van de brug, en als je dichtbij komt, kun je al die structuren er veel compacter en ingewikkelder uit laten zien wanneer je een telelens gebruikt.
Tijdstip van fotograferen
Zoals bekend is het gouden uur het beste tijdstip van de dag. Ongeveer een uur na zonsopgang en ongeveer een uur voor zonsondergang, wanneer het licht zacht en diffuus is zul je geen problemen hebben met uitwaaierende highlights of te zwarte schaduwen.
Toch kan het ook een beetje lastig zijn om bruggen te fotograferen op dit tijdstip van de dag, want als je de zon in het beeld krijgt, vergroot je wel het dynamisch bereik aanzienlijk, wat er best cool uit kan zien, maar het is misschien niet precies wat je wilt voor elke opname.
Als je de zon toch wilt laten zien, overweeg dan om een serie foto's te maken en deze later te combineren in één bestand. Je hebt minimaal één opname nodig voor de belichting van de brug zelf, en één die is belicht voor de lucht. Het is een goed idee om drie tot vijf foto's te maken met verschillende belichtingen, zodat je het beste toonbereik krijgt.
Tijdens die gouden uren heb je niet heel lang de tijd, omdat het licht snel verandert. Blijf de opname meten en aanpassingen maken terwijl de zon opkomt en ondergaat, en probeer niet te veel tijd te besteden aan het ronddwalen en beslissen waar je gaat staan.
Compositie
Vooral grote bruggen maken deel uit van het landschap dat ze innemen, dus je moet ze fotograferen volgens dezelfde regels die je voor landschapsfotografie zou gebruiken. Probeer iets op de voorgrond te plaatsen om de foto een gevoel van schaal te geven. Dit kan een deel van de brug zelf zijn, maar ook een ander element, zoals een boom of een stapel rotsblokken.
Onthoud dat lijnen uiterst belangrijk zijn bij brugfotografie. Bruggen zijn een goed voorbeeld van leidende lijnen, en ze kunnen helpen de aandacht van de kijker te trekken en de hele opname een groot gevoel van diepte en dimensie te geven.
Bruggen buigen soms ook zoals wegen en spoorlijnen dat doen, en die convergerende lijnen dragen ook bij aan dat gevoel van drie dimensies. Zorg ervoor dat je in termen van diagonalen denkt: als je je onderwerp zo oriënteert dat er een sterke diagonaal ontstaat van voorgrond naar achtergrond, krijg je een veel overtuigender beeld dan wanneer je de brug horizontaal zou fotograferen.
Vergeet niet dichterbij te komen en ook de details vast te leggen. Sommige grote bruggen (zoals de Golden Gate) bieden beschermde looppaden voor voetgangers, waardoor je kunt inzoomen op de kabels, balken en andere constructies die samen de brug als geheel vormen.
Zorg ervoor dat je in termen van diagonalen denkt...
En zorg er ook voor dat je omhoog kijkt: de elementen die boven je hoofd uittorenen als je op die brug staat, zullen heel interessante foto's opleveren, omdat de meeste mensen er nooit aan denken de brug vanuit dat specifieke perspectief te bekijken.
Als je het kunt doen zonder jezelf in gevaar te brengen, kunnen bruggen een geweldige plek zijn om symmetrische composities te vinden. Dit is waar je telelens van pas zal komen: zoek een kenmerk van de brug dat rechts en links in spiegelbeeld is, en centreer dit in het frame voor een echt interessante symmetrische compositie.
Elke brug heeft zijn eigen verhaal, en door deze niet alleen vast te leggen maar ook tentoon te stellen breng je een stukje van de buitenwereld naar binnen, waardoor bijvoorbeeld een kamer in je huis een persoonlijke galerij wordt. De foto's zijn niet alleen een weerspiegeling van jouw passie voor fotografie, maar ook van de indrukwekkende structuren die je hebt vastgelegd en tegelijk een constante bron van inspiratie en herinnering aan de avonturen die je beleefd hebt tijdens het vastleggen van deze kunstwerken.
Je kunt een foto laten afdrukken bij Profotonet. Je kunt kiezen uit verschillende formaten en afwerkingen, zoals glanzend of mat. En het resultaat is een prachtige foto die je kunt ophangen aan de muur of cadeau kunt geven aan iemand speciaal. Bezoek profotonet.nl en ontdek alle mogelijkheden!
Veiligheid
Blijf veilig en neem in gedachten dat elke keer dat je foto's maakt in gebieden met mogelijk veel verkeer, het een goed idee is om iemand mee te nemen die op je let. En zorg er vooral voor dat je je veiligheid in gedachten houdt wanneer je heel dicht bij een brug komt. Het kan verleidelijk zijn om in het midden van de brug te gaan staan om die symmetrische compositie te maken, maar dat is ook behoorlijk gevaarlijk. Blijf op de voor voetgangers bestemde gebieden, of blijf op veilige afstand.
Het leuke van bruggen is dat je een middag kunt besteden aan het fotograferen van één enkele brug en dan een heel gevarieerde reeks beelden krijgt die er bijna niet uitzien alsof ze uit dezelfde fotoshoot komen. Wees dus creatief en probeer alles wat je kunt bedenken.